Tie 955 tavoiteohjelmiin – Inarin ja Kittilän kunnat haluavat niitä yhdistävän tien kunnostukseen rahoituksen

Tiedote 30.6.2023, Kittilän kunta ja Inarin kunta

Inarin ja Kittilän kunnat ovat perustaneet alkuvuodesta 2023 työryhmän pohtimaan ja edistämään Köngäs-Hanhimaa-Pokka-Inari tien numero 955 etenemistä rahoituksen piiriin peruskorjausta varten ja tieluokituksen nostoa varten valtatieksi.

Tie 955 on seututie. Pituudeltaan 165 kilometrin tie on pohjoisin Lapin itä- ja länsiosat yhdistävä Suomen alueen tie.  Kittilän ja Inarin kuntien liikenneturvallisuuden lisäämiseksi, huoltovarmuuden ja elinvoiman sekä Lapin kasvun edellytysten edistämiseksi tien kunnostaminen on perusteltua.

Seututie 955 on oleellinen osa pohjoismaista liikennejärjestelmää, sillä se on osa lyhyintä ja nopeinta tietä Norjan Kirkkoniemen, Vesisaaren ja Oslon, Luulajan ja Tukholman välillä. Tien eteläisin osuus Köngäs-Hanhimaan kunnostus on valmistunut syksyllä 2022.

Suomessa uuden hallituksen ohjelmaan on kirjattu Pohjoisen ohjelman käynnistäminen ja sen työn tueksi neuvottelukunnan perustaminen. Tämän lisäksi hallitus tavoittelee suorien investointien syntyä eri alueille yhdessä kuntien kanssa.

Tämä avaa uusia mahdollisuuksia ja näkymän synnyttää yhteys Pohjois-Atlantin meriyhteyksille, koska Suomen arktisten alueiden merkitys on kasvamassa. Tämä tukee liikkuvuutta myös muuttuneessa turvallisuusympäristössä ja edistää palvelukykyä kestää kriisitilanteetkin.

Edelliseen voimakkaan lisäarvon tuo tuekseen mittava elinkeinollinen ulottuvuus, joka löytyy jo matkailuklusterissa ja sen kasvussa. Uskottavuutta hankkeelle antaa vihreän siirtymän potentiaali, hallitusohjelmassa mainittu kaivos- ja mineraaliklusteri sekä Norjan koko Finnmarkin aluetta kattavat suunnitelmat, joissa taustalla on sijoittajaryhmiä rakentamaan energiaintensiivistä teollisuutta, yhtenä kärkenä Kirkkoniemi. Tässä olisi myös konkreettinen kuvio hallitusohjelman Pohjoisen ohjelman -klausuulin merkityksellisyydestä

Kittilän ja Inarin kunnat tulevat päättämään rahoituksesta jonka avulla tehtäisiin toimenpideselvitys. Tässä määriteltäisiin ne toimenpiteet, miten tietä parannettaisiin ja samalla saataisiin kustannusarvio koko tieosuuden korjaamisen kustannuksista. Tien saaminen Ely-keskuksen ohjelmaan edistäisi tien saamista myös osaksi Väyläviraston suunnitelmaohjelmaa. Tie on saatava myös Lapin Liiton edunvalvontaohjelmien osaksi.

 

Kittilän Kunta                    Inarin Kunta