Kittilän kunnan talousarviotiedote

Kuva
Värikäs Kittilä-kuosi, jossa erikokoisia ja värisiä ahmoja, keltainen ahma-logo sekä vaakunalogo

Tiedote 16.12.2021, Kittilän kunta

Kittilän kunnan osalta vuoteen 2022 ja talousarvion suunnitelmavuosiin liittyy paljon myönteisiä odotuksia, joihin vaikuttavat matkailun vapautuminen, palvelujen kehittyminen, uudet yritykset ja vilkas rakentaminen.

Kittilän kirkonkylän vetovoima kasvaa oleellisesti, sillä joulukuussa 2021 avattu Tokmanni, keväällä 2022 käynnistyvä Kittilän kunnan koulukeskus- ja Keskon liikekeskushanke, Ely –keskuksen kirkonkylän liikenneväylien kehittämishanke, Kittilän yrittäjien liike- ja teollisuustilainvestoinnit, seurakunnan seurakuntakeskushanke ja vuonna 2024 valmistuva poliisiasema lisäävät kunnan vetovoimaa, turvallisuutta, viihtyvyyttä ja yritysten kilpailukykyä. Kuntaan on perustettu marraskuuhun mennessä 82 uutta yritystä.

Kittilän kunnan uusi hirsirakenteinen 4 200 m2:n alakoulu valmistuu kesäkuussa 2023. Alakoulun uudisrakennuksen lisäksi koulukeskukseen sijoittuvat peruskoulu, lukio, nuorisopalvelut, oppilashuolto ja kansalaisopisto. Iltaisin rakennuksissa on monenlaista harrastustoimintaa.

Uudisrakennus rakennetaan säältä suojattuna katettuna, mikä mahdollistaa terveellisen ja turvallisen koulun rakentamisen. Koulujen piha-alue on suunniteltu siten, että se aktivoi oppilaita liikkumaan. Kevyenliikenteen liikkumistarve huomioidaan paremmin, sillä koulukeskukseen on helppo saapua pyöräillen ja kävellen.

Koulu-uudistusten kustannusarvio on kaikkiaan 17,6 miljoonaa euroa. Alakoulun osuus summasta on 13,5 miljoonaa euroa.

 

Kunnan tärkein tavoite koronaviruspandemian riskien minimointi

Kunta on painottanut onnistuneesti terveysturvallisuudesta huolehtimista, mikä on tärkeää edelleen ensi vuonna. Talousarviovuoden tärkein tavoite on koronaviruspandemian riskien minimointi.

Kittilän kunnan arvot ovat luonto, inhimillisyys, vieraanvaraisuus ja edelläkävijyys. Koronapandemian riskeistä selviytyminen edellyttää edelläkävijyyttä, mikä ilmenee kunnan ja matkailuyritysten aktiivisuutena edistää etätyötä.

Korona on lisännyt kiinnostusta siihen arvojen ja mieltymysten muutosten myötä: terveys, tila, näkymä ja luonto koetaan arvoina, joita pyritään huomioimaan aiempaa enemmän työelämässä. Arvojen muutos vaikuttaa asumisen kysyntään, mikä ilmenee vilkkaana omakoti- ja pientalorakentamisena.

 

Etä- ja sesonkityön huomioiminen valtionosuuksissa

Etä- ja sesonkityön lisääntyessä on toivottavaa, että valtionosuuksissa ja kotikuntakorvauksissa huomioidaan kuntien todelliset oppilasmäärät, koska kunnalla jää saamatta valtionosuuksia osasta kunnassa etä- ja sesonkityötä tekevien vanhempien lapsista. Tältä osin lainsäädäntöä on tarvetta joustavoittaa.

Matkailu suuntautuu aiempaa enemmän Lappiin, minkä ansiosta myös hotellirakentaminen on vilkastumassa. Esimerkiksi Levi Span ja Holiday Clubin hotellihanke on käynnistymässä keväällä 2022.

Kaivosveron kohdentaminen kuntiin KAL -sopimuksiin perustuen

Hallituksen päätöksen mukaan kaivosveron tuotosta kohdennetaan kunnille vuodesta 2023 alkaen 60 ja valtiolle 40 %.

Valtiolle kaavailtu 40 %:n osuus tulee ohjata kaivospaikkakunnille kuntien ja valtion neuvottelemien
Kaivos-, asuminen ja liikennesopimuksiin perustuen kaivoshankkeiden edellyttämien palveluverkko- ja infraratkaisujen rahoittamiseksi.

Kaivosveron määräytymisperusteen tulee olla louhittujen mineraalien arvo- ja tuotanto- tai liikevaihtoperusteinen, jotta riski verotuoton ohjautumisesta Suomen ulkopuolelle voidaan välttää.

 

Kunnan palvelujen ja organisaation uudistaminen

Kunnan henkilöstö ja päättäjät organisoivat kunnan palveluja uudelleen huomioiden tulevan sote -uudistuksen vuodesta 2023 alkaen tavoitteena ketterä ja kuntalaisten tarpeisiin vastaava kuntaorganisaatio, joka edistää osallisuutta ja hyödyntää digitalisaatiota.

Kunta päivittää henkilöstöstrategian, joka painottaa muun muassa tiedolla johtamista ja mahdollistaa ajantasaisen reagoinnin henkilöstön muutoksiin ja tarvittavan ennakoinnin.

Vetovoimainen, henkilöstöään kannustava ja hyvän ilmapiirin työyhteisö lisää kiinnostusta hakeutua kunnan tehtäviin.

 

Verotulot ja investoinnit kasvussa

Verotulot ovat ensi vuonna 32,8 miljoonaa euroa, josta kunnan tulovero 22,2, yhteisövero 2,6 ja kiinteistövero 7,8 miljoonaa. Tuloveroprosentti on 20,25.

Vuosikate on 5,4 m€, tilikauden tulos 2,4 m€ ja tilikauden ylijäämä 2,5 m€. Kunnalla on lainaa ensi vuoden lopussa 21,8 m€ eli 3 389 € asukasta kohden.

Suurimmat investoinnit ovat ensi vuonna 6,5 m€:n Kirkonkylän koulukeskus, Levin 1,5 m€:n katujen rakentaminen ja 1,85 m€:n lukion saneeraus. Kaikkiaan nettoinvestoinnit ovat ensi vuonna 13,5 m€.

Kiitos kunnan henkilöstölle, luottamushenkilöille, kuntalaisille ja yhteistyökumppaneille vuodesta 2021 ja onnea tulevaan vuoteen.

 

Lisätietoja:
Antti Jämsén, kunnanjohtaja, Kittilän kunta, puhelin 040 745 9830, antti.jamsen@kittila.fi