Arki lapsiperheille

Kittilän palvelut:

Neuvolan perhetyö

Lyhytaikaista ja maksutonta tukea ja ohjausta perheille arjen haastavissa tilanteissa. Perhetyön toiminnan piiriin ohjaudutaan terveydenhoitajan kautta. Neuvolassa on rekki (ylätasanteella) johon voi tuoda ja hakea vauvan ja lasten vaatteita ihan kuka vain. 

Lapsiperheiden sosiaalipalvelut

Lapsiperheiden sosiaalipalveluita ovat: tuki raha-asioiden hoitamiseen, kotihoito ja kotipalvelu, tuki liikkumiseen ja tilapäinen asuminen, ensikotipalvelut, kasvatus- ja perheneuvonta, kriisityö, lomanviettopalvelut, läheistään hoitavan vapaa ja omaishoidontuki sekä sijaishoito, perhetyö, kotoutumisen edistäminen, sosiaalinen kuntoutus, sosiaalinen luototus, sosiaaliohjaus ja sosiaalityö, sosiaalipäivystys, vertaisryhmätoiminta, toimeentulotukipalvelu, tuettu asuminen, tukisuhdetoiminta ja turvakotipalvelu.

Lapsiperheiden kotipalvelu

Lapsiperheiden kotihoito on ennaltaehkäisevää ja sosiaalihuollon palveluntarpeen arvioon perustuvaa, perheen arjessa ta­pah­tu­vaa tilapäistä apua: Lasten- ja kodinhoitoapua, vanhemmuuden tukemista ja arkirutiinien hoitamista yhdessä vanhemman kanssa. 

Lastensuojelu

Lapsi- ja perhekohtainen lastensuojelu tarkoittaa käytännössä lastensuojelutarpeen selvityksen tekemistä, ensisijaisia avohuollon tukitoimia, lapsen sijaishuoltoa ja jälkihuoltoa.

Avohuollon tukitoimet voivat olla esimerkiksi ongelmatilanteen selvittämistä, perheelle suunnattua perhetyötä, perheen asumisen ja toimeentulon turvaamista, lapsen harrastusten tai opiskelun tukemista, tukihenkilön tai tukiperheen järjestämistä tai lapsen tai vanhempien kuntoutumista tukevien hoito- ja terapiapalvelujen järjestämistä.

Vammaispalvelut

Kuljetuspalvelut saattajapalveluineen, henkilökohtainen apu tavanomaiseen elämään liittyvissä toimiin, asuntoon kuuluvien välineiden ja laitteiden korvaaminen, asunnon muutostyöt sekä päivä ja työtoiminta.

Aikuissosiaalityö ja työikäisten palvelut 

Apua ja tukea arjessa selviytymiseen, asumiseen, liikkumiseen, mielenterveyteen, päihteisiin, lähisuhdeväkivaltaan tai vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen.

Kittilän sähköiset Virtu sosiaali- ja terveyspalvelut  

Portaalista löydät sähköisiä sosiaali- ja terveyspalveluita, joiden avulla voit mm. asioida, lähettää tietoa, kysyä neuvoa, tavata etänä työntekijän ja tukea omaa hyvinvointiasi. 

Muut palvelut:

KELAn Lapsiperheiden palvelut

Kela tukee lapsiperheitä useilla etuuksilla, raskaus ja vauva-ajasta siihen kun lapsi täyttää 17 vuotta. Kela turvaa perheiden arkea ja lapsen hyvinvointia eri tavoin esim. lapsen sairastuessa ja erotilanteissa.  Pienituloisella perheellä on mahdollista saada Kelan myöntämää asumistukea asumismenojen pienentämiseksi. Kittilässä on maksettu vuodesta 2010 lähtien lasten kotihoidon kuntalisää, sekä lasten yksityiseen hoitoon että lasten kotihoidon tukeen.  Kuntalisä maksetaan lakisääteisen kotihoidon tuen yhteydessä ilman erillistä hakemusta.

Perhevapaalta työelämään verkkovalmennus

Maksuton verkkovalmennus jossa käsitellään mm työ- ja koulutusvaihtoehtoja, perheen ja työn yhteensovittamista ja oman osaamisen kartoitusta ja suunnittelua.

Perhevapaalta sujuvasti työelämään -julkaisu

Julkaisu tarjoaa  sinulle tukea uuteen elämänvaiheeseen, urapohdintoihisi sekä ohjaa palveluiden äärelle. Oppaan lopussa voit vielä tutustua muistilistan, joka ohjaa vinkeillään kohti sujuvampaa arkea!

MLL:n PerheLuotsi

Perheluotsi auttaa lapsiperheiden vanhempia hankalissa elämäntilanteissa. PerheLuotsi tukee vanhempia tarvittaessa pidemmänkin aikaa sekä ohjaa oikean avun piiriin.   Ohjaus tapahtuu pääsääntöisesti etäyhteyksien avulla. 

