Perhekeskus tehtävä Ottaa huomioon perheiden monimuotoisuuden

THL:n määritelmä tehtävästä: "Perhekeskuksessa kaikilla on oikeus saada yhdenvertaisesti palveluja ja palvelut ovat hyvin saavutettavia ja niihin on esteetön pääsy. Ohjeissa, neuvontamateriaaleissa ja verkkoviestinnässä on saatavilla eri kieliversioita sekä selkokielisiä versioita. Perheiden palveluiden työntekijät tunnistavat ja ottavat huomioon perheiden moninaisuuden ja monimuotoisuuden sekä erilaiset tarpeet. Perhekeskukseen kehitettään avoin ja hyväksyvä asenneilmasto sekä sukupuolisensitiivinen työote. Perhekeskuksen kohtaamispaikka osallistuu alueella asuvien maahanmuuttajaperheiden kotoutumistyöhön."

Nykytila Kittilässä:

Kittilässä on monenlaisia perheitä: yksinhuoltajaperheitä, suurperheitä, kaksinhuoltajaperheitä, uusperheitä, monikkoperheitä, sateenkaariperheitä, yrittäjäperheitä, vuorotyöperheitä, kaukana asuvia perheitä ja sijoitusperheitä. Kittilässä on monia kansallisuuksia jotka tulevat tänne töihin ja rakentamaan osaltaan kuntaa ja sen yhteisöä. Heidän lapsensa ovat varhaiskasvatuksessa ja koulussa, muutoin he eivät näy tai erotu tällä hetkellä palveluissa. Kittilässä on paljon sesonkityöläisiä sekä reissutöissä olevia kaivostyöntekijöitä. Heidän palveluita ovat mm. työterveyshuolto, varhaiskasvatus, koulut, neuvola sekä sosiaalitoimi.

  • Monikulttuurisuus ja kulttuurisensitiivisyys huomioidaan palveluissa esim. maahanmuuttajat ja muualta Suomesta tulleet. Palveluissa on mahdollisuus käyttää  etätulkkauspalvelua  ulkomaalaistaustaisille, jolloin kommunikointi on ymmärrettävää molemminpuolisesti. 
  • Monikulttuuristen perheiden vertaistukea on yritetty käynnistellä keväällä 2024.
  • Kunnassa  kotoutumissuunnitelma on päivitetty ajan tasalle, 2024 vuoden alussa.
  • Uusien kuntalaisten huomioiminen on valmistelussa kunnassa. Erityisesti heitä palvelee perheiden palvelu -opas josta löytyy karttakuvan kera tietoa Kittilän lasten, nuorten ja perheiden palveluita. Myös Kittilän perhekeskuksen esite palvelee muualta muuttaneita perheitä.
  • Varhaiskasvatussuunnitelmassa on huomioitu arvona myös perheiden monimuotoisuus: ”Ammatillinen, avoin ja kunnioittava suhtautuminen monimuotoisiin perheisiin ja perheiden erilaisiin kieliin, kulttuureihin, katsomuksiin ja uskontoihin, perinteisiin sekä kasvatusnäkemyksiin luo edellytyksiä hyvälle kasvatusyhteistyölle. Lasten perheidentiteettiä ja perhesuhteita tuetaan siten, että jokainen lapsi voi kokea oman perheensä arvokkaaksi."
  • Yhdenvertaisuussuunnitelman laadinta on käynnistynyt ja vuonna 2023 kunnanvaltuuston päättämä pride-liputus, toteutunee 2024 vuonna. 
  • Järjestöt ja seurakunta tuottavat mm. vertaistuen palveluita ja näin yhdenvertaistavat lapsia ja perheitä. Esimerkiksi Erityislastenomaiset ELO ry tuottaa toimintaa ja vertaistukea erityislasten perheille.
  • Yhden vanhemman perheiden vertaistuki käynnistyi jo vuonna 2023 yhteistyössä Yhden vanhemman perheiden liiton kanssa.
  • Kittilässä pyöri keväällä 2023 Rainbow lounge sateenkaarinuorten kohtaamispaikka. Koko Lapin sateenkaarinuorisotyötä kartoitettiin keväällä 2024 ja sitä lähdetään tämän vuoden aikana kehittämään. Kittilän sateenkaarinuorisotyöstä on käyty keskustelua etsivien nuorisotyöntekijöiden kanssa.  
  • Sateenkaari perheiden vertaistukea on yritetty käynnistellä jo vuodesta 2023.
  • Kesäkuun perhekeskuksen verkostokahveilla teemana on perheiden monimuotoisuuden huomioiminen ja sateenkaari asiat, joista saamme lyhyen koulutuksen.
  • Kittilän saameperheet pyritään jatkossa huomioimaan niin, että lapsiperheet valikkoon työstetään oma osion saame materiaalille ja niitä tulee jatkossa näkymään myös perhekeskuksen somessa. Ammattilaisilta kartoitetaan parhaillaan tuen tarvetta ja heille on tulossa vielä myöhemmin info kaikista valmiista saamemateriaaleista ja palveluista.
  • Lapin ensi- ja turvakodilla on ammatillisesti ohjattu äkillisesti puolisonsa menettäneiden vertaistukiryhmä.
  • Urheiluhallille on juuri tehty laaja esteettömyyskartoitus ja siellä tullaa tekemään korjauksia. Kirjaston remontin suunnittelussa on ollut esteettömyys asiantuntija mukana alusta asti
  • Sähköisestä perhekeskuksesta https://kittila.fi/vanhemmuus-ja-parisuhdet osiossa on linkit Monimuotoiset perheet verkoston sivuille sekä eri järjestöjen sivuille: Suomen uusperheiden liitto ry, Suomen monikkoperheet ry, Sateenkaariperheet ry, Adoptioperhe ry, Familia ry (kahden kulttuurin perheet), KÄPY -lapsikuolemaperheet ry, Lapsettomien yhdistys Simpukka ry, Perhehoitoliitto ry, Nuoret lesket ry ja Yhden vanhemman perheiden liitto ry.
  • Kittilälehden (N:o 28/2023, 12.7.23) Perhekeskuksen kuulumisia juttusarjan kirjoitus, otsikolla Perhekeskus ottaa huomioon perheiden monimuotoisuuden.

