Lapin aluehallintovirasto pyytää esityksiä äitienpäivän kunniamerkkien saajista vuodelle 2023

Kuva
Äiti ja lapsi siluettina auringonvalossa

Tiedote 10.10.2022, Kittilän kunta

 

Aluehallintovirastot pyytävät esitykset toimialueiltaan vuoden 2023 äitienpäivän kunniamerkkien saajiksi.

Kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt voivat ehdottaa palkittavia äitejä. Jos omat lapset tekevät esityksiä, tulee niissä olla vähintään kaksi luotettavaa, toisistaan riippumatonta puoltavaa lausuntoa järjestöiltä tai muilta yhteisöiltä. Jos hakemus halutaan toimittaa Kittilän kunnan kautta, kunniamerkkiehdotuslomake ja liite perusteluineen tulee toimittaa täytettyinä viimeistään keskiviikkona 26.10.2022 kuntaan, osoitteeseen sanna.ylinampa@kittila.fi, tai Kittilän kunta / hallintojohtaja, Valtatie 15, 99100 Kittilä. Äitienpäiväkunniamerkkiehdotukset voi toimittaa myös suoraan ehdokkaan kotikunnan aluehallintovirastoon, eli Kittilän osalta Lapin aluehallintovirastoon 4.11.2022 mennessä osoitteella Lapin aluehallintovirasto, PL 3, 13035 AVI.

Äitienpäivän kunniamerkkiesitykset tehdään Ritarikuntien kunniamerkkiehdotuslomakkeella ja sosiaali- ja terveysministeriön liitteellä. Lomakkeet sekä toimintaohjeet ja lisätietoa myöntämisperusteita löytyvät julkishallinnon verkkopalvelusta (www.suomi.fi) ja STM:n verkkosivuilta. Lomakkeita voi tilata myös aluehallintovirastoista. Linkit lomakkeisiin ovat lisäksi Kittilän kunnan verkkosivuilla kittila.fi, lomakkeita saa myös kunnantalon neuvonnasta.

 

Tiedusteluihin vastaa Lapin aluehallintoviraston peruspalvelut, oikeusturva ja luvat –vastuualueella osastosihteeri Eija Kallo, puh. 0295 017 362, sähköposti: eija.kallo@avi.fi.

 

Äitienpäivän kunniamerkkien myöntämisperusteet

Äitienpäivän kunniamerkki, Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitali kultaristein, myönnetään lasten ja nuorten esimerkillisestä kasvatustyöstä sekä perhe-elämän ja vanhemmuuden edistämisestä ansioituneelle. Perusteluna voi olla myös laajemman yhteisvastuullisen kasvatustehtävän toteuttaminen esimerkiksi lastensuojelu- ja perhejärjestöissä, nuoriso- ja urheilujärjestöissä tai muissa yhteiskunnallisissa järjestöissä. Ammatissaan kasvattajina toimiville kunniamerkkiä ei kuitenkaan ole tarkoitus myöntää.

Kunniamerkin voi saada 40 vuotta täyttänyt biologinen äiti, adoptioäiti tai sijaisäiti. Lasten lukumäärällä ei ole ratkaisevaa vaikutusta palkitsemiseen. Kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt voivat ehdottaa palkittavia äitejä. Jos omat lapset tekevät esityksiä, tulee niissä olla vähintään kaksi luotettavaa, toisistaan riippumatonta puoltavaa lausuntoa järjestöiltä tai muilta yhteisöiltä.

Aluehallintovirastot ottavat kunniamerkkiesityksessään huomioon sekä tasapuoliset alueelliset jakaumat että ruotsinkielisen väestön osuuden. Aluehallintoviraston esitys tehdään asukasluvun perusteella määräytyvän kiintiön mukaisena. Lapin maakunnalle myönnetään kaksi kunniamerkkiä.

Sosiaali- ja terveysministeriö tekee aluehallintovirastojen esitysten perusteella kunniamerkkiesityksen ritarikunnille. Kunniamerkit luovutetaan äitienpäivänä valtakunnallisessa juhlassa, jonka järjestelyistä vastaa Mannerheimin Lastensuojeluliitto.


Lisätiedot Kittilän kunnassa:
Sanna Ylinampa, hallintojohtaja, Kittilän kunta, puhelin 040 653 0774, sanna.ylinampa@kittila.fi