Kolpeneen palvelukeskus 

Erilaisia Kolpeneen palveluita ovat vammaisille sekä autismin ja neuropsykiatrisen kirjon asiakkaille mm. tutkimus- ja kuntoutuspalvelut,  asumispalvelut, kuntoutusohjaus- ja kommunikaatiopalvelut.

Coronaria/ Laku-perhekuntoutus

Yksilöllistä tukea 5-15v ADHD-, autismikirjon tai Tourette diagnoosin saaneelle lapselle tai nuorelle ja hänen perheelleen. LAKU-perhekuntoutus jalkautuu perheen arkeen ja perustuu tiiviiseen yhteistyöhön asiakkaan kanssa.

Coronaria/Oma väylä-kuntoutus

Oma väylä -kuntoutus on suunnattu ADHD-, ADD- tai autismikirjon diagnoosin saaneelle 16–29-vuotiaalle nuorelle tai aikuiselle. Kuntoutus on Kelan kustantamaa, joten se on osallistujalle maksutonta.

Sähköiset palvelut:

Ensi- ja turvakoti liiton: Apua vauvaperheen jaksamiseen

Lisätietoa ja apua raskausaikaan, isäksi tuloon, vauva-aikaan liittyen ja silloin kun voimat ovat lopussa.

Lapin ensi- ja turvakoti ry:n palvelut

Palveluita ja apua Raskausaikaan, Vanhemmuuteen, Päihteettömyyteen odotus ja vauva-aikana, Väkivallasta selviämiseen, Eroon lapsiperheessä ja Kriiseihin. Vauva- ja pikkulapsiperheiden avopalvelusta saa apua ja tukea raskauteen, vanhemmuuteen sekä lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyvissä asioissa esim. neuvontaa vauvan unipulmiin sekä lapsen ja vanhemman väliseen vuorovaikutukseen. Lisäksi erilaisia vertaisryhmiä ja apua myös verkossa.

Neuvokas perhe

Vinkkejä siihen kun esim. syöminen, liikkuminen, lepo, ruutuaika tai lapsen keho pohdituttaa.

Hyvä kysymys

Tukea ja tietoa monipuolisista aiheista: synnytys, imetys, vauvan hoito, arki ym. Tietoa voi hakea esim. hakusanalla vauva tai arki.

Mannerheimin lastensuojeluliiton vanhempainnetti

Vanhempainnetistä löydät tietoa ja tukea lapsiperheen arkeen.

Talous:

  • Talouden oma-apu: Ar­jen va­lin­nat vai­kut­ta­vat ta­lou­teen. Vel­kaan­tu­mi­nen voi ta­pah­tua pik­ku­hil­jaa, jos me­not ovat tu­lo­ja suu­rem­mat. Taloudellinen tilanne voi huonontua myös äkillisesti esimerkiksi, sairastumisen, työttömyyden, eron tai yritystoiminnan päättymisen seurauksena. Velkaantumisen taustalla voi olla monenlaisia tekijöitä. Tutustu oman talouden työkaluihin, jotka auttavat sinua eteenpäin. Ratkaisu voi syntyä monen eri asian yhteisvaikutuksesta.
  • Vauvaa odottaville ja vauvaperheille suunnattu opas auttaa miettimään perheen tilannetta ja tunnistamaan mahdollisia muutoksen tarpeita. Opas antaa myös käytännön vinkkejä raha-asioiden hyvään hallintaan vauva-arjessa. Vauvan tulon myötä perheen arki, rytmi ja elämäntavat usein muovautuvat uudelleen ja perheen raha-asiat muuttuvat. Käytännön asioiden suunnittelu on yksi tapa valmistautua uuteen elämävaiheeseen ja perhe-elämään. Raha koskettaa meitä kaikkia tulotasosta riippumatta.
  • Kelalta voi hakea tammikuussa 2023 sähkötukea. Sähkötuella on tarkoitus tukea kotitalouksia, jotka eivät voi pienten tulojen takia täysimääräisesti hyödyntää uutta sähkövähennystä verotuksessa.
  • Voit saada verotuksessa sähkövähennystä, jos vakituisen asuntosi sähkölaskut ovat suuret. Kyseessä on väliaikainen vähennys sähkön korkeiden hintojen vuoksi. Vähennyksen voi saada vain vuodelta 2023. 
  • Jos tilanne on todella tiukka, Kelalta on mahdollista hakea myös toimeentulotukea, niissä tilanteissa kun henkilön tai perheen tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisin menoihin. Kelan sivuilta löytyy laskuri jolla voit arvioida, onko sinulla tai perheelläsi oikeus toimeentulotukeen. Kela antaa päätöksen perustoimeentulotuesta viimeistään 7 arkipäivän (ma–pe) kuluessa siitä, kun hakemuksesi on saapunut Kelaan. Tämä edellyttää, että olet toimittanut Kelaan kaikki tarvittavat tiedot hakemuksesi käsittelyä varten. Näet hakemuksesi tilanteen verkosta OmaKelasta. Perustoimeentulotuki maksetaan tilillesi kuukauden 1. pankkipäivänä. Jos maksu ei ehdi säännölliseen maksupäivään, tuki maksetaan, kun hakemuksesi on käsitelty. Sen jälkeen maksu on pankkitililläsi 2 pankkipäivän kuluessa.
  • ​​​​​​​Jos sinulla on erityisiä menoja, joihin et voi saada perustoimeentulotukea Kelalta (=saat kielteisen toimeentulotukipäätöksen), voit hakea täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea kunnan sosiaalitoimesta. Niissä tapauksissa hae ensin päätös perustoimeentulotuesta Kelasta. Ilmoita samassa hakemuksessa, jos haet täydentävää tai ehkäisevää tukea. Kela siirtää pyynnöstäsi hakemuksen kuntaan.

