Kaikki Kittilän perhekeskuksen palvelut on koottu kunnan sivujen Lapsiperheet -kohdevalikkoon, jonka yksi osa tämä sivu on.
- Pyydä apua palvelun kautta voit pyytää apua tai kysyä neuvoa omaan tai läheiseen tilanteeseen liittyen.
- Vanhempien Enjaksa.fi palvelusta löydät paljon videoita eri aiheista, mm. en jaksa enää, lapsi ei tottele, olenko hyvä vanhempi, parisuhde ja hermot menee. Nuorten omasta palvelusta Normaali.fi löydät nuorille suunnatut videot eri aiheista.
- Apua huoliin -chat tarjoaa apua lappilaisten nuorten ja lapsiperheiden vanhempien huoliin.
Vanhemmuuden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tiedot, joiden nojalla voidaan todentaa tai vahvistaa lapsen isä tai toinen äiti.
Lapsen huoltajuudesta ja tapaamisoikeudesta sopiminen
- Erotilanteessa vanhempien tulee sopia lapsen huollosta, asumisesta ja tapaamisoikeudesta. Lastenvalvoja antaa tietoa eri vaihtoehdoista ja auttaa sopimuksen laatimisessa. Kirjallinen sopimus lapsen huollosta, asumisesta ja tapaamisoikeudesta vahvistetaan sen hyvinvointialueen lastenvalvojan luona, jolla lapsen kotikunta sijaitsee. Jos asiassa ei päästä yksimielisyyteen, se ratkaistaan tuomioistuimessa.
- Perheoikeudellisia palveluja ovat adoptiopalvelut, lastenvalvojapalvelut ja tuomioistuimelle annettavat palvelut. Lastenvalvojapalveluita ovat vanhemmuuden selvittäminen sekä lapsen huoltoon, asumiseen, tapaamiseen ja elatukseen liittyvät sopimusneuvottelut ja sopimusten lainvoimaiseksi vahvistaminen sekä lapsen tuettuun ja valvottuun tapaamiseen sekä valvottuun vaihtoon liittyvät järjestelyt.
- Yhteydenotto lastenvalvojalle sähköinen yhteydenottopyyntölomake.
Lapin ensi- ja turvakoti ry:n palvelut tarjoaa tukea vanhemmuuteen, eroon ja väkivaltatilanteisiin sekä kriisiapua vaikeissa elämäntilanteissa:
- Kriisikeskuksesta saat maksutonta keskusteluapua ajanvarauksella myös etänä vaikeissa elämäntilanteissa ja elämänkriiseissä, odottamattoman, järkyttävän tapahtuman kohdatessa, akuuteissa erotilanteissa tai eron harkintatilanteisiin, uskottomuus- ja pettämiskokemuksista selviytymiseen ja tilanteissa, joissa omat selviytymiskeinot ei riitä.
- Lähisuhde ja väkivaltatyön avopalvelusta saat keskusteluapua aikuisille, 13-17vuotiaille nuorille, 7-12 vuotiaille lapsille sekä perheille ajanvarauksella myös etänä: haasteelliset ja pitkittyneet erotilanteet, henkisen tai fyysisen väkivallan uhka, huoltajuus ja lasten tapaamisten kiistat, vieraannuttaminen, vainoaminen ja erotilanteissa myös lapsille tukea.
- Vauva- ja pikkulapsiperheiden avopalvelusta saat ohjausta, tukea ja neuvontaa: Tukea vauvaa odottavalle. Lapsen ja vanhemman välinen vuorovaikutus. Uniohjaus
Väestöliiton Vanhemmat osio ja Parisuhteet osio
- Väestöliiton alle 35 vuotiaiden maksuton päivystyschat parisuhteen ongelmiin.
- Väestöliiton alle 35 vuotiaiden maksuton ajanvarauschat parisuhteen pulmiin.
- Väestöliiton Perhepulmapuhelin mm parisuhteisiin liittyvissä huolissa takaisinsoittoperiaatteella. Numeroon jätetään soittopyyntö joko tekstiviestinä tai ääniviestinä numeroon ja kerrotaan, mihin aikaan he voivat soittaa sinulle takaisin sopiaksemme keskustelulle sopivan ajankohdan.
