Lapin hyvinvointialue kokeilee uutta keskustelupaneelia yli 65-vuotiaille

Kuva
Lapin hyvinvointialueen logo

Tiedote, Lapin hyvinvointialue

Hei, yli 65-vuotias, tarkkaile postiasi! Tärkeä kutsu asukaspaneeliin jaetaan ensi viikolla. Lapin hyvinvointialue kutsuu alueen yli 65-vuotiaita mukaan asukaskeskusteluun, joka käsittelee ikäihmisten kotona asumista.

Lapin hyvinvointialue kokeilee uudenlaista keinoa osallistaa ihmisiä päätöksentekoon. Kyseessä on syksyn aikana toteutuva asukaspaneelikokeilu, jonka osallistujat tapaavat ja keskustelevat valitusta aiheesta. Heidän tehtävänään on vaikuttaa hyvinvointialueen päätöksentekoon. Keskustelujen pohjalta laadittujen suositusten avulla luottamushenkilöt saavat tärkeää tietoa suoraan lappilaisilta.

 

Lapin hyvinvointialueen ensimmäisen kokeilun panelistit ovat yli 65-vuotiaita

Lapin hyvinvointialue lähestyy ensi viikosta alkaen yli 65-vuotiaita kotiin jaettavalla kutsulla ja kirjeellä. Kutsu lähetään satunnaisotannalla valituille 3000 henkilölle. Kutsun saaneet voivat ilmoittautua mukaan ensimmäiseen asukaspaneeliin, joka toteutetaan syksyllä 2023. Ilmoittautumisaikaa on 22. syyskuuta saakka.

Kutsun saaneet voivat täyttää sähköisen ilmoittautumislomakkeen tai ilmoittautua soittamalla kutsukirjeen yhteyshenkilölle.

Osallistuminen on mahdollista koko Lapin alueelta. Paneeliin osallistuminen vaatii sitoutumista ja matkakulut tapaamispaikoille korvataan.

Ensimmäisessä paneelissa keskustellaan hyvästä ja turvallisesta ikääntymisestä kotona. ​​​​​​Asukaspaneelin tekemät suositukset viedään muun muassa hyvinvointi- ja yhdyspintalautakuntaan, osallisuus- ja asiakkuuslautakuntaan sekä tarvittaviin muihin päätöksentekoelimiin.

Tapaamisia on yhteensä neljä. Paikkakunnat ovat Tornio, Rovaniemi, Kemijärvi ja Ivalo. Toinen paneeli järjestetään keväällä.

 

Vaikuttaa voi muutenkin kuin äänestämällä aluevaaleissa

Lapin hyvinvointialueen asukasosallisuuden kokeilu on ensimmäinen avaus täysin uudenlaisen päätöksenteon mahdollistamiseksi. Sote-uudistus synnytti uuden demokratian tason hyvinvointialueiden muodossa ja samalla mahdollisuuden päivittää päätöksentekoon osallistumista.

Lapin hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto toivoo, että uusi, keskusteleva vaikuttamisen tapa tuntuisi lappilaisilta kiinnostavalta.

– Toivon, että lappilaiset kokevat tämän omaksi asiakseen. Asukaspaneelikokeilu on hyvä alku, sanoo Lapin hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja Tapani Melaluoto.

Asukaspaneeli toteutetaan puntaroivana kansalaiskeskusteluna. Se muodostuu satunnaisesti keskusteluun kutsuista ikäihmistä, millä pyritään saamaan mahdollisimman moniääninen osallistujajoukko. Osallistujat perehtyvät aiheeseen ja keskusteluista kootaan suositukset, jotka viedään hyvinvointialueen päätöksentekoon.

Lapin hyvinvointialue toteuttaa kokeilut Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran kanssa yhteistyössä.

Tapaamisten aikataulut ja paikkakunnat ja lisätietoa osallisuuskokeilusta löydät Lapha.fi verkkosivuilta.

 

Lisätietoja asukaspaneelikokeilusta

 

Lisätietoja päätöksenteon uudistumisesta hyvinvointialueiden myötä