Imetys:

  • Imetyksen tuki ry  Tukena imetyksessä ja vanhemmuudessa. Imetystukiäidit ovat tukenasi verkossa ja puhelimessa luottamuksellisesti ja maksutta. Sivuilta saa myös käytännön vinkkejä imetyksen ensiviikkoihin sekä taaperon ja leikki-ikäisen imetykseen. 
  • Pullonpyörittäjien oppaassa annetaan perustietoja sekä pullohygieniasta että äidinmaidonkorvikkeiden sisällöstä ja terveysvaikutuksista. Artikkelit osittaisimetyksestä ja äidinmaidon lypsämisestä kertovat pulloruokinnan ja imetyksen yhdistämisestä. Oppaassa käsittellään myös imettämättömyyteen liittyviä tunteita, kuten vanhempia usein painavaa syyllisyyttä, ja antaa vinkkejä vauvan ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen vahvistamiseksi.
  • Teratologinen tietopalvelu on kaikille avoin valtakunnallinen neuvonta, joka vastaa kyselyihin raskauden ja imetyksen aikaisista altistuksista, pääasiassa imetyksen ja lääkkeiden yhteensopivuudesta, mutta myös muista ulkoisista tekijöistä, kuten esim. infektioista. 
  • Puuterin Tunne Äitiyspalvelut Tunturi-Lapissa: Imetysohjausta ja Kantovälineohjausta.

Lasten ensiapu

Lastenhoitoapua ja sosiaalisten verkostojen tuki:

  • MLL:n lastenhoitoapu: Perhe voi tilata lyhytaikaista lastenhoitoapua kotiin kaikkina vuorokauden aikoina. Lastenhoitoapua voit käyttää omien tarpeittesi mukaan esimerkiksi kun lapsi sairastuu tai vanhemmat haluavat hetken hengähtää, harrastaa tai viettää kahdenkeskistä aikaa.
  • Tenavatokka ja MuksutupaSirkassa toimii kaksi Levi Ski:n maksullista ennakkoon varattavaa 2-10 vuotiaiden lasten päivähoitopistettä: Lastenmaassa Tenavatokka ja Etelärinteillä Muksutupa. Hoitopaikka varataan etukäteen verkkokaupasta. Palvelua saavat käyttää myös kuntalaiset ja etätyöläiset.
  • Kelo Care: Yksityisiä lastenhoitopalveluita Levi-Kittilä-alueella tarjoava Kelo Care  tarjoaa sinulle pienen irtioton omia tarpeitasi varten! Lastenhoito suunnitellaan yhdessä perheen kanssa ja on kotitalousvähennyskelpoista
  • SRP:n varamummo tai varapappa toimintaVaramummo ja varapappa osana alaikäisen lapsen ja hänen perheensä elämää. Varaisovanhemman tehtävä ei ole toimia ilmaisena lapsenvahtina tai kodinhoitajana, vaan rikastuttaa lapsen ja hänen perheensä elämää läsnäolollaan ja elämänkokemuksellaan.  

Liikkuminen taksilla lapsen kanssa:

Jos omaa autoa ei ole, paras vaihtoehto taksilla lapsen kanssa matkustamiseen on aina se, että käytetään taksissa lapsen omaa turvaistuinta. Jos omaa istuinta ei ole, Levi-Kittilän Takseilta löytyy kymmenkunta erikokoista turvaistuinta. Myös Lähitaksilla on omia erikokoisia turvaistuimia, ihan vauvojen kaukalosta korokkeisiin.