- Väestöliiton Perhepulma ajanvarauschatistä voit varata sinulle parhaiten sopivan ajan chat-keskusteluun asiantuntijan kanssa. Voit tulla juttelemaan yksin tai kumppanisi kanssa.
- Väestöliiton Perhepulma – kysy asiantuntijalta-palstalla asiantuntijamme vastaavat vanhempien ihmissuhteisiin, seksuaalisuuteen ja vanhemmuuteen liittyviin kysymyksiin. Voit kysyä mieltä askarruttavaa asiaa nimimerkin turvin sekä lukea samassa elämäntilanteessa olevien vanhempien kysymyksiä vastauksineen.
- Parisuhdepuhelin on suunnattu kaikille, jotka kaipaavat tukea parisuhteeseen liittyen tai tietoa eri palveluista parisuhteen tueksi. Puhelin palvelee ma kello 14-16.
- Parisuhdeteemainen päivystyschat palvelee ti-ke kello 12-15.
- Parisuhdekeskus Kataja ry tarjoaa valtakunnallisesti kaikille yli 18-vuotiaille suunnattua maksutonta ja voimavarakeskeistä PARIVOIMA – parineuvontaa. Neuvonnan tarkoituksena on tukea vuorovaikutusta parin välillä. Neuvonta-aikoja on tarjolla ma-pe klo 8.30-16.00 välisenä aikana 1-3 x 1h/pari. Neuvonta tapahtuu verkossa Teamsin välityksellä.
- Yhdessä vanhemmaksi -opas parisuhteen tueksi kun perheessä on sairautta
- Rikasta minua -pieni opas parisuhteen hyvinvointiin
Seurakuntien ylläpitämä valtakunnallinen nettipalvelu, josta saa tukea parisuhteen hoitamiseen. Parisuhteen palikat on työkalu, joka auttaa hahmottamaan parisuhteen osa-alueita. Työkalu on avoin kaikille ja kaiken ikäisille, jotka haluavat kehittää omaa parisuhdettaan.
Tukea parisuhteeseen ja kriiseihin. Mm. parisuhdekursseja ja tukiparitoimintaa. Parempi avioliitto ry:n Parempi yhteys -parisuhdepuhelin päivystää ti-pe klo 10-16. Jatkostepit on pariskuntien itseopiskelumateriaali, jonka jokainen suhteensa kehittämisestä kiinnostunut pari voi saada maksutta käyttöönsä.
Vanhempien Akatemiaan® ovat tervetulleita kaikki 0–16 -vuotiaiden lasten vanhemmat, niin pienten kuin vähän isompienkin pulmatilanteiden kanssa. Akatemia tarjoaa tukea vanhemmuuteen.
Sos-lapsikylän VanhemmuudenApuu
VanhemmuudenApuu on maksuton valtakunnallinen palvelu kaikille alaikäisten lasten vanhemmille. Se tukee moninaisissa vanhemmuuden kysymyksissä ja auttaa tarvittaessa tukipalveluiden piiriin. Auki viikon jokaisena päivänä klo 17-22.
Sateenkaari-ihmisten perhesuhdekeskuksen puhelinpalvelussa voi keskustella tilanteesta työntekijän kanssa. Päivystyschat on auki 12.8. alkaen maanantaisin klo 16-17
Valtakunnallisella Omaperhe.fi sivustolta löytyy monipuolisesti tietoa vanhemmuudesta, parisuhteesta ja muutoksiin perheissä osiosta Perhe-elämä.
MIELI ry:n Vanhemmuus-sivusto
- Artikkeleita ja Mielivartti vanhemmille -videoita, joiden tarkoituksena on vahvistaa niin vanhemman kuin lapsenkin mielen hyvinvointia. Odotusaikaa, vauva-aikaa, leikki-ikää sekä esikoulu- ja alakouluikää käsittelevät videot tarjoavat vertaistukea ja vinkkejä vanhemmuuden arkeen.
