Tiedote 5.12.2022, Kittilän kunta
Kittilän historiakirjan työ on saatu päätökseen ja sen huipentaa teoksen julkaisujuhla, jolloin myös uuden teoksen nimi ja ulkoasu julkaistaan. Kirjan avoin julkaisutilaisuus pidetään perjantaina 9.12.2022 Yläri-salissa klo 18, jonne kaikki ovat lämpimästi tervetulleita.
Iltatilaisuuden ohjelmassa on paneelikeskustelu kirjastotoimenjohtaja Noora Mustajoen johdolla ja kittiläläistä musiikkia esittää paikallinen RallaGroup. Tilaisuuden päätteeksi nautitaan juhlakahvit. Aikaisemmin päivällä järjestetään erillinen kutsuvierastilaisuus luottamushenkilöille, toimikunnan jäsenille ja kirjan kirjoittamiseen osallistuneille Kittilän kunnantalon valtuustosalissa.
Kittilän historiateosta on painettu 800 kappaletta. Historiakirjan oheistuotteena syntyi Esko Vesalan tutkimusten pohjalta Kittilän asutushistoria-kirja, josta on otettu sadan kappaleen painos.
Kittilän historiakirjan voi ostaa klo 18 jälkeen paikan päällä julkaisujuhlassa pe 9.12.2022 ja maanantaista 12.12. eteenpäin arkisin kunnantalon keskuksesta, Kittilän kunnankirjastosta sekä verkkokaupasta klikkaamalla tästä 9.12.2022 klo 18.00 alkaen. Historiakirjan hinta on 30 euroa ja asutushistorian hinta on 10 euroa, ja kirjat saa yhteishintaan 35 euroa, niin kauan kuin asutushistoriakirjaa riittää.
Teoksen taustalla lähes neljän vuoden monialainen yhteistyö
Kittilän kunta juhli 150-vuotista historiaansa vuonna 2018. Juhlavuonna pohdittiin omien juurien tuntemista ja sen merkitystä, ja aika tuntui olevan otollinen Kittilän historiakirjan työn aloitukselle. Kunnanhallituksen nimeämä 150-vuotisjuhlatoimikunta tuotti selvityksen kirjaprojektin edellytyksistä kunnanhallitukselle, joka teki periaatepäätöksen historiakirjan tekemisestä ja myönsi kirjalle rahoituksen, kolmelle vuodelle yhteensä 150 000 euroa. Kunnanhallitus päätti tilata työn alan ammattilaisilta ja valitsi historiatoimikunnan, jonka tehtäväksi tuli kirjoittajien valitseminen ja kirjan tekeminen.
Toimikuntaan valittiin asiantuntijoita eri tieteenaloilta ja paikallishistoriaan perehtyneitä henkilöitä. Toimikuntaa johti aluksi puheenjohtajana kunnan silloinen sivistystoimenjohtaja Aarne Mäkelä, ja vuodesta 2021 puheenjohtajana on toiminut kulttuurisihteeri Marika Salminen. Muita jäseniä ovat kunnanhallituksen edustaja Marita Toivanen, paikallishistoriaa tunteva, kunnallispolitiikassa mukana ollut Arvi Ala, historiantutkija FT Matti Enbuske (Oulun yliopisto), kuvataidetutkimuksen professori Timo Jokela (Lapin yliopisto, kotoisin Kittilästä), historiantutkija FM Anne Koskamo (Kittilä) ja professori FT Helena Ruotsala (Turun yliopisto, kulttuurien tutkimus, kotoisin Kittilästä). Kirjan toimittajaksi valittiin historiantutkija, tiedeviestinnän ammattilainen FM Anna Nieminen Oulusta.
Kittilän historiakirjassa tutkittua tietoa ja eväitä paikallisen identiteetin ymmärtämiseen
Historian taltioimisen lähestymistapoja on monenlaisia - miksi Kittilässä päädyttiin ammattilaisten ja tutkijoiden tekemään teokseen?
- Historiakirjatoimikunnassa pidimme tärkeänä, että kirja perustuu oikeaan tutkittuun tietoon, asiakirjalähteisiin ja ammattilaisten tekemiin haastatteluihin. Vahvuutena on se, että kirjoittajina on ammattilaisia monelta alalta geologiasta ja arkeologiasta historiaan, kansatieteeseen ja taiteen tutkimukseen. Kittilässä sattui niin onnellinen tilanne, että tutkijoista suurin osa on lähtöisin Kittilästä. Valittu lähestymistapa osoittaa, että kunnan päättäjät arvostavat kotikuntaansa, sen menneisyyttä, sitä rakentaneita ihmisiä ennen ja nyt, kuvailee historiatoimikunnan puheenjohtajana toiminut Kittilän kunnan kulttuurisihteeri Marika Salminen.
Nykypäivänä historiateokset kirjoitetaan ihmisläheisesti ja mielenkiintoisesti arkipäivän historiaa unohtamatta. Teosten runsas kuvitus tekee kirjasta näyttävän ja houkuttelevan, joten kokonaisuus muodostaa antoisan lukuelämyksen. Kuvia kirjaan hankittiin kunnan arkiston lisäksi suurelta joukolta kittiläläisiä ja Kittilästä poismuuttaneilta, jotka tuntevat Kittilän kotikunnakseen ja joilla on vanhoja kuvia Kittilästä. Myös kirjan nimen keksimiseen pyydettiin ideoita yhteisöllisesti - Kittilää kuvaavia adjektiiveja etsittiin kyselyn avulla keväällä 2022, ja näiden pohjalta muodostui kirjan nimi.
- Kirja antaa osaltaan juuret nykyisille ja tuleville kittiläläisille. Olemme osa historiallista jatkumoa, emme jossakin irrallisessa todellisuudessa. Mitä enemmän tietää paikan historiasta, sen ihmisistä, sitä helpommin sinne juurtuu, sitä enemmän haluaa edistää asukkaille tärkeitä asioita, sitä paremmin ymmärtää suojella asukkaille tärkeitä arvoja ja asioita. Historia auttaa ymmärtämään, miksi Kittilä on sellainen kuin on ja mitä se vielä voisi olla, Salminen summaa Kittilän historiatoimikunnan ajatuksia kirjasta.
Lisätiedot:
Marika Salminen, kulttuurisihteeri, Kittilän kunta, Kittilän historiatoimikunnan puheenjohtaja, puhelin 040 568 1356, marika.salminen@kittila.fi
Saapumis- ja ajo-ohjeet iltatilaisuuteen:
Autolla saavuttaessa: Parkkipaikka autoille on Kittilän urheiluhallin ja päiväkotien parkkipaikka, käynti Havutieltä Kittilän yläkoululle, jossa Yläri-sali sijaitsee.
Kävellen: Valtatieltä Koulutietä pitkin Kittilän yläkoululle, jossa Yläri-sali sijaitsee.
Kuvassa Kittilän raitti menneiltä ajoilta, kuva Kittilän kunnan arkistosta.