Liikunta ja jumppa-ohjeet:

  • Näiltä Neuvokas perhe sivuilta löytyy hyviä vinkkejä perheliikuntaan ulkona ja sisällä. Perheliikuntaa kotona osiosta löytyy  mm. videot olohuonesirkuksesta ja vauvajumpasta sekä eläinjoogasta ja trikkauksesta.
  • Tästä selkäkanavan artikkelista löytyy kuvalliset ohjeet jumppaliikkeisiin lastenvaunujen kanssa
  • Tästä Ylen artikkelista löytyy kuvalliset ohjeet jumppaliikkeisiin joita voi tehdä leikkipuistossa
  • Tästä Kaksplus artikkelista löytyy kuvalliset ohjeet jumppaliikkeisiin joita voi tehdä vauvan kanssa yhdessä ja vauva painona.
  • Näille Suomenladun sivuille on koottu ideoita ja toimintamalleja koko perheen yhteiseen ulkoiluun.

Tukea vanhemmille lasten puhelimen ja netin käyttöön ja mediakasvatukseen:

  • Telian digitaalinen vanhemmuuspakkaus auttaa vanhempaa suojaamaan lapsen netinkäyttöä.
  • Elisan Lapsella on oma puhelin sivuilla kerrrotaan mitä kaikkea vanhemman tulee tietää ja tehdä, jotta puhelimenkäyttö sujuu järkevästi ja turvallisesti?
  • Suojellaan Lapsia yhdistys, keskittyy seksuaalisen häirinnän, houkuttelun ja seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisyyn. Digiliikenteessä sivuilla ja aineistopankissa on materiaaleja digiturvataitojen vahvistamiseksi ja kehittämiseksi yhdessä lapsen kanssa (digiturvataitomateriaalit 5-6-vuotiaille sekä 7-9 vuotiaille). Lapset ja nuoret sivulta löytyy materiaalia suoraan heille, ammattilaisten sivuilta myös huoltajille (esim. opaslehtinen huoltajille). Sivujen aineistopankista myös ladattavia maksuttomia kirjoja, kuten Cosmo luottaa vaistoihin, joka vahvistaa lasten turvaitaitoja.
  • Asian­tun­ti­jan vinkit: Näin suo­jau­dut nuorten suo­si­mis­sa so­me-so­vel­luk­sis­sa. Kuulun toimitusjohtaja Jonna Muurinen näyttää videolla, miten sosiaalisessa mediassa voi suojella yksityisyyttään ja välttyä asiattomilta yhteydenotoilta. Esimerkkeinä ovat nuorten suosimat Instagram, Snapchat ja TikTok.
  • Sivustolle WizCase on kerrottu sovelluksista, jotka kykenee suodattamaan, rajoittamaan ja valvomaan tehokkaasti lasten Android-laitteita, IOS-laitteita ja Windowsia.
  • MLL:n mediakasvatus sivuilta löytyviä mediakasvatusaineistoja eri kohderyhmille, kuten: Materiaaleja, oppaita ja tehtäväideoita kouluille ja ammattilaisille. Vinkkejä ja tietoa eri-ikäisten lasten vanhemmille. Asiaa nuorten mediataitojen harjoitteluun.
  • Mediakasvatusseura edistää ja kehittää mediakasvatusta Suomessa. Tiedotamme ja koulutamme sekä tuotamme materiaalia mediakasvatuksesta.
  • ​​Väestöliitto on tuottanut hyväkysymy.fi-sivustolle uuden Instavauvat ja digitaaperot -verkkokurssin, joka käsittelee perheen digihyvinvoinnin teemoja.
  • Nettivihje –sivuilta löydät tietoa lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta, materiaalia ja turvataito-ohjeistukset lapsille ja aikuisille.  Sivuilla olevan lomakkeen kautta voit tehdä ilmoituksen laittomaksi epäilemästäsi lapseen kohdistuneesta seksuaalisesta häirinnästä, houkuttelusta tai seksuaaliväkivallasta netissä tai lapseen kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan liittyvästä kuva- tai videomateriaalista. Ilmoita matalalla kynnyksellä. Sinun ei tarvitse tietää onko kyseessä rikos.

Vuokrattavia lastentarvikkeita

Käytetyt lasten vaatteet ja tarvikkeet niitä tarvitseville:

  • Neuvolassa on rekki (ylätasanteella) johon voi tuoda ja hakea vauvan ja lasten vaatteita ihan kuka vain. 
  • Myös Kittilän Työpajojen Kierrätyspajalle voi viedä vaatteita, asusteita, kirjoja, leluja, lastenhoitotarvikkeita, urheiluvälineitä ja muutakin tarpeetonta tavaraa. Kierrätyspajalla raha ei ole pääasia, vaan että tavara liikkuu ja kaikki hyötyvät. Tuotteilla on vain nimellinen korvaus.