Perhekeskuksen tehtävä: Ottaa huomioon perheiden monimuotoisuuden

THL:n määritelmä tehtävästä: "Perhekeskuksessa kaikilla on oikeus saada yhdenvertaisesti palveluja ja palvelut ovat hyvin saavutettavia ja niihin on esteetön pääsy. Ohjeissa, neuvontamateriaaleissa ja verkkoviestinnässä on saatavilla eri kieliversioita sekä selkokielisiä versioita. Perheiden palveluiden työntekijät tunnistavat ja ottavat huomioon perheiden moninaisuuden ja monimuotoisuuden sekä erilaiset tarpeet. Perhekeskukseen kehitettään avoin ja hyväksyvä asenneilmasto sekä sukupuolisensitiivinen työote. Perhekeskuksen kohtaamispaikka osallistuu alueella asuvien maahanmuuttajaperheiden kotoutumistyöhön."

Nykytila Kittilässä:

Kittilässä on monenlaisia perheitä: yksinhuoltajaperheitä, suurperheitä, kaksinhuoltajaperheitä, uusperheitä, monikkoperheitä, sateenkaariperheitä, yrittäjäperheitä, vuorotyöperheitä, kaukana asuvia perheitä ja sijoitusperheitä. Kittilässä on monia kansallisuuksia jotka tulevat tänne töihin ja rakentamaan osaltaan kuntaa ja sen yhteisöä. Heidän lapsensa ovat varhaiskasvatuksessa ja koulussa, muutoin he eivät näy tai erotu tällä hetkellä palveluissa. Kittilässä on paljon sesonkityöläisiä sekä reissutöissä olevia kaivostyöntekijöitä. Heidän palveluita ovat mm. työterveyshuolto, varhaiskasvatus, koulut, neuvola sekä sosiaalitoimi.

  • Monikulttuurisuus ja kulttuurisensitiivisyys huomioidaan palveluissa esim. maahanmuuttajat ja muualta Suomesta tulleet. Palveluissa on mahdollisuus käyttää  etätulkkauspalvelua  ulkomaalaistaustaisille, jolloin kommunikointi on ymmärrettävää molemminpuolisesti. 
  • Monikulttuuristen perheiden ja kuntalaisten vertaistuki on työnalla vuonna 2025
  • Kunnassa  kotoutumissuunnitelma on päivitetty 2024 vuoden alussa.
  • Uusien kuntalaisten huomioiminen on valmistelussa kunnassa. Erityisesti heitä palvelee perheiden palvelu -opas josta löytyy karttakuvan kera tietoa Kittilän lasten, nuorten ja perheiden palveluita. Myös Kittilän perhekeskuksen esite palvelee muualta muuttaneita perheitä.
  • Varhaiskasvatussuunnitelmassa on huomioitu arvona myös perheiden monimuotoisuus: ”Ammatillinen, avoin ja kunnioittava suhtautuminen monimuotoisiin perheisiin ja perheiden erilaisiin kieliin, kulttuureihin, katsomuksiin ja uskontoihin, perinteisiin sekä kasvatusnäkemyksiin luo edellytyksiä hyvälle kasvatusyhteistyölle. Lasten perheidentiteettiä ja perhesuhteita tuetaan siten, että jokainen lapsi voi kokea oman perheensä arvokkaaksi."
  • Yhdenvertaisuussuunnitelman laadinta on käynnistymässä
  • Järjestöt ja seurakunta tuottavat mm. vertaistuen palveluita ja näin yhdenvertaistavat lapsia ja perheitä. Esimerkiksi Erityislastenomaiset ELO ry tuottaa toimintaa ja vertaistukea erityislasten perheille.
  • Yhden vanhemman perheiden vertaistuki on yritetty käynnistää yhteistyössä Yhden vanhemman perheiden liiton kanssa.
  • Kittilässä pyörii  Rainbow lounge sateenkaarinuorten kohtaamispaikka
  • Toiveita on tullut myös Saameperheiden ja Sateenkaari perheiden vertaistuesta
  • Kesäkuun 2024 perhekeskuksen verkostokahveilla teemana on perheiden monimuotoisuuden huomioiminen ja sateenkaari asiat, joista saamme lyhyen koulutuksen.
  • Kittilän saameperheet on huomioidaan perhekeskuksen viestinnässä ja lapsiperheet valikkoon työstetiin oma Saamepalvelut -osio saame materiaalille.
  • Lapin ensi- ja turvakodilla on ammatillisesti ohjattu äkillisesti puolisonsa menettäneiden vertaistukiryhmä.
  • Urheiluhallille on juuri tehty laaja esteettömyyskartoitus ja siellä tullaa tekemään korjauksia. Kirjaston remontin suunnittelussa on ollut esteettömyys asiantuntija mukana alusta asti
  • Sähköisestä perhekeskuksesta Vanhemmuus ja parisuhde -osiossa on linkit Monimuotoiset perheet verkoston sivuille sekä eri järjestöjen sivuille: Suomen uusperheiden liitto ry, Suomen monikkoperheet ry, Sateenkaariperheet ry, Adoptioperhe ry, Familia ry (kahden kulttuurin perheet), KÄPY -lapsikuolemaperheet ry, Lapsettomien yhdistys Simpukka ry, Perhehoitoliitto ry, Nuoret lesket ry ja Yhden vanhemman perheiden liitto ry.
  • Kittilälehden (N:o 28/2023, 12.7.23) Perhekeskuksen kuulumisia juttusarjan kirjoitus, otsikolla Perhekeskus ottaa huomioon perheiden monimuotoisuuden.