TE-palvelut siirtyvät kunnille 2025
Valtion TE-toimistojen tarjoamat työllisyys- ja elinkeinopalvelut siirtyvät kuntien vastuulle vuoden 2025 alusta. Siirtyvät palvelut kattavat sekä työnhakijoille suunnatut työllisyyspalvelut (T) että yrityksille suunnatut työvoima- ja elinkeinopalvelut (E).
Palvelut siirretään kunnalle tai useammasta kunnasta muodostuvalle yhteistoiminta-alueelle. Kittilän kunta muodostaa työllisyysalueen Enontekiön, Kolarin, Muonion ja Pellon kuntien kanssa. Vastuukuntana tällä työllisyysalueella toimii Kittilän kunta.
Tämä tarkoittaa, että pääosa TE-toimiston vastuulla olleista henkilöasiakas-, työnantaja- ja yrityspalveluista siirtyy työllisyysalueelle vuoden 2025 alusta lähtien.
Työllisyysaluevalmistelua tehdään vuoden 2024 aikana kuntien yhteistyönä. Työllisyysalue aloittaa toimintansa vuoden 2025 alusta.
Olemme toteuttamassa yhdessä täysin uutta mallia, jossa jokaisella kunnalla on tärkeä rooli.
Ajankohtaista
- Tiedote, 5.4.2024, Kittilän kunta: Vastuukunnan hallintosääntö Tunturi-Lapin ja Pellon työllisyysalueelle kuulemiskierrokselle
- Tiedote 22.2.2024, Kittilän kunta: Tunturi-Lapin ja Pellon työllisyysalue aloittaa toimintansa 1.1.2025
- Tiedote 1.12.2023, Kittilän kunta: Valtioneuvosto on hyväksynyt Tunturi-Lapin ja Pellon työllisyysalueen
Tunturi Lapin ja Pellon työllisyysalue aloittaa 1.1.2025
Tunturi-Lapin ja Pellon työllisyysalue toteuttaa 1.1.2025 alkaen työllisyyttä edistävää viranomaistoimintaa. Työllisyysalue on viiden kunnan (Enontekiö, Kittilä, Kolari, Muonio, Pello) yhteistoiminta-alue, jolle valtioneuvosto on myöntänyt luvan työ- ja elinkeinopalvelujen järjestämiselle siten kuin lait työvoimapalveluiden järjestämisestä (380/2023) ja työllistymisen monialaisesta edistämisestä (381/2023) säätävät.
TE-palvelut tulevat kiinteäksi osaksi jokaisen kunnan palveluja, eivätkä eriydy erilliseksi palveluksi. Yhteinen työllisyysalue hallinnoi tätä kuntien omaa työtä.
Miksi TE-palvelut siirretään kunnille?
Kunnat saavat lisää työkaluja elinvoiman vahvistamiseen.
- TE-palvelujen siirto kunnille tuo palvelut lähemmäksi asiakkaita. Kun työllisyyspalvelut, kunnan koulutuspalvelut sekä elinkeinopalvelut ovat saman järjestäjän vastuulla, palvelut tukevat nopeamman työllistymisen tavoitetta. Kunnilla on hyvät lähtökohdat tarjota asiakkaille kohdennettuja ja paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin sopivia palveluja.
- Oma kunta ja alue tuntee asukkaansa ja paikallisen elinkeinoelämän parhaiten, joten sekä työhakija- että yritysasiakkaat saavat yksilöllisesti räätälöityjä, paikallisiin tarpeisiin sopivia palveluita.
- Työllistyminen tehostuu, kun työllisyyspalvelut, kunnan koulutuspalvelut sekä elinkeinopalvelut ovat saman järjestäjän vastuulla.
Uudistuksessa on kyse alueemme elinvoiman vahvistamisesta - te-palveluiden myöstä kunnat voivat edistää entistä vaikuttavammin työllisyyttä, osaavan työvoiman saatavuutta ja yritysten kasvua.
Mikä muuttuu?
- Työ- ja elinkeinopalvelut siirtyvät kuntien vastuulle valtiolta. Kunnat toteuttavat palveluita usean kunnan yhteistyönä, yksi kunnista toimii vastuukuntana. Kittilä on vastuukunta Enontekiön, Kittilän, Kolarin, Muonion ja Pellon muodostamalla yhteisellä työllisyysalueella.
- Valtiolla olleet te-palveluiden työntekjät siirtyvät kuntien työntekijöiksi.
- Te-palveluiden erilliset toimipisteet ja verkkosivut poistuvat, jatkossa palvelut ovat kuntien pisteissä ja kuntien verkkosivuilla. Voit siis kääntyä työ- ja elinkeinoasioissa oman kunnan puoleen!
- Poistuvan te-palvelut.fi -sivuston tilalla toimii jatkossa ja jo nyt tyomarkkinatori.fi -sivusto.
- Asiakkaana asioit vuodesta 2025 alkaen TE-toimistojen sijasta kuntien muodostamalla työllisyysalueella, ja voit ensimmäiseksi ottaa yhteyttä omaan kuntaasi. Tämä koskee henkilö- ja yritysasiakkaita.
Me täällä omassa kunnassasi autamme ja neuvomme sinua! Oletpa sitten suomenkielinen tai vieraskielinen työnhakija, uusi kuntalainen tai yritysasiakas.
Uudistuksen taustaa ja aikataulua
Suomen hallitus linjasi kevään 2021 puoliväliriihessä TE-palveluiden siirrosta paikallistasolle. Kunnat ovat sopineet yhteistoiminta-alueiden muodostamisesta sekä ilmoittaneet siitä työ- ja elinkeinoministeriölle 31.10.2023 mennessä. Kaikki kuntien muodostamat työllisyysalueet tiedetään 29.2.2024 mennessä. Palvelujen järjestämisvastuu siirtyy kunnille 1.1.2025.