Lämmin sää nostaa vedenpintoja Kittilässä, Tepastontielle noussut vettä

Kuva
Kittilän kunnan ilmeellä oleva kuvake jossa teksti Kittilän kunnan tulvatiedotus

Tiedote 1 / Kittilän tulvatilanne, Kittilän kunta 17.5.2024

 

Tulvakeskuksen tiedotteen mukaan lämmin sää nostaa vedenpintoja Lapissa nyt nopeasti. Lämmenneen sään myötä Lapin jokien virtaamat ovat lähteneet nousuun, joka kiihtynee vielä viikonvaihteessa.

Ounasjoella tulvahuipun ennustetaan olevan ensi viikon alkupuolella. Vedenpinta Kittilässä nousee ennusteen mukana lähelle vahinkorajaa tai mahdollisesti hieman sen yläpuolelle jo viikonlopun aikana. Tulva on tämänhetkisen ennusteen mukaan samaa suuruusluokkaa kuin viime vuonna, ja se voi olla suurempikin.

Heti viikonlopun jälkeen sään ennustetaan taas kylmenevän, mikä hidastaa lumen sulamista, mutta jos ensi viikko alkaakin ennustettua lämpimämpänä, voivat tulvat kasvaa jopa tämänhetkisiä ennusteita suuremmiksi.

Lue tiedotteet Tulvakeskuksen sivuilla:
Vesitilanne Lappiin 16.5.2024: https://www.vesi.fi/vesitilanne/alueellinen-vesitilanne-lappi/
Vesitilanne 17.5.2024: https://www.vesi.fi/vesitilanne/

Tulvakeskus on Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen palvelu, joka perustuu tiiviiseen yhteistyöhön ELY-keskusten ja pelastuslaitosten kanssa.

 

Kittilässä vesi noussut Tepastontielle, tietä korjataan

Kittilässä Tepastontie on vaikeasti liikennöitävä tällä hetkellä, kun korkealla oleva veden pinta nostaa veden tien reunoille ja on paikoin kaventunut ajouran leveyttä. Tepastontie on valtion maantie ja siitä vastaa Lapin ELY-keskuksen Liikenne-vastuualue. ELY:n toimeksiannosta urakoitsija on ryhtynyt korjaaviin toimenpiteisiin, mursketta on jo ajettu paikoin kyseisen tien pinnan kohottamiseksi. Tie on kelirikossa, joten autoilijoiden on hyvä noudattaa varovaisuutta tiellä ja seurata sen kuntoa. Toistaiseksi tie on liikennöitävässä kunnossa ja mahdollisista muutoksista tiedotetaan tienkäyttäjille mahdollisimman ajantasaisesti. 

 

Tulvatilannetta kannattaa seurata tehostetusti

Kittilän kunnan tulvajohtoryhmä seuraa tulvatilannetta tiiviisti ja kunnan sivuilla ja sosiaalisen median kanavissa tiedotetaan tarvittaessa tilanteesta.

Kittilän kunnan verkkosivuille on koottu tietoa ajankohtaisesta tulvatilanteesta. Osoitteesta löytyy myös yleistä tietoa ja oppaita kuntalaisille tulvaan varautumisesta, linkkejä Lapin tulvatilanteen seuraamiseen, tulvakarttoja ja linkki tieliikennehäiriöiden seuraamiseen. https://kittila.fi/2024/kevattulvatilanne-2024-ja-ohjeita-varautumiseen .

Lapin Ely-keskus ja Suomen ympäristökeskus vastaavat tulvaennusteen tiedottamisesta, tietoa on sivuilla https://www.vesi.fi/vesitilanne/

Lapin Pelastuslaitos julkaisee tiedotteita mahdollisessa suuremmassa tulvassa lapha.fi:ssä sekä Lapin pelastuslaitoksen Facebookissa ja Instagramissa. https://lapha.fi/tulvat

Hätätilanteessa tulvan aikana tulee aina soittaa hätänumeroon 112.

 

Lisätietoja:

Timo Kurula, kunnanjohtaja, Kittilän kunta, puhelin 040 595 7597, timo.kurula@kittila.fi