Staalon Festit – taithen ja kaupan päivä tuo jälleen kulttuuria Kittilän Narikalle la-su 21.-22.9.2024

Kuva
Staalon festit

Tiedote 12.9.2024, Kittilän kunta

 

Kittiläläinen paikallinen rikas kulttuuritarjonta tulee raikkaalla otteella kaikkien ulottuville Staalon Festeillä, kun tapahtuma tuo taidetta ja kaupankäyntiä syyskuiseen viikonloppuun. Kittilän kunta tuottaa kaksipäiväisen kulttuurijuhlan sisällön tiiviissä yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Tapahtuman koko ohjelma, kuvaukset ja kellonajat löytyvät tapahtuman kotisivuilta https://www.staalonfestit.fi/

Staalon Festeillä runsas kulttuurikattaus kaikenikäisille

Kittilän kulttuuriperintö ja nykytarjonta ovat jälleen esillä Narikalla, Kittilän kylänraitilla. Jo seitsemännen kerran järjestettävä tapahtuma Staalon Festit näyttää, mistä ponnistaa tasokas kulttuuriosaaminen Kittilässä. Paino on paikallisuudessa; tapahtuman tekijät haluavat tuoda esille yhteisvoimin kaikille paikallisille, lähikuntien asukkaille ja matkailijoille Kittilän vilkasta ja monipuolista kulttuuritarjontaa. Staalon Festeillä esiintyy myös vierailijoita ja mukaan tuotuja ohjelmanumeroita eri taiteenlajien tuottajilta. Tänä vuonna tapahtumassa on luvassa mm. keskustelutilaisuuksia, näyttelyitä, runonlausuntaa, historiakierroksia, näytelmiä, kuorokonsertteja, yhteislaulua sekä sirkus- ja harmonikkataidetta. Lapsille on hauskaa tekemistä kirjastolla.

Kirkonkylä muuttuu kulttuurin tapahtumapaikaksi

Tänä vuonna Staalon Festien ohjelmaa järjestetään Kittilän kirkonkylällä useassa kohteessa. Soikkelin talon ja Työväentalon kahviloista saa evästä Festien lauantaipäivänä ohjelmien ajan. Ohjelma alkaa lauantaina ja jatkuu sunnuntai-iltaan saakka

Kittilän kirjastolla juhlitaan kirjastoauton 50-vuotista taivalta. Luvassa on mehutarjoilu ja lapsille ilmapalloja sekä näyttely kirjastoautohistoriasta. Kalervo Palsan sarjakuvaromaanin käännöstyöstä päästään kuulemaan ja keskustelemaan - kuinka välittää Palsalle ominainen ilmaisutapa vieraalla kielellä? Kirjastolla pohditaan päivän aikana myös kirjojen vaikutusta Reidar Särestöniemen ja Kalervo Palsan elämään ja taiteeseen. Molemmat lukivat paljon ja pohtivat lukemaansa. Kirjastolla palkitaan ansioitunut kittiläläinen kulttuurin tekijä Kittilän kulttuuripalkinnolla. Lapsille on luvassa sirkusmusiikkikonsertti, eläimellinen taidetyöpaja sekä venyttelyä ja temppuilua, kun Kiertävä lastenkulttuurikeskus Kattila ry:n Kissa Kurnauskis ja kaverit valloittavat Staalon Festit ja Kittilän kirjaston.

Työväentalolla on teemana Timo K. Mukka, kun samaa nimeä kantava seura järjestää Mukan elämän varrelta maalauksia ja kirjoituksia –näyttelyn ja luvassa on myös Mukka-keskustelutilaisuus. Kittiläläinen Viihdekuoro Vasitella tarjoilee Sekametelisoppa-konsertissaan lauluja vuosien varrelta ja tietysti jotain uuttakin.

Soikkelilla esiintyvät Kittilän mandoliinimiehet, ja Ounasjoen laulattajat saavat yleisön mukaan laulamaan. Myös Runohuone vierailee Soikkelin talolla.

Narikan liikkeissä kohdataan taiteilijayhdistys Hiljaisuus ry:n kuratoimina sirkustaiteilija Ile Poikela ja harmonikkataiteilija Harri Kuusijärvi. Erilaisia tunnelmia koetaan neljässä yllätyksellisessä paikassa, kun Narikan liikehuoneistot, TunturiKaluste, Kierrätysmyymälä Vihreä Ahma, Kukka- ja lahjapuoti Lumitähti ja K-Supermarket Kittilä muuntuvat esiintymispaikoiksi.

