Kittilän perhekeskuksen asiakkaiden osallisuus

Perhekeskuksen yksi toimintaperiaate on lapsi-, nuori- ja perhelähtöisen näkökulman huomioiminen kaikessa toiminnassa. Asiakastyössä se tarkoittaa sitä, että lapsi, nuori ja koko perhe kohdataan ja heidän koko elämäntilanne huomioidaan, jotta perheiden yksilöllisiin tarpeisiin voidaan vastata. Vuoden 2025 perhekeskuksen tavoitteissa ja ammattilaisten työpajoissa painotetaankin nimenomaan kohtaamista, dialogisuutta, perheen kokonaistilanteen huomioimista sekä sitä miten saamme esimerkiksi monialaisissa tiimeissä, lapsen ja nuoren äänen kuuluviin.

Osallisuus perhekeskuksessa tarkoittaa myös sen asiakkaiden osallistumista palveluiden suunnitteluun, kehittämiseen ja arviointiin. Saman allekirjoittaa myös uusi kuntastrategiamme, jossa puhutaan mm. innostavasta toimintakulttuurista ja parhaista kuntapalveluista, joiden kehittäminen tehdään yhdessä asukkaiden, yrittäjien, yritysten ja kolmannen sektorin kanssa.

Lapset, nuoret ja perheet halutaan osallistaa perhekeskuksen kehittämiseen, jotta saadaan selkeitä toiveita siitä, millaisia palveluita ja toimintaa tarvitaan. Tavoitteena on muuntaa toiveet ja ideat tulevaisuuden palveluiksi eli käyttäjälähtöisemmiksi ja moni-muotoisemmiksi perhepalveluiksi, joissa lapsivaikutuksia arvioidaan kiinteästi osana palveluiden kehittämistä.

Kohtaamispaikkatoiminnan arviointia tehtiin yhdessä niihin osallistuvien lasten kanssa kuvia ja tarroja hyväksi käyttäen. Myös vanhemmat ovat päässeet arvioimaan kohtaamispaikkatoimintaa.

Lapsiparlamentti aloitti toimintansa 4.10.23. Lapsiparlamentissa keskustellaan kaikkien alakoulujen valittujen oppilaiden ja opettajien kanssa koululaisten nostamista ideoista ja sovitaan konkreettisia toimia eteenpäin vietäväksi. Lapsiparlamentti saa myös valita, mihin käyttävät lapsiparlamentille varatun budjetin.

Kittilässä toimivan nuorisovaltuuston tarkoituksena on valmistella esityksiä ja aloitteita kunