Kittilän ympäristöviikolla 5.-11.6.2023 siivoustempauksia ja ympäristötekoja

Tapahtumatiedote 29.5.2023  

 

Kittilän ympäristöviikkoa vietetään yhtä aikaa EU:n ja Lapin vihreän viikon kanssa kesäkuun alussa, 5.-11.6.2023. Viikon alkuun osuu myös maailman ympäristöpäivä 5.6.2023. Kittilän ympäristöviikon aikana järjestetään useita siivoustempauksia ja kannustetaan kaikkia kuntalaisia, asukkaita, matkailijoita, yrityksiä, yhdistyksiä ja muita ryhmiä siistimään oma lähiympäristö ja -luonto kesäkuntoon.  

Tapahtumia viikon aikana – ilmoita oma tempauksesi mukaan! 

Kittilän ympäristöviikolla tapahtuu paljon ympäristön ja luonnon hyväksi. Siivoustalkoita järjestetään Kittilän kierrätyskeskuksen ja työpajojen sekä Kittilän luonto ry:n vetämänä Kittilän kirkonkylällä sekä Visit Levin ja Levi Ski Resortin kannustamana Sirkassa Levitunturin ympärillä. Viikkoon osallistutaan ympäri laajaa kuntaa, kun myös ainakin Jeesiöjärven, Kaukosen, Kallon, Kuivasalmen ja Nilivaaran sekä Rauhalan ja Tepaston kylissä tempaistaan ympäristöviikon hengessä. 

Päivittyvä ohjelma löytyy sivulta https://kittila.fi/2023/kittilan-ymparistoviikko 

Kuinka mukaan? 

Osallistu viikon aikana siivoamalla lähiympäristöäsi omaan tahtiin tai osallistumalla järjestettyihin siivoustempauksiin. 

Säkkejä ja hanskoja ympäristön siivoukseen saa noutaa maanantaina 5.6. Kittilän kierrätyskeskukselta ja Kittilän kirjastolta, ja maanantaista perjantaihin 5.-9.6.2023 siivousvälineitä jaetaan Zero Pointilla Levillä, Sirkassa klo 10-18. Lapin Jätehuolto kuntayhtymä Lapeco tarjoaa ympäristöviikon säkit ja hanskat. 

Kerätyt roskat kannattaa laittaa esimerkiksi oman asuinkiinteistön roskikseen, jos niitä on kohtuullisesti. Ympäristöviikolla Lapecon ecoASEMA (Rovaniementie 699) on avoinna keskiviikkona 7.6. myöhempään, klo 18 saakka, ja asemalla vastaanotetaan päivän aikana talkooroskia maksutta.  
Kirkonkylän siivouspäivän roskasäkit voi jättää 7.6. kello 19 mennessä Redun P-paikalle, Kittilän torille, vanhan kunnanviraston P-alueelle, kirjaston pihalle ja Nesteen ekopisteelle. Levi Ski Resort tilaa 9.6. päivälle siivouspäiväänsä varten Zero Pointin edustalle lavan, jonne myös matkailijat voivat tuona päivänä tuoda matkailualueelta keräämiään roskia. Levillä siivouspäivän roskia voi jättää myös Lämpötien ja Poron Bensiksen ekopisteille klo 19 mennessä. 

Ilmoita kerätyt roskapussit mukaan kisaan! Kittilä on mukana Miljoona roskapussia –kampanjassa, johon jokainen voi osallistua aina kesäkuun puoliväliin saakka. Kyseessä on leikkimielinen kilpailu siitä, mikä kunta Suomessa saa kerättyä alueeltaan eniten roskia pois luonnosta ja lähiympäristöstä. Lue lisää https://kittila.fi/2023/kittila-mukana-ylen-miljoona-roskapussia-kampanjassa 
 

Yhteinen koti siistiksi 

Kittilän ympäristöviikon järjestelyissä mukana ovat Visit Levi, Levi Ski Resort, Kittilän luonto ry sekä Kittilän kierrätyskeskus, Kittilän työpajat (Kittilän kunta ja Lapin hyvinvointialue), Ahman askeleet –hanke, Kittilän kunnan ympäristövalvonta ja Kideve Elinkeinopalvelut sekä Lapin Jätehuoltokuntayhtymä Lapeco ja Lapin hyvinvointialue. Ympäristöviikko toteutetaan yhdessä paikallisten yhteisöjen ja ihmisten kanssa, ja mukaan ympäristön puolesta tempaisemaan onkin haastettu kaikki asukkaat, yhdistykset, yritykset ja alueen toimijat. 

Kittilän luonto ry on ollut mukana järjestämässä jo yli vuosikymmenen Kittilän kirkonkylän siivoustempausta, ja mukana vahvasti myös tänä vuonna. Kittilän kierrätyskeskuksen väki osallistuu kirkonkylän siivoustempaukseen jakamalla jätepusseja ja hansikkaita kierrätyskeskuksella maanantaina 5.6. Kirkonkylän siivoustempauspäivänä, keskiviikkona 7.6. Kierrätyskeskuksen myymälässä saa jäteneuvontaa ja siivouspäivän kunniaksi luvassa on myös varastojen tyhjennysmyyntiä. Kierrätyskeskuksella tarjotaan makkarat siivoustempauksen hengessä keskiviikkona 7.6. klo 12-15. 

Kittilän ympäristövalvonta osallistuu ympäristöviikolla Kittilän kirkonkylän siivouspäivään. Lisäksi Kittilän ympäristövalvonta järjestää ympäristöviikolla yhdessä Kierrätyskeskuksen kanssa kunnan työntekijöille lajitteluohjausta ja tiedotusta muutoksessa olevasta jätelainsäädännöstä. Ympäristövalvonta tarjoaa kuntalaisille avointa neuvontaa lainsäädännöllisissä asioissa (esimerkiksi jätteisiin liittyen) virka-aikoina puhelimitse (ympäristösihteeri puh. 040 847 9552 ympäristötarkastaja puh. 040 636 0512) tai sähköpostitse (ymparisto@kittila.fi). 

Levi Ski Resort haluaa näyttää esimerkkiä koko henkilökunnan voimin perjantaina 9.6.2023.   
- Keräämme roskat pois tunturimme rinnealueilta ja kannustamme myös muita Levin alueen yrityksiä siivoamaan omat alueensa. Siivouspäivästä on muodostunut meille jo kesän aloittava perinne, missä yhdistyy monta hyvää asiaa – yhdessä tekeminen ulkona hyvän asian puolesta. Vuosittain keräämme henkilöstömme voimin noin 1000 kg roskaa pois tunturista, kertoo Levi Ski Resortin vastuullisuuspäällikkö Tuukka Sutinen. 

Visit Levillä kannustetaan yhteiseen tavoitteeseen siististä kyläympäristöstä. Arktisen alueen parhaat palvelut halutaan tarjota vastuullisesti ja elämyksellisesti. - Levillä kävijät ovat meille tärkeitä vieraita, joista haluamme pitää huolta silloin kun he tulevat kylään alueelle, joka on monen täällä asuvan koti. Vierailta toivoisimme puolestaan, että tänne tärkeään vierailupaikkaan ja kotiin ei jätetäisi roskia. Nyt kampanjoimme sen puolesta, että Levi on rakas meille kaikille, ja haluamme pitää sen puhtaana ja siistinä, kertoo Visit Levin Satu Pesonen. 

Nuoria osallistuu työelämävalmentaja Hanna Takalo-Kähkösen kanssa paikallisten yritysten siivouspäivään perjantaina 9.6. - Mikäpä sen oivallisempi tapa aloittaa kesä, kuin siivota ihanaa luontoamme! Nuoret tuovat oman panoksensa yhteiseen hyvään, saaden kontaktin paikallisiin yrityksiin, jotka työllistävät sesonkina useita satoja ihmisiä, kertoo Takalo-Kähkönen Ahman askeleet –hankkeesta. 

Muita ympäristötekoja ja tempauksia kevään ja kesän aikana 

Lapecon ecoASEMA Kittilässä palvelee lisäaukioloajoin ke 7.6. pidennetysti klo 18 saakka sekä lauantaisin 20.5., 27.5. ja 3.6. klo 10-14. Muina päivinä asemalla käytössä normaalit aukioloajat.  

Mobiilikeräys – ecoKIERROS kiertää Kittilässä 29.5.-29.6.2023 vastaanottaen maksutta kotitalouksien vaaralliset jätteet, sähkölaiteromut, metalliromut, lajittelemattomat jätteet sekä kaatopaikkajätteet, poistotekstiilit ja UFF:n keräykseen soveltuvat lahjoitukset. Lisätietoa Lapecon verkkosivuilta: https://lapeco.fi/jatehuolto/ecokierros 

Noutopalvelu ecoNOUTO puolestaan noutaa maksutta romuajoneuvot ja isot metalliromut suoraan kiinteistöltä. Kesän 2023 noutojen tilausaika on päättynyt, mutta vuodelle 2024 voi jo tilata noutoja. Lue lisää: https://lapeco.fi/jatehuolto/econouto 

Kunnan ympäristövalvonta järjestää kesällä 2023 vaarallisia jätteitä tuottaville toimijoille neuvontaa ja kiertää kartoittamassa kunnan alueen vaarallisten jätteiden säilytyksen ja asianmukaiseen käsittelyyn toimittamisen tilannetta. Neuvonta- ja kartoitusprojektista vastaavat ympäristötarkastajaharjoittelijat Tiia Kauppinen ja Anni Kuusela. Neuvontaa ja kartoituskäyntejä toteutetaan jo olemassa olevan toimialalistauksen pohjalta, mutta myös muiden kunnan alueen toimijoiden on mahdollista saada halutessaan neuvonta- ja kartoituskäynti. Mikäli yrityksenne toivoo oman tilanteenne kartoitusta tai haluatte neuvontaa vaarallisiin jätteisiin liittyen, voitte olla yhteydessä ympäristötarkastajaharjoittelijoihin (4.8.2023 saakka) puhelimitse puh. 040 867 2262 tai sähköpostitse anni.kuusela@kittila.fi ja tiia.kauppinen@kittila.fi . 

Lisätietoja:

Ohjelma ja tarkemmat tiedot tapahtumista: https://kittila.fi/2023/kittilan-ymparistoviikko 

 

Organisaatioiden edustajat:
Visit Levi, Satu Pesonen, satu.pesonen@visitlevi.fi , puhelin 040 820 9419
Levi Ski Resort: Tuukka Sutinen, tuukka.sutinen@levi.fi, puhelin 040 542 2114
Kittilän kierrätyskeskus: Mirva Lindström, mirva.lindstrom@kittila.fi, puhelin 040 678 5546
Kittilän Luonto ry: Aila Moksi, moksi.aila@gmail.com, puhelin 0400 934 121
Lapeco: asiakaspalvelu, 040 351 1771, arkisin klo 9.00 - 15.30 ja Janne Vuolli, janne.vuolli@lapeco.fi
Kideve Elinkeinopalvelut, Kittilän kunta: kideve@kittila.fi
Ympäristövalvonta, Kittilän kunta: ymparisto@kittila.fi