Tiedote 6.9.2023: Ruoka- ja juomavesi on keitettävä Könkään läntisen vesiosuuskunnan vedenjakelualueella

Tiedote 6.9.2023, Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuolto

 

KÖNKÄÄN LÄNTISEN VESIOSUUSKUNNAN TALOUSVEDEN KÄYTTÄJÄT

Ruoka- ja juomavesi on keitettävä Könkään läntisen vesiosuuskunnan vedenjakelualueella

Kaikki juomavesi ja ruuanlaittoon käytettävä vesi on keitettävä vähintään 5 minuutin ajan. Veden keittokehotus on voimassa toistaiseksi.

Könkään Läntinen Vesiosuuskunta toimittaa vettä Kittilän kunnan Könkään kylän Ounasjoen länsipuoleisella alueella.

Könkään Läntisen Vesiosuuskunnan vedenottamolta 5.9.2023 otetussa vesinäytteessä on todettu alustavasti koliformisia bakteereita, mutta ei E. colia. Muut tutkimukset ovat vielä keskeneräisiä.

Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuolto on antanut veden keittokehotuksen 6.9.2023. Syytä koliformisten bakteerien esiintymiseen talousvedessä ei ole tiedossa. Koliformisten bakteerien esiintyminen ilmentää veden yleistä mikrobiologista laatua ja voi olla osoitus esimerkiksi ympäristöperäisestä likaantumisesta tai veden huonosta vaihtuvuudesta.

Keittämätöntä vettä voi käyttää peseytymiseen normaalisti, ellei siinä ole poikkeavaa väriä tai hajua. Myös astiat voi pestä keittämättömällä vedellä, mutta ne on tämän jälkeen kuivattava huolellisesti. Huomioi, että vedenkeitin ja kahvinkeitin ei keitä vettä riittävästi. Huuhtele salaatit keitetyllä ja jäähdytetyllä vedellä.

Tilanteen varmistamiseksi uudet vesinäytteet otetaan vedenottamolta ja verkostopisteestä 7.9.2023. Näiden tutkimusten alustavat tulokset valmistuvat 9.9.2023. Selvitystyö tilanteen selvittämiseksi tehdään yhteistyössä Könkään Läntisen Vesiosuuskunnan kanssa. Könkään Läntinen Vesiosuuskunta aloittaa valmistelut verkoston huuhteluun ja veden desinfiointiin.

Könkään Läntisen Vesiosuuskunnan veden käyttäjiä tullaan tiedottamaan jatkossa vesinäytetuloksista, selvitystyön etenemisestä ja mahdollisesta veden desinfioinnista. Tiedotteet julkaistaan myös Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuollon verkkosivuilla www.tunturilapinyth.fi.

 

 

Lisätietoja antaa

terveystarkastaja Katri Sihvola, puhelin 040 680 6922, katri.sihvola@sodankyla.fi

8.9.2023 alkaen terveystarkastaja Sunna Nikodemus, puhelin 040 1951 277, sunna.nikodemus@sodankyla.fi

Könkään Läntisen vesiosuuskunnan Kari Korva, puhelin 040 500 2544.

 

Katri Sihvola terveystarkastaja