Tiedote 10.7.2025, alkuperäinen tiedote: Lapin ruoka 2 -hanke
Lapin Ruoka 2 -hankkeen käynnistämä marjahaaste laajentaa vuosituhannen vaihteessa hiipuneen marjanoston takaisin Kittilään. Pohjois-Lapin Ruoka Oy ostaa joka vuosi marjansa Utsjoen, Inarin, Sodankylän, Pelkosenniemen ja Savukosken ostopisteillä. Nyt sama toimintamalli – pikapakastus, kylmäkontti, tarkka laadunvalvonta ja nopea maksatus – tuodaan Kittilään pilottiluonteisesti.
Vuosien tauon jälkeen Kittilän oma ostopiste
- Laajennus Kittilään on luonteva askel: haluamme nostaa Lapin keruupotentiaalin 11 prosentista kohti kahtakymmentä ja pitää arvonlisän pohjoisessa. Viime vuosina testattu ostoasemamalli on todistanut, että kun maksu kilahtaa poimijan tilille kahden viikon välein ja logistiikka pelaa, hyvä laatu on itsestäänselvyys, kertoo Lapin ruoka 2 -hankkeessa mukana oleva Merja Ahola, Pohjois-Lapin Ruoka Oy:n toimitusjohtaja.
Kittilässä vastuun paikallisesta vastaanotosta ottaa K-Supermarketin kauppias Aarni Valkonen, jonka kauppa muuttuu heinä–syyskuuksi ostoasemaksi. - Olen odottanut, että saisimme marjojen ostopisteen takaisin kylälle. Kun voin itse punnita, maksaa ja jakaa sadon suoraan Lapin keittiöille, tiedän jokaisen kilon tukevan naapuruston taloutta – ja tämä näkyy jo ensimmäisenä talvena kotimaisuutena pakastealtaassa, kertoo Aarni Valkonen K-Supermarket Kittilästä.
Ravintolat haastettu mukaan vastuullisen lähimarjan hyödyntämiseen
- Lapin keittiöiden vastuullisuus paikallisuudesta lisääntyy jokaisella marjakilolla – ja matkailijat ovat valmiita maksamaan siitä. Haastamme Levin ja Ylläksen ravintolat sitoutumaan 100 % lähimarjojen käyttöön, kannustaa keittiötoimenjohtaja Timo Nieminen Hullu Poro Oy:stä.
Miksi myydä marjat suoraan ostoasemalle?
- Parempi hinta ja kotimaisen työn arvo – vuonna 2024 poimija sai mustikasta keskimäärin 6 €/kg, kun tukkuhinta vaihteli 10–15 €/kg. Raha jäi maakuntaan. Ostohinta vaihtelee satokauden runsauden mukaan.
- Laadun varmistus – marjat tarkastetaan ja pakastetaan ostohetkellä, mikä takaa tuoreuden ja elintarviketurvallisuuden.
Näin osallistut:
- Poimi ja puhdista marjat
- Toimita puhtaat, pakastamattomat, marjat ostopisteille, kun poiminnasta on enintään kulunut enintään 48 h. Ostoaikataulusta tiedotetaan myöhemmin.
- Tarkastus & punnitus tapahtuu paikan päällä ostopisteessä.
Yhteystiedot lisätietoja varten:
- Marjanoston käytännöt: Merja Ahola, Lapin Ruoka 2-hanke/ Pohjois-Lapin Ruoka Oy, puhelin 040 809 4955
- Kittilän ostopiste & logistiikka: Aarni Valkonen, K-Supermarket Kittilä, puhelin 050 123 4567
- Ravintolahaaste: Timo Nieminen Hullu Poro Oy, puhelin 0400 474149
Lapin Ruoka 2 -hanke (EU/ELY) kehittää lähiruokaketjuja ja julkisten keittiöiden hankintaosaamista. Yhtiö ja hanke tavoittelevat, että vuoteen 2027 mennessä joka kolmas Lapin koulu- ja ravintola-annos sisältää lappilaisia luonnonmarjoja.
Lapin Ruoka Oy on Lapissa toimiva ruokapalveluyhtiö, joka ostaa, jalostaa ja tarjoilee yli 20 000 paikallista ateriaa viikossa. Pohjois-Lapin Ruoka Oy on vuonna 2023 perustettu ruokapalveluyhtiö. Toiminta-alue on Lapissa viiden kunnan alueella. Yhtiö panostaa suuresti siihen, että käytetyt raaka-aineet tulevat mahdollisimman läheltä. Hankinnoissa painotetaan paikallisten tuottajien raaka-aineita Lapin alueelta. Yhtiö pyrkii valmistamaan kaiken ruoan omassa tuotannossa käyttäen paikallisia raaka-aineita niin pitkälle kuin mahdollista.
Tiedotteen julkaisija ja lisätiedot: Julkisten keittiöiden hankintaosaaminen ja alueellinen yhteistyö paikallisen elintarviketuotannon ja -jalostuksen edistämiseksi -hanke eli Lapin Ruoka 2 -hanke | sodankyla.fi