Runohuoneella päivässä on luvassa runoesityksiä ja musiikkia. Mm. Jokaisen Oma runo -osio. Arto Staalo esiintyy. Kirjoittajaohjaaja Kaisa Halmkronan runonäyttely avataan. Kittiläläinen kulttuurilehti STAALO 2 julkaistaan myös.

Palsa-museolla on kittiläläisen taiteilija Kalervo Palsan työtä ja elämää esittelevä museo, joka sijaitsee Palsan kotitalossa. Palsan ystävä ja tukija Maj-Lis Pitkänen ja taiteilija Veera Kaamos Pitkänen ovat tavattavissa museolla.

Taidemuseo Einari Junttila on avoinna lauantaina ja esittelee 1930-luvulla lahjakkaimpiin suomalaisiin akvarellimaalareihin kuuluneen Junttilan töitä. Hänen töissään näkyy luonnon koskemattomuus ja Lapin mentaliteetti parhaimmillaan.

Kittilän historiakierrokset kyliin järjestetään syksyn 2024 aikana, ja kaksi pohjoisen Kittilän kierrosta osuu Staalon Festien ohjelmistoon. Lauantain ja sunnuntain kiertoajeluilla on mukana kunnan alueen luonnonhistorian ja asutushistorian asiantuntijaoppaat. Kierroksille tulee ilmoittautua ennakkoon, lisätietoja saa järjestäjältä, Revontuli-Opistolta.

Koulukeskuksella tapahtuu sunnuntaina, kun kittiläläinen harrastajateatteri Syrjikset esittää farssin ”Pieni hetki”. Näytelmä kertoo meitä kaikkia joskus kohdanneesta puhelinmyynnistä ja tavoittamattomissa olevasta asiakaspalvelusta. Näytelmän on ohjannut Tiina Puljujärvi. Illan ja koko festien päätteeksi nähdään vielä Loihakat lausujat ja esitys nimeltä Petronella. Esityksessä koetaan kuvitteelliset juhannustanssit Morgamojoella kesällä 1949, kun Lapin kultamaille saapuu kuvankaunis Sylvia Antoinette Petronella van der Moer. Esitys yhdistää näyttelemisen lisäksi musiikkia, laulua, kuvataidetta ja lausuntaa. Käsikirjoitus ja ohjaus ovat Mauri Tammelan.

Kuvataiteen perinne kantaa

Kittilässä on syntynyt ja syntyy edelleen kansainvälisen tason kuvataidetta. Kittilän omat jo edesmenneet taiteilijat Reidar Särestöniemi, Kalervo Palsa ja Einari Junttila ovat jättäneet mittaamattoman arvokkaan kulttuuriperinnön. Festien ohjelma tarjoilee tarinaa taiteilijoista monin keinoin. Tänä vuonna kittiläläisten taiteilijoiden rinnalla mukana on teemoja lappilaiseen kirjailijaan ja taidemaalariinTimo K. Mukkaan liittyen.

Taiteilija Reijo Raekallion galleria Pöntsössä ja Einari Junttila –taidemuseo kirkonkylällä ovat auki myös festien lauantaina, samoin Särestöniemi-museo Kaukosessa. Särestöniemi-museo on Festeillä vahvasti mukana Kittilän kirjaston ohjelmissa.


Lisätietoja:
Kittilän kunta, kulttuuripalvelut:

Marjo Järvisaari, kulttuurikoordinaattori, puhelin 040 646 9114, marjo.jarvisaari@kittila.fi

Marika Salminen, kulttuurisihteeri, puhelin 040 568 1356, marika.salminen@kittila.fi

 

Staalon Festit on tapahtuma, jonka taustalla ovat paikalliset toimijat ja verkostot. Kantavina teemoina ovat paikallisuus, lappilaisuus ja Kittilän vahva kulttuuriosaaminen. 

Järjestäjät yhteistyössä: Kittilän kunta / kulttuuripalvelut, Kittilän kirjasto, Revontuli-Opisto,
Kattila ry, Hiljaisuus ry, Särestöniemi-museo, Palsa-museo, Runohuone ry

Ohjelma elää koko ajan ja esiintymisiä julkistetaan aivan tapahtumapäivään saakka; seuraa siis ilmoittelua sivuilla https://www.staalonfestit.fi/ ja tapahtuman Facebook-sivulla www.facebook.com/staalonfestit/