- Parisuhde – vaiheesta vaiheeseen
MLL:n vanhempainnetti tarjoaa mm. paljon tietoa lapsen kasvusta ja kehityksestä, myös vanhempien eroon -osiossa tukea perheen huoliin ja kriiseihin.
- MLL:n vanhemman työkirja auttaa kasvattamaan itsetuntemusta ja -luottamusta sekä hyvinvointia vanhempana.
- MLL:n epätäydellisten vanhempien lapset -työkirja auttaa erottelemaan kolme sukupolvea ja antaa jokaiselle luvan luoda omanlaisensa vanhemmuus sukupolvien ketjussa.
- MLL Nuorisoneuvola on nuorten vanhemmille suunnattu tukisivusto. Nuorisoneuvolassa on tietoa nuoren kehityksen eri osa-alueista ja siitä, miten oman nuoren kehitystä voi tukea. Nuorisoneuvolasta löytyy myös vinkkejä arkeen ja tukea haastaviin tilanteisiin nuoren kanssa. Pääset keskustelemaan luottamuksellisesti työntekijän kanssa varaamalla chat-ajan.
Isille.info on valtakunnallinen isämedia, joka kokoaa yhteen isä- ja isyyskeskustelun. He tuovat näkyväksi monipuolisesti arjen isyyden eri tilanteiden ilot ja haasteet. Lisäksi sivustolla on isille suunnattuja palveluita, julkaisuja, tutkimuksia ja isätarinoita.
Hyvakysymys.fi sivuston Parisuhde osiosta löydät artikkeleita, videoita, podcasteja, kursseja, testejä ja monia muita verkkomateriaaleja. Sivuilta voi hakea tietoa esim. aiheista: parisuhde, vanhemmuus, seksuaalisuus, kriisit, päihteet ja riippuvuudet, hyvinvointi ja terveys, arki, nuorten elämä, ihmissuhteet sekä monikulttuurisuus.
- Yhteinen parisuhteemme maksuton verkkokurssi
- Vanhempien elämän tasapaino
- Vanhempien riittämättömyyden tunteet
- Mitä on riittävän hyvä vanhemmuus
- Tasavertainen vanhemmuus kaksikulttuurisessa perheessä
Vauhdilla aikuisuuteen - selviytymisopas nuorten vanhemmille.
Mielenterveystalon parisuhteen omahoito-ohjelma
Mietityttääkö parisuhde? Haluaisitteko, että ongelmat ratkeaisivat helpommin? Haluaisitteko, että parisuhteessanne olisi enemmän iloa ja lämpöä? Tämän ohjelman työkaluista voi olla hyötyä, jos kaipaat parisuhteeseesi muutosta tai jos parisuhteessasi on ollut kriisi.
Mielenterveystalon mustasukkaisuuden omahoito-ohjelma
Koetko voimakkaita mustasukkaisuudentunteita? Tuntuuko kumppanisi mustasukkaisuus ahdistavalta? Haluatko tukea mustasukkaisuudentunteen kanssa selviämiseen? Jos suhteessasi on liiallista mustasukkaisuutta, voi tästä omahoito-ohjelmasta olla sinulle hyötyä. Mustasukkaisuus on normaali ja yleisinhimillinen tunne. Tämä ohjelma auttaa ymmärtämään tunnetta paremmin ja selviytymään sen kanssa.
Monimuotoiset perheet -verkoston tavoitteena on yhteiskunta, jossa perheet ovat yhdenvertaisia ja jokainen perhe voi olla itsestään ylpeä.
Suomen Uusperheiden Liitto ry (Supli)
Tarjoavat uusperheille neuvontatyön lisäksi osallisuutta mahdollistavaa vapaaehtois- ja vertaistoimintaa, osaamista vahvistavaa koulutus- ja kehittämistoimintaa sekä mahdollisuutta olla mukana yhteiskunnallisessa tutkimus- ja vaikuttamistyössä. Tukimuotoina mm. vertaistukitoimintaa myös verkossa, uusperhelomat, uusperheneuvontaa.