Meillä Kittilässä asuu hyvin monimuotoisia perheitä: uusperheitä, monikkoperheitä, sateenkaariperheitä, adoptioperheitä, kahden kulttuurin perheitä, lapsensa menettäneiden perheitä, lapsettomia perheitä, perhehoitoperheitä, leskeksi jääneiden perheitä, yhden vanhemman perheitä, suurperheitä, yrittäjäperheitä, vuorotyöperheitä ja kaukana asuvien omaisten perheitä. Kunnan sivuilla olevan Lapsiperheet-valikosta, osiosta Vanhemmuus, löytyy linkit valtakunnallisiin monimuotoisten perheiden järjestöihin. Ne tarjoavat tukea ja vertaisuutta myös Kittilän erilaisille perheille.

Yksi perhekeskuksen tehtävistä on ottaa huomioon perheiden monimuotoisuus ja erilaisten perheiden oikeus yhdenvertaisiin ja saavutettaviin palveluihin. Se vaatii perhekeskuksen toimijoilta kykyä tunnistaa kunkin perheen yksilöllisyys, ja huomioida myös monikulttuurisuus ja sensitiivisyys palveluissa. Perhekeskuksessa tulee olla avoin, hyväksyvä ja myös sukupuolisensitiivinen asenneilmasto.

Järjestöt ja seurakunta tuottavat vertaistuen palveluita ja näin yhdenvertaistavat lapsia, nuoria ja perheitä. Erityislasten Omaiset ELO ry tuottaa erityislasten perheille toimintaa ja vertaistukea Kittilässä. Yhden vanhemman perheiden liitto YVPL on myös käynnistänyt vertaistukitoimintaa Kittilään. Sateenkaariperheiden paikallinen toiminta on myös toiveissa.

Kittilässä on toiminut tämän kevään ajan oma Rainbow Lounge, joka on ollut asenteista vapaa ja turvallinen kohtaamispaikka nuorille, jotka pohtivat identiteettiään, arvojaan tai paikkaansa yhteiskunnassa. Kunnassa on tarkoitus laatia myös yhdenvertaissuunnitelma ja osana sitä toteuttaa Pride -liputus.

Perhe on se yksikkö, jossa kaikki sen osapuolet tuntevat olevansa kotona. Toivon, että jokainen uniikki perhe tulee kuulluksi, nähdyksi ja ymmärretyksi meidän perhekeskuksessa.