TE-uudistus 2024 - vaikutus Kittilässä ja tietoa uudistuksesta

Kuva
Kuvituskuva, jossa piirroshahmot hymyilevät ja niiden päiden välissä on hehkulampun kuva

TE-palvelut siirtyvät kunnille 2025

TE-palvelut eli työ- ja elinkeinopalvelut siirtyvät valtion vastuulta paikallistasolle.

Palvelut siirretään kunnalle tai useammasta kunnasta muodostuvalle yhteistoiminta-alueelle. Kittilän kunta muodostaa työllisyysalueen Enontekiön, Kolarin, Muonion ja Pellon kuntien kanssa. Vastuukuntana tällä työllisyysalueella toimii Kittilän kunta.

Tämä tarkoittaa, että pääosa TE-toimiston vastuulla olleista henkilöasiakas-, työnantaja- ja yrityspalveluista siirtyy työllisyysalueelle vuoden 2025 alusta lähtien.

Työllisyysaluevalmistelua tehdään vuoden 2024 aikana kuntien yhteistyönä. Työllisyysalue aloittaa toimintansa vuoden 2025 alusta.

Lue lisää aiheesta tiedotteistamme

 

Tunturi Lapin ja Pellon työllisyysalue aloittaa 1.1.2025

Tunturi-Lapin ja Pellon työllisyysalue toteuttaa 1.1.2025 alkaen työllisyyttä edistävää viranomaistoimintaa. Työllisyysalue on viiden kunnan (Enontekiö, Kittilä, Kolari, Muonio, Pello) yhteistoiminta-alue, jolle valtioneuvosto on myöntänyt luvan työ- ja elinkeinopalvelujen järjestämiselle siten kuin lait työvoimapalveluiden järjestämisestä (380/2023) ja työllistymisen monialaisesta edistämisestä (381/2023) säätävät.

 

Miksi TE-palvelut siirretään kunnille?

Kunnat saavat lisää työkaluja elinvoiman vahvistamiseen.

TE-palvelujen siirto kunnille tuo palvelut lähemmäksi asiakkaita. Kun työllisyyspalvelut, kunnan koulutuspalvelut sekä elinkeinopalvelut ovat saman järjestäjän vastuulla, palvelut tukevat nopeamman työllistymisen tavoitetta. Kunnilla on hyvät lähtökohdat tarjota asiakkaille kohdennettuja ja paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin sopivia palveluja.

Oma kunta ja alue tuntee asukkaansa ja paikallisen elinkeinoelämän parhaiten, joten sekä työhakija- että yritysasiakkaat saavat yksilöllisesti räätälöityjä, paikallisiin tarpeisiin sopivia palveluita.

Työllistyminen tehostuu, kun työllisyyspalvelut, kunnan koulutuspalvelut sekä elinkeinopalvelut ovat saman järjestäjän vastuulla.

 

Uudistuksen taustaa ja aikataulua

Suomen hallitus linjasi kevään 2021 puoliväliriihessä TE-palveluiden siirrosta paikallistasolle. Kunnat ovat sopineet yhteistoiminta-alueiden muodostamisesta sekä ilmoittaneet siitä työ- ja elinkeinoministeriölle 31.10.2023 mennessä. Kaikki kuntien muodostamat työllisyysalueet tiedetään 29.2.2024 mennessä. Palvelujen järjestämisvastuu siirtyy kunnille 1.1.2025.

Ota yhteyttä