He ovat kaksos-, kolmos- tai nelosperheiden valtakunnallinen järjestö. Toiminnan tavoitteena on tukea monikkoperheiden hyvinvointia sekä edistää monikkoperheiden yhdenvertaisuutta verrattuna yksittäin lapsensa saaneisiin. Yhdistys tarjoaa ja tuottaa tietoa monikkoudesta sekä vaikuttaa monikkoperheille tärkeisiin asioihin.
He edustaa lapsiperheitä, joissa yksi tai useampi vanhemmista kuuluu seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön. Näitä perheitä ovat esimerkiksi mies- ja naisparien sekä transihmisten lapsiperheet. Sateenkaariperheessä voi olla yksi, kaksi tai useampia vanhempia. Sateenkaariperheiden neuvontapalvelu
Valtakunnallinen kokemusasiantuntija adoptiopolulla odotuksesta aina lapsen aikuisuuteen asti. Yhdistyksen jäseniksi voivat liittyä sekä kotimaasta että ulkomailta adoptoineet tai adoptiota harkitsevat sekä adoptoidut, adoptioperheen läheiset ja muut, jotka kannattavat yhdistyksen päämääriä.
Johtava kahden kulttuurin perheiden asiantuntija ja edunvalvoja. Yhdistyksen tarkoituksena on tukea eri syistä Suomeen muuttaneiden ja Suomessa syntyneiden ihmisten kaksisuuntaista kotoutumista.
- Duo vanhempainvalmennus kahden kulttuurin pareille
- Rakkautta ja vanhemmuutta kahden kulttuurin perheessä -opas 6 eri kielellä
Vertaistukiyhdistys, joka tarjoaa tukea ensisijaisesti vanhemmille ja perheille, joiden lapsi on kuollut raskauden myöhäisessä vaiheessa, vauvana, lapsuudessa tai nuorena aikuisena. Yhdistys järjestää vertaistukiryhmiä, vertaistukiviikonloppuja ja vertaistapaamisia sekä välittää tukihenkilöitä.
Lapsettomien yhdistys Simpukka ry
Tahattomasti lapsettomien yhteisö, joka edistää lapsettomien asemaa tiedon, tuen ja vaikuttamisen keinoin. Simpukan toimintaan ovat tervetulleita kaikki tahatonta lapsettomuutta kokevat tai kokeneet. Olennaista on oma kokemus siitä, että ei voi syystä tai toisesta saada lasta tai lisää lapsia, vaikka haluaisi, tai että lapsettomuuskokemus on yhä osa elämää, vaikka olisi lapsen tai lapsia saanutkin.
Toimeksiantosuhteisen perhehoidon valtakunnallinen asiantuntijajärjestö. Perhehoitoliitto on olemassa, jotta perhehoitajat voivat keskittyä tärkeimpään tehtäväänsä eli sijoitetuista lapsista ja nuorista, vammaisista lapsista ja aikuisista, mielenterveyskuntoutujista ja ikäihmisistä huolehtimiseen. Tavoitteena on, että hyvää perhehoitoa on tarjolla kaikille sitä tarvitseville.
Valtakunnallinen työikäisten leskien ja leskiperheiden vertaistukiyhdistys. Toiminta on avointa kaikille leskeytyneille puolison kuolinsyystä, parisuhteen muodosta ja perhetilanteesta riippumatta.
Yhden Vanhemman Perheiden Liitto
Lastensuojelujärjestö, jonka tavoitteena on parantaa yhden vanhemman perheiden sosiaalista, taloudellista ja oikeudellista asemaa. Heidän palveluistaan löytyy mm. Eroinfopuhelin, chat, tietoa ja tukea.
Ihminen tavattavissa terapiaa
Tarjolla terapiaa ihmissuhde- ja vuorovaikutuksen haasteisiin, parisuhdehaasteisiin, työuupumukseen, vanhemmuuteen, tunne-elämän haasteisiin ja oman elämän suunnan tarkastamiseen ja selkeyttämiseen.