Perhekeskus tehtävä Tukee vanhemmuudessa ja parisuhteessa

THL:n määritelmä tehtävästä: "Perhekeskuksessa kiinnitetään erityistä huomiota vanhempana jaksamiseen, vanhemmuuden voimavaroihin ja perheen tukiverkostoihin. Tukea tarjotaan raskauden ajalta lähtien lapsen eri ikävaiheissa ja muuttuvissa tilanteissa. Kokonaisuuteen kuuluu tasavertainen vanhemmuus ja isien tuki."

Nykytila Kittilässä:

  • Neuvola: Terveydenhoitajat on koulutettu vanhemmuuden ja parisuhteen tukemiseen. Keskustelu ja ohjaus perheen kanssa: voimavarakaavakkeet, lähisuhdeväkivaltakartoitus, ohjaus erilaisille valtakunnallisille nettisivuille.
  • Perhevalmennuksessa yhden osion teema on parisuhde ja ryhmäneuvolassa yhtenä aiheena vanhempien jaksaminen (perhepolkumalli).
  • Kittilän ennaltaehkäisevä perhetyö, johon ohjaudutaan neuvolan kautta on tärkeä vanhemmuuden ja myös parisuhteen tukija (perheen kuuntelu, palveluihin ohjaaminen, vanhemmuuden mallintaminen).
  • Digitaalinen Voimaperheet-ohjelma 4-vuotiaille ja Ole läsnä lapsellesi -ohjelma 3-vuotiaille. Vanhemmuuteen valmentautuva Babytrial-peli ollut käytössä aikaisemmin.
  • Varhaiskasvatus: Vanhemmuutta tuetaan luottamuksellisella suhteella perheisiin ja kohtaamalla arjessa yhteisessä kasvatuskumppaanuudessa. Varhaiskasvatussuunnitelmassa huomioidaan vanhempien asiantuntijuus lapsestaan. Varhaiskasvatus voi tarjota perheen tueksi tilapäis-, ilta tai viikonloppuhoitoa. Lapsiperhetiimi kutsutaan kokoon perheen tilanteiden niin vaatiessa.
  • Sosiaalityö: Perheen kokonaistilanne kartoitetaan ja vanhempia tavataan yhdessä ja erikseen. Tarjotaan perheen tueksi sosiaaliohjausta, tukiperheitä ja varhaiskasvatusta. Palveluina tarjotaan lastenvalvojan ja perheoikeudelliset palvelut sekä lastensuojelu. Yhteistyötä tehdään Lapin ensi- ja turvakodin kanssa ja eroauttamisen palveluita kehitetään alueellisesti yhteistyössä.
  • Kouluterveydenhuolto: Vanhempia toivotaan mukaan koululaisten laajoihin terveystarkastuksiin, jolloin voidaan keskustella vanhempien kanssa. Kouluterveydenhuolto tekee moniammatillista konsultointia, käyttää nettisivuja työnsä apuna ja ohjaa esim. Ensi- ja turvakotiin.
  • Koulun kuraattorit ovat myös mahdollisuuksien mukaan vanhemmuuden tukena.
  • Psykologi: Ennaltaehkäisevää ja matalan kynnyksen toimintaa (konsultointi) tehdään jo nyt jonkin verran, mutta sille olisi tarvetta enemmänkin. Psykologi on tehnyt videoita työntekijöiden tueksi ja myös vanhemmille.
  • Etsivä nuorisotyö on mukana arjessa ja ohjaa tarvittaessa eteenpäin (esim. nuottivalmennus ja tuetut lomat). Ensi- ja turvakodin kanssa yhteistyö.
  • Mielenterveystoimisto: MTT:hen tulee muista palveluista ohjattuja asiakkaita vanhemmuuden ja parisuhteen ongelmiin liittyen. Miehetkin hakevat nykyään apua esim. parisuhteen asioihin. MTT on kehittänyt tehtäviä perheille ja pariskunnille.
  • Terapiassa (fysio, toiminta ja puhe) vanhempien tuki on huomioitava, sillä etenkin lasten terapiassa vanhempien rooli ja huomiointi on merkityksellistä.
  • Lapset puheeksi -menetelmässä kartoitetaan lapsen tai nuoren kehitysympäristöjen tilannetta ja puhutaan siitä, miten toinen ympäristö voi tukea ja kantaa lasta, kun toisessa on ongelmia. Kodin piirissä näitä ongelmia voivat olla mm. vauvan syntymä, muutto, kiusaaminen vapaa-aikana ja netissä, vanhemman vakava stressi, uupumus ja kireä ilmapiiri jne. Huoltajat arvioivat, mitä olisi lapsen ymmärtämisen kannalta hyvä kertoa. Tässä yhteydessä työntekijän on hyvä kartoittaa myös parisuhteen ja vanhemmuuden tilannetta.
  • Kolpene: Erityislasten vanhempien tuki ja vanhempien ohjaus lapseen tukeen liittyen.
  • Erityislasten omaiset ELO ry tarjoaa vertaistukea ja kokemustiedon vaihtoa erityislastenomaisten perheille, matalan kynnyksen toimintaa sekä erityislapset huomioivaa virkistystoiminta. ELO pyrkii kannattelemaan vanhemmuutta ja parisuhdetta jo ennen diagnoosia. Kittilässä toimii vanhempien vertaistukiryhmä ja perheille järjestetään toiveiden mukaisia tapahtuma kaksi kertaa kaudessa. ELO järjestää myös viikonlopun Ovet-valmennuksia erityislapsiperheiden vanhemmille.
  • Seurakunta: Seurakunnasta työntekijä mukana parisuhdeaiheisessa neuvolan perhevalmennuksessa. Seurakunnassa käytössä Parisuhteen palikat -materiaalia. Diakoniatyö auttaa konkreettisesti perheitä ruoka-avun jakamisella. Kasvatustyössä huomioidaan perheet mm. kohtaamispolun tapahtumissa, perhemessuissa ja perhekahviloissa.
  • Lapin ensi- ja turvakoti tarjoaa ensikodin palveluita omassa yksikössään ja perheen kotiin. He työskentelevät perheen ja sen lähiverkoston kanssa tukien vanhemmuuteen valmistautumisessa ja kasvamisessa, varhaisessa vuorovaikutuksessa, päihteettömässä  vanhemmuudessa ja arjen sujuvuudessa. Ensi- ja turvakodilla on myös ryhmämuotoista toimintaa mm. Vertaisvoimaa vanhemmille -ryhmä. Heillä toimii vapaaehtois doulia. Käytössä on Pidä kiinni -hoitojärjestelmä ja heiltä saa myös tehostettua perhetyötä ja perhekuntoutusta.
  • Valtakunnallisista palveluista on tiedotettu perhekeskuksen somekanavissa ja ne on kerätty myös Lapsiperheet-kohdevalikon Vanhemmuus ja parisuhde osioon. 
  • Sivuille Kittilän yksityiset lapsiperheiden palvelut on kerättynä Kittilän yksityiset lastenhoitoapua tarjoavat tahot.
  • Ammattilaisille järjestettiin kaksi parisuhteen tukemisen koulusta keväällä 2023.
  • Kittilälehden (N:o 23/2023, 7.6.23) juttusarjan kirjoitus, otsikolla Perhekeskus tukee vanhemmuudessa ja parisuhteessa.

