Unicefin Lapsi ystävällinen kunta -malli Kittilässä 2018-2022

Unicef Lapsiystävällinen kunta -malli Kittilässä

Kittilän kunta pääsi vuonna 2018 mukaan toteuttamaan UNICEFin lapsiystävällinen kunta (LYK) –mallia, jossa Kittilä oli mukana kevääseen 2022 saakka. Sinä aikana kerättiin ja tuotettiin tällä sivulla löytyvää tietoa.

Vaikka kunta on päättänyt olla jatkamatta keväällä 2022 Unicefin lapsiystävällinen kunta –hanketta, kunta kuitenkin kehittää lapsiystävällisyyttä osana kuntastrategian toteuttamista: lapsivaikutusten arvioinnin kehittäminen ja lapsibudjetointi osana hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmaa sekä tällä hetkellä työn alla olevaa lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa sekä toimialojen talousarvioit. Myös perhekeskustoiminnan kehittäminen toteuttaa osaltaan lapsen oikeuksien toteutumista.

Alkukartoitusraportit

Kittilässä tehtiin alkukartoituskyselyjä vuoden 2019 alussa. Vastausten avulla tehdään toimintasuunnitelmat, jotta kunta voi paremmin vastata lasten, nuorten ja lapsiperheiden tarpeisiin. Suunnitelmien ja toimintojen pohjaksi haluttiin nimenomaan käyttäjien näkökulma. Vuoden aikana järjestämme erilaisia työpajoja, jossa lapset ja nuoret saavat itse ideoida, muotoilla ja suunnitella heille suunnattuja palveluita.

 

Lapsiystävällinen kunta työn jatko:

Tavoite kohti lapsiystävällistä kuntaa nähtiin laaja-alaisena, rakenteellisena ja pitkäkestoisena prosessina, jota oli tarkoitus toteuttaa kolmen tavoitekokonaisuuden kautta:

1. Pedagogiikan kehittämisessä korostuvat osallistavan pedagogiikan ja toimintakulttuurin kehittäminen. Sen tavoitteleminen, että jokainen lapsi ja nuori voi kokea tulevansa omana itsenään kuulluksi, nähdyksi ja arvostetuksi ryhmässä ja kasvuyhteisössä. Opettajien/ohjaajien ja kasvattajien osaamisen vahvistaminen. Lasten ja nuorten ja ryhmien vuorovaikutus- ja yhteistyötaitojen kehittäminen > Kiusaamista ei hyväksytä.

2. Hallinnon kehittämisessä korostuu lasten ja nuorten mahdollisuus vaikuttaa itseä koskeviin asioihin ja oppia vaikuttamisen taitoja. Samalla hallintoa kehitetään laaja-alaisemmin tiedolla johtamiseen ja avoimen hallinnon suuntaan (kaiken ikäiset kuntalaiset mukaan päätöksentekoon). Konkreettisina tavoitteina LAVA-mallin luominen ja osallistavan budjetoinnin käyttöönotto. Tärkeänä ajatuksena on, että ottamalla lapset ja nuoret mukaan päätöksentekoon, saadaan lasten ja nuorten hyvinvoinnin näkökulmasta vaikuttavampia päätöksiä.

3. Palveluiden lapsilähtöisellä kehittämisellä tarkoitetaan ikäkausi- ja tarvelähtöistä sekä tietoon perustuvaa kehittämistä, johon pyritään lisäämällä poikkihallinnollista koordinointia. Tärkeää on pohtia, mitä erilaiset lapset ja nuoret aidosti tarvitsevat, jotta hyvinvointi kasvaa. Mihin tarpeisiin voidaan monialaisesti/poikkihallinnollisesti vastata? Huomioitava myös palveluiden saavutettavuus ja esteettömyys. Perhepalvelukeskus mallin eteenpäin vieminen.

Jos LYK-koordinaatioon oltaisiin saatu riittävät jatkoresurssit ja sitouduttu laaja-alaisesti seuraava askel olisi ollut tavoitteiden ja toimenpiteiden esittely, merkityksen perustelu, tarkentaminen ja valinta sekä vaikuttavuuden arvioinnin suunnittelu.

Mitä ovat lapsen oikeudet?

Animaatiovideossa kerrotaan hauskalla ja helposti ymmärrettävällä tavalla YK:n lapsen oikeuksien sopimuksesta. Kohderyhmä: 1.-6. lk., eskarit. Katso video (YouTube): REETTA TIETÄÄ JO!

 

Pakatintien asiat (päivitetty 14.6.19)

Kittilän kuntaan/ ELY-keskukselle on osoitettu aloite, jossa vaaditaan kevyen liikenteen väylän rakentamista. Kunta on tehnyt kuntalaiskyselyn nykyisen tieväylän turvallisuudesta. Lisäksi 25.4.19 oli lapsilla mahdollisuus osallistua työpajaan Herkkutuvalla. Työpajassa  sovittiin, että esitys pikaisista toimenpiteistä kuten Lapsia tiellä -varoitusmerkkien asentamista, hidasteiden rakentamiseksi ja suojateiden merkitsemiseksi, kiirehditään.

Aloite, LYK-koordinaattorin kannanotto, loppuraportti ja työpajan esitykset jatkavat matkaa edelleen teknisen toimen käsittelyyn. Pakatintiellä pidettiin ma 27.5.19 ns. turvallisuuskävely, jossa olivat mukana Liikenneturvasta Petri Niska ja Rambol Oy.sta Teemu Kinnunen. Teknisen toimen käsittelyn jälkeen aloite etenee Ely-keskuksen käsittelyyn.


Tiedotteita

Tietopaketti ja toimintaohjeet, päivitetty 28.3.2019 

Asiantuntijan vinkit: Näin suojaudut nuorten suosimissa some-sovelluksissa
Kuulu, toimitusjohtaja Jonna Muurinen, Lapin Kansan video 30.1.2019

Jätä perinnöksi parempi maailma-video
YouTube video. Läheistesi ohella voit testamentissasi muistaa myös maailman lapsia.

Tiedote 23.8.2018, Kittilän kunta

Tiedote 7.6.2019

Tiedote 7.6.2019