THL:n määritelmä tehtävästä: "Eroauttamisessa turvataan lapsen oikeudet erotilanteessa ja varmistetaan, että lapsi ei joudu vanhempien kiistelyn välittäjäksi tai kiistakapulaksi. Tavoitteena on, että lasten tärkeät ihmissuhteet ja turvallinen kasvuympäristö säilyvät vanhempien erosta huolimatta. Eroauttamisessa tuetaan vanhempien vanhemmuutta ja sen jatkumista erotilanteessa. Samalla tuetaan myös vanhempien hyvinvointia."
Nykytila Kittilässä:
- Perheoikeudellisilla palveluilla turvataan lapsen hyvinvointi ja tasapainoinen kehitys esimerkiksi silloin, kun vanhemmat eroavat. Palveluilla tarjotaan apua lasta koskevien sopimusten ja selvitysten kanssa esimerkiksi isyyteen, lapsen huoltoon ja elatukseen liittyen.
- Lastenvalvojan luona on mahdollisuus perheasioiden sovitteluun, lapsen kuulemiseen, yhteistyövanhemmuuden luomiseen, samoin käräjäoikeudessa on tapana aloittaa sovittelulla. Ennaltaehkäisevää työtä tehdään neuvolassa, varhaiskasvatuksessa sekä sosiaalipalveluissa.
- Tunturi-Lapin ja Pellon kuntien yhteinen eroauttamisen kehittäminen käynnistyy keväällä 2022. On pidetty yhteisiä työpajoja, toteutettu yhteinen kysely perheille eroauttamisen palveluista, luotu yhteinen Teams-alusta, jossa ammattilaiset jakavat tietoa ja materiaalia eroauttamiseen liittyen, sekä järjestetty kuukausittaisia etätapaamisia. Loppuvuodesta 2022 verkostoon liitettiin järjestöt (Lapin ensi- ja turvakoti sekä Yhden vanhemman perheiden liitto YVPL), jotka tuottavat eroauttamisen palveluita, sekä Inarin ja Utsjoen eroauttamisen ammattilaiset. Tarkoituksena on kehittää yhdessä eroauttamisen palveluita ja materiaalia tälle alueelle. Alueella työstettiin ammattilaisten tueksi huoneentaulu eri valtakunnallisista eropalveluista ja Apua eroon -esite perheille.
- Valtakunnallisista palveluista on tiedotettu perhekeskuksen somekanavissa ja ne on kerätty myös Lapsiperheet-kohdevalikkoon: Apua eroon
- Kittilään on käynnistetty myös yhden vanhemman perheiden vertaistukea, jossa vertaistukea saisivat niin perheiden lapset kuin vanhemmatkin.
- Lapin ensi- ja turvakoti tukee Kittilän perhekeskuksen palveluita tarjoamalla: Yksilö-, pari- ja perhetapaamiset. Järjestämällä vanhempien eron kokeneiden nuorten ryhmää. 7-12 vuotiaiden vanhemman eron kokeneiden lasten yksilö- ja ryhmätapaamisia. Tapaamispaikkatoimintaa. Vanhemmanneuvo eroryhmiä. Lyhytkestoista kriisiauttamista erotilanteissa ja eroa harkitseville.
- Kittilälehden (N:o 18/2023, 3.5.23) Perhekeskuksen kuulumisia juttusarjan kirjoitus, otsikolla Perhekeskus auttaa sovinnolliseen eroon ja vanhemmuuden jatkumiseen:
Joskus perheissä päädytään syystä tai toisesta eroon. Ero on aina koko perhettä koskettava kriisi ja sovinnollisesti hoidettu ero on kaikkien, erityisesti lapsen edun mukaista. Eron eri vaiheissa ulkopuolinen apu on usein tarpeen, ja perhekeskus on se turvaverkko, josta tukea saa. Yksi perhekeskuksen tehtävistä on ”Auttaa sovinnolliseen eroon ja vanhemmuuden jatkumiseen”.
Eroon liittyy monenlaisia ristiriitaisia tunteita ja tärkeää on, että aikuinen käsittelee omia tunteitaan itselleen sopivalla tavalla ja tarvittaessa toisen aikuisen kanssa. Tukea voi pyytää mielenterveystoimistosta tai etsiä mm. Mielenterveystalon ”Eron omahoito” -sivustolta.
On tärkeää keskustella lapsen kanssa erosta ja korostaa, ettei ero johdu lapsista. Lapselle on hyvä antaa tilaa kertoa omista toiveistaan ja huolistaan. Lasta voi rohkaista keskustelemaan myös perheen ulkopuolisen ammattilaisen, esimerkiksi nuorisotyöntekijän, koulukuraattorin tai varhaiskasvatuksen hoitajan kanssa. Erotilanteesta tulisi kertoa kouluun ja varhaiskasvatukseen, jotta ammattilaiset osaavat tukea lasta.
Toimiva yhteistyövanhemmuus on molempien vanhempien läsnäoloa lapsen elämässä eron jälkeenkin. Tavoitteena on turvata lapselle turvallinen kasvuympäristö erosta huolimatta. Uudenlaisen vanhemmuuden ja arjen rakentamiseen on olemassa erilaisia apuvälineitä, kuten mm. THL:n vanhemmuussuunnitelma. Perheoikeudellisissa palveluissa tarjotaan apua lasta koskevien sopimusten ja selvitysten kanssa, lapsen huoltoon ja elatukseen liittyen.
Tietoa ja tukea erotilanteisiin, löytyy myös valtakunnallisista järjestöjen palveluista. Kittilään on käynnistynyt myös yhden vanhemman perheiden vertaistukitoiminta, jossa vertaistukea saavat niin perheiden lapset kuin vanhemmatkin.
Loppuun haluan jakaa lasten omia ajatuksia erosta: ”Vanhempien pitäis vakuuttaa lapselle, että lapsi ei ole syy eroon. Kertoa minkä takia eroavat, puhuu lasten kanssa tosi paljon ja rohkasta puhumaan kaikesta. Yrittäisivät tulla toimeen keskenään ja että näkisin kumpaaki vanhempaa vaikkei asuta yhes.”