Perhekeskuksen tehtävä: Tarjoaa varhaista tukea, hoitoa ja kuntoutusta

THL:n määritelmä tehtävästä:  "Perhekeskuksessa lapset ja perheet saavat tarpeiden mukaista apua aikaisempaa nopeammin, kohdennetummin ja koordinoidummin monialaisena yhteistyönä. Palveluohjaus on nopeaa, joustavaa ja mahdollistaa viiveettömän pääsyn palveluihin sekä ohjautumisen oikealle työntekijälle. Sähköisten palveluiden kautta palveluihin pääsee helposti ja nopeasti."

Nykytila Kittilässä:

  • Monialaista yhteistyötä lapsen tai perheen asioissa tehdään varhaiskasvatuksen tai neuvolan koollekutsumassa monialaisessa lapsiperhetiimissä (jolle on sovittu aikaa kalentereihin), kouluissa toimivassa yksilöllinen opiskeluhuolto ja monialainen asiantuntijaryhmässä (MYR) sekä peruskoulun päättäjien nuorten omassa tiimissä.
  • Neuvolan jakamaa alle kouluikäisten perhepalveluopasta laajennetaan kaiken ikäisiin lapsiin ja nuoriin sekä heidän perheisiinsä. Näin ollen siitä tuli perhekeskuspalveluiden opas ja sitä voidaan jakaa perheille kaikista perhekeskuksen palveluista sekä seurakunnasta tai järjestöistä. Opas löytyy myös sähköisenä kunnan sivuilta.
  • Matalan kynnyksen sähköisen Pyydä apua -palvelun kautta kuka tahansa voi omaan tai läheisen tilanteeseen liittyen pyytää apua, kysyä neuvoa tai jättää yhteydenottopyynnön. Yhteydenottoihin vastaavat viimeistään seuraavana arkipäivänä perhekeskuksen ammattilaiset.
  • Laphan Tarina-auttamisen vanhempien Enjaksa.fi ja nuorten Normaali.fi palvelujen sivustoilta löytyy helppo huolitesti ja oma-apu videoita. Sivusto ohjaa myös Pyydä apua palveluun ja Apua huoliin -chattiin, josta saa apua anonyymisti lappilaisten nuorten ja lapsiperheiden vanhempien huoliin. 
  • Laphalla toimii myös nuorten ja vanhempien Nepsy-chat.
  • Kittilän neuvola tarjoaa kaikille 3-vuotiaiden lasten vanhemmille maksutonta myönteisen vanhemmuuden Voimaperheet – Ole läsnä lapsellesi -nettivalmennusta, jonka tuottaa Turun yliopisto. Voimaperheet – Huomaa hyvä lapsessa -toimintamalliin kuuluu myös lapsen psykososiaalisen kehityksen puheeksi ottaminen ja arviointi kaikkien 4-vuotiaiden perheille. Seulonnan jälkeen tarjotaan vapaaehtoista ja maksutonta netti- ja puhelinohjausta perheille, joissa vanhempi arvioi lapsen käytöksen arjen kuormittavuutta. Neuvolassa järjestetään myös ikäryhmittäisiä ryhmäneuvoloita ja perhevalmennusta, sekä tehdään ennaltaehkäisevää perhetyötä.
  • Huolen puheeksiotto on varhaisen puuttumisen toimintamalli. Neuvolassa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa sekä kunnan lapsiperheiden peruspalveluissa henkilökunta on koulutettu käyttämään Lapset puheeksi -menetelmää, kun huoli herää. Toimintaperiaatteena on, että se työntekijä, jolla huoli herää, ottaa Lapset puheeksi -menetelmän käyttöön ja käynnistää jatkotyöskentelyn neuvonpidon avulla. Menetelmän avulla kartoitetaan lapsen suojaavat tekijät ja autetaan vanhempia huomaamaan lapsen hyvinvointiin vaikuttavia asioita, vahvuuksia ja haavoittuvuuksia. Lapset puheeksi -menetelmää käytetään myös ennaltaehkäisevästi, esim. varhaiskasvatuksessa keskustelu käydään kaikkien kolme vuotta täyttäneiden lasten vanhempien kanssa.
  • Varhaiserityiskasvatukseen on jo työstetty ja kouluunkin työstetään parhaillaan vuosikelloa, esim. tarvittavien arviointien suhteen, jotta taataan yhdenmukainen palvelu kaikille.
  • On työstetty myös Kittilän perhekeskuksen palvelupolut, palvelukarttakuva monialaisten palveluiden tarpeesta tuen tarpeen kasvaessa sekä nuoren tai perheen verkoston kartoituslomake.
  • Kittilän sähköiseen perhekeskukseen eli kunnan sivujen Lapsiperheet-kohdevalikkoon on kerätty lapsiperheiden palvelut ja tapahtumat yhteen paikkaan helposti löydettäväksi. Sivuilta on linkki varsinaiselle palvelun sivulle sekä pieni ohjaava kuvaus palvelusta. Nuoret-kohdevalikko on samanlainen alusta, johon kaikki nuorten palvelut on kerätty yhteen paikkaan.
  • Perhekeskuksen palveluiden ja asioiden tiedotusta on tehty keskitetymmin ja monikanavaisesti sosiaalista mediaa, nettisivuja, paikallislehteä ja kuntalaisten tiedotetta hyväksikäyttäen.
  • Vuodesta 2023 aikana on järjestetty useita Kolpeneen kuntoutusohjaajien vetämiä avoimet ovet –tapaamisia vanhemmille ja ammattilaisille, joissa voi valmistaa työvälineitä ja joissa saa apua esim. KELAn hakemusten täyttämiseen.
  • Kirjastossa on nepsyhyllykkö, jossa esim. nepsy kirjallisuutta ja materiaalia lainattavissa.
  • Lapin ensi- ja turvakoti tukee Kittilän perhekeskuksen palveluita tarjoamalla tukea: Vauvan unihaasteissa. Perheiden kriiseissä. Vanhemmuuden, parisuhteen, vuorovaikutuksen ja mielenhyvinvoinnin haasteissa. Lapsuuteen ja nuoruuteen liittyvissä erityiskysymyksissä. Vanhempien päihteettömyyteen ja siitä kuntoutumiseen. Varhaiseen vuorovaikutukseen ja vanhemmaksi kasvamiseen. Lisäksi saatavilla apua matalan kynnyksen vastaanotoilla, verkossa ja ensikodissa.
  • Kittilälehden (N:o 45/2023, 8.11.23) Perhekeskuksen kuulumisia juttusarjan kirjoitus Perhekeskus tukee itsenäistyviä nuoria.
  • Kittilälehden (N:o 13/2023, 29.3.23) Perhekeskuksen kuulumisia juttusarjan kirjoitus Perhekeskus tarjoaa varhaista tukea, hoitoa ja kuntoutusta