Lapsiperheiden palveluiden kehittämisen historia

Kittilän kunta on aloittanut systemaattisen kehittämistyön kohti lapsiystävällistä kuntaa vuonna 2011. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman visioksi on tällöin kirjattu: Kittilä on vuoteen 2020 mennessä Suomen lapsiystävällisin kunta, jossa perheet voivat hyvin ja jossa lapsilla sekä nuorilla on hyvä lapsuus ja nuoruus. Tavoitteeksi asetettiin lapsen ja lapsiperheiden hyvinvoinnin lisääminen ennaltaehkäiseviä palveluita kehittämällä. Kunnan kaikilla toimialoilla turvataan sekä perhelähtöiset että vanhemmuutta tukevat palvelut. Arvoiksi sovittiin perhe- ja lapsilähtöisyys kuntapäätöksenteossa, yhteisöllisyys/osallisuus, turvallisuus, tasavertaisuus sekä avoimuus. Monialainen lapsiperheiden hyvinvointi (LAPEHY) -työryhmä on kehittänyt perheiden palveluja systemaattisesti ja poikkihallinnollisesti hyvinvointisuunnitelman tavoitteiden suunnassa. Lapehy –työryhmän myötä on otettu käyttöön yhteisiä työkaluja (mm. Lapset Puheeksi -menetelmä), järjestetty yhteisiä koulutuksia ja kehitetty toimintoja lapsiperheiden tueksi (mm. perhetyöntekijä, perhekahvila).

Vuonna 2016 Kittilän kunnalle on myönnetty Mannerheimin lastensuojeluliiton Lapin piirin tunnustus esimerkillisestä työstä lapsiperheiden hyvinvoinnin kehittämiseksi. Perustelutekstissä sanotaan: Kittilän kunta on rohkeasti ja ennakkoluulottomasti etsinyt keinoja lasten, nuorten ja lapsiperheiden palvelujen parantamiseksi. Kunta tekee myös tavoitteellista yhteistyötä järjestöjen kanssa.

Vuonna 2018 Lapsi- ja perhepalveluiden muutos ohjelman (LAPE) myötä perheille tehtiin hyvinvointi- ja osallisuuskysely, jolla haluttiin antaa huoltajille mahdollisuus vaikuttaa lapsille ja perheille suunnattujen palveluiden kehittämiseen. Kyselyn tavoitteena oli kehittää Lappiin perheiden voimavaroja vahvistava, lapsilähtöinen, osallisuutta ja hyvinvointia edistävä perhekeskustoimintamalli. 

Hankkeen myötä Kittilän varhaiskasvatuksen koulusihteerin työnkuva muutettiin palveluohjaajaksi. Varhaiskasvatuksen palveluohjaus opastaa perheitä lapsen varhaiskasvatusjärjestelyihin, etuuksiin, hoitovaihtoehtoihin ja hakemiseen liittyvissä asioissa.

Vuonna 2019 Kittilässä alkoi Lapsi ystävällinen kunta –projekti (LYK)joka on osa Unicef-ohjelmaa. Kittilä oli mukana mallissa kevääseen 2022 saakka. Osana projektia tehtiin laajat alkukartoituskyselyt: lapsiperheille, kaikille kunnan 4-6 – vuotiaille haastattelut, kaikille ala-yläkoululaisille, koulujen henkilökunnille, päättäjille ja lasten, nuorten ja perheiden kanssa toimiville työntekijöille. Vuoden aikana järjestettiin erilaisia työpajoja, jossa lapset ja nuoret saivat itse ideoida, muotoilla ja suunnitella heille suunnattuja palveluita.  Vastauksista saatiin hyvää tietoa käyttäjien näkökulmasta myös perhekeskuksen suunnitelmien pohjaksi.

Syksyllä 2021 Kittilä osallistui Lastensuojelun keskusliiton Perheet Keskiöön hankkeen teettämään kyselyyn vanhemmille, koskien lapsiperheiden tukea ja palveluita. Kyselystä nousi seuraavia kehittämisen kohteita: Tiedotusta selkeämmin ja monikanavaisesti: some, nettisivut, paikallislehti, perhekeskuksen palveluiden tuottajat. Lastenhoito ja käytännön apu kotiin (kotipalvelu, siivousapu). Vanhempien vertaistuki. Toiminta lapsiperheille: Ryhmätoimintaa, tapahtumia ja retkiä ja matalankynnyksen kohtaamispaikka. Vanhemmat mukaan perhekeskuksen palveluiden kehittämiseen, esim kehittäjävanhempi ryhmä. Sähköisistä palveluista oli toiveita mm. sähköiseen ajanvaraukseen ja etävastaanottoon.

Kittilän Yhteenveto Osallisuuskysely2021.pdf (291.61 KB)