Yhteisöllinen marjahaaste kutsuu paikalliset poimijat ja ravintolat mukaan - Kittilässä K-Supermarket ja Lapin Ruoka 2 -hanke sopivat ostopisteestä

Tiedote 10.7.2025,  alkuperäinen tiedote: Lapin ruoka 2 -hanke

 

Lapin Ruoka 2 -hankkeen käynnistämä marjahaaste laajentaa vuosituhannen vaihteessa hiipuneen marjanoston takaisin Kittilään. Pohjois-Lapin Ruoka Oy ostaa joka vuosi marjansa  Utsjoen, Inarin, Sodankylän, Pelkosenniemen ja Savukosken ostopisteillä. Nyt sama toimintamalli – pikapakastus, kylmäkontti, tarkka laadunvalvonta ja nopea maksatus – tuodaan Kittilään pilottiluonteisesti. 

 

Vuosien tauon jälkeen Kittilän oma ostopiste

- Laajennus Kittilään on luonteva askel: haluamme nostaa Lapin keruupotentiaalin 11 prosentista kohti kahta­kymmentä ja pitää arvonlisän pohjoisessa. Viime vuosina testattu ostoasemamalli on todistanut, että kun maksu kilahtaa poimijan tilille kahden viikon välein ja logistiikka pelaa, hyvä laatu on itsestäänselvyys, kertoo Lapin ruoka 2 -hankkeessa mukana oleva Merja Ahola, Pohjois-Lapin Ruoka Oy:n toimitusjohtaja.

Kittilässä vastuun paikallisesta vastaanotosta ottaa K-Supermarketin kauppias Aarni Valkonen, jonka kauppa muuttuu heinä–syyskuuksi ostoasemaksi. - Olen odottanut, että saisimme marjojen ostopisteen takaisin kylälle. Kun voin itse punnita, maksaa ja jakaa sadon suoraan Lapin keittiöille, tiedän jokaisen kilon tukevan naapuruston taloutta – ja tämä näkyy jo ensimmäisenä talvena kotimaisuutena pakastealtaassa, kertoo Aarni Valkonen K-Supermarket Kittilästä. 

Tiedotteessa mainitut Aarni Valkonen ja Merja Ahola kättelevät K-Supermarket Kittilän sisällä.

 

Ravintolat haastettu mukaan vastuullisen lähimarjan hyödyntämiseen

- Lapin keittiöiden vastuullisuus paikallisuudesta lisääntyy jokaisella marjakilolla – ja matkailijat ovat valmiita maksamaan siitä. Haastamme Levin ja Ylläksen ravintolat sitoutumaan 100 % lähimarjojen käyttöön, kannustaa keittiötoimenjohtaja Timo Nieminen Hullu Poro Oy:stä.

 

Miksi myydä marjat suoraan ostoasemalle?

  • Parempi hinta ja kotimaisen työn arvo – vuonna 2024 poimija sai mustikasta keskimäärin 6 €/kg, kun tukkuhinta vaihteli 10–15 €/kg. Raha jäi maakuntaan. Ostohinta vaihtelee satokauden runsauden mukaan.
  • Laadun varmistus – marjat tarkastetaan ja pakastetaan ostohetkellä, mikä takaa tuoreuden ja elintarviketurvallisuuden.

Näin osallistut:

  1. Poimi ja puhdista marjat 
  2. Toimita puhtaat, pakastamattomat, marjat ostopisteille, kun poiminnasta on enintään kulunut enintään 48 h. Ostoaikataulusta tiedotetaan myöhemmin.
  3. Tarkastus & punnitus tapahtuu paikan päällä ostopisteessä.

Yhteystiedot lisätietoja varten:

  • Marjanoston käytännöt: Merja Ahola, Lapin Ruoka 2-hanke/ Pohjois-Lapin Ruoka Oy, puhelin 040 809 4955
  • Kittilän ostopiste & logistiikka: Aarni Valkonen, K-Supermarket Kittilä, puhelin 050 123 4567
  • Ravintolahaaste: Timo Nieminen Hullu Poro Oy, puhelin 0400 474149

 

Lapin Ruoka 2 -hanke (EU/ELY) kehittää lähiruokaketjuja ja julkisten keittiöiden hankintaosaamista. Yhtiö ja hanke tavoittelevat, että vuoteen 2027 mennessä joka kolmas Lapin koulu- ja ravintola-annos sisältää lappilaisia luonnonmarjoja.

Lapin Ruoka Oy on Lapissa toimiva ruokapalveluyhtiö, joka ostaa, jalostaa ja tarjoilee yli 20 000 paikallista ateriaa viikossa. Pohjois-Lapin Ruoka Oy on vuonna 2023 perustettu ruokapalveluyhtiö. Toiminta-alue on Lapissa viiden kunnan alueella. Yhtiö panostaa suuresti siihen, että käytetyt raaka-aineet tulevat mahdollisimman läheltä. Hankinnoissa painotetaan paikallisten tuottajien raaka-aineita Lapin alueelta. Yhtiö pyrkii valmistamaan kaiken ruoan omassa tuotannossa käyttäen paikallisia raaka-aineita niin pitkälle kuin mahdollista. 

Tiedotteen julkaisija ja lisätiedot: Julkisten keittiöiden hankintaosaaminen ja alueellinen yhteistyö paikallisen elintarviketuotannon ja -jalostuksen edistämiseksi -hanke eli Lapin Ruoka 2 -hanke | sodankyla.fi