Jokainen parisuhde on yksilöllinen ja ajan kuluessa muotoaan muuttava. Etenkin vanhemmaksi tuleminen muuttaa suhdetta ja jotta parisuhde voi hyvin vanhemmaksi tulon jälkeenkin, tarvitsee se huolenpitoa. Vanhempien toimiva parisuhde ja hyvä vanhemmuus vahvistaa koko perheen hyvinvointia. Siksi perhekeskuksessa kiinnitetään erityistä huomiota vanhempana jaksamiseen, vanhemmuuden voimavaroihin, tasavertaiseen vanhemmuuteen ja parisuhteen tukemiseen. Tukea tarjotaan raskauden ajalta lähtien lapsen eri ikävaiheissa ja muuttuvissa tilanteissa.

Odotusaikana ja lapsen synnyttyä parisuhdetta ja vanhempien jaksamista tuetaan neuvolassa perhevalmennuksessa sekä ryhmäneuvolassa. Tukea ja ohjausta vanhemmuuteen ja parisuhteeseen saa myös aina neuvolan terveydenhoitajilta. Neuvolan perhetyö on tärkeä vanhemmuuden tukija, raskaana oleville sekä alle kouluikäisten lasten perheille. Perhetyö tukee ja ohjaa perheitä arjen haastavissa tilanteissa ja tarjoaa vanhemmille omaa aikaa. Kittilässä toimii myös muutamia lastenhoitoa tarjoavia yrityksiä, joiden palveluilla voi paikata omien tukiverkostojen puutetta.

Lapsen aloittaessa varhaiskasvatuksen, tuetaan siellä vanhempia kasvatuskumppanuudessa. Pienissäkin murheissa tai vanhemmuuden haasteissa kootaan perheen tueksi lapsiperhetiimi.

Koululaisen perheitä vanhemmuudessa tukevat mahdollisuuksien mukaan terveydenhoitajat, kuraattorit ja psykologit. Tukea parisuhteen haasteisiin saa myös mielenterveystoimistosta.

Tukea vanhemmuuteen saa myös lapsiperheiden sosiaalipalveluista, jonka tukitoimia voivat olla esim. sosiaaliohjaus, lapsiperheiden kotipalvelu, perhetyö, tukiperhe tai perheoikeudelliset palvelut. Etsivät nuorisotyöntekijät tukevat puolestaan nuoria kaikissa elämän haasteista.

Lasten ja nuorten kuntoutuksessa huomioidaan aina myös vanhemmat, sillä heidän roolinsa on tärkeä kuntoutuksen onnistumiselle. Monet järjestöt ja seurakunta kannattelevat vanhemmuutta ja parisuhdetta järjestämällä perheille toimintaa, vertaistukiryhmiä ja mahdollisuuksia tavata toisiaan.

Vanhemmuus ja vanhempien parisuhde ovat lapsen hyvinvoinnin ja mielenterveyden perusta. Pidäthän niistä hyvää huolta ja pyydät mahdollisimman varhain apua jos tarvitsette tukea. Voit tehdä sen mm. käyttämällä sähköistä Pyydä apua -palvelua tai etsimällä tietoa lukuisista järjestöjen palveluista https://kittila.fi/vanhemmuus-ja-parisuhde sivuilta.

Sinä läheinen mummi, kummi, ystävä tai naapuri voit myös olla tärkeä tuki perheelle, ottamalla lapset välillä hoitoon, jotta vanhempien parisuhde voisi vahvistua tai vanhempi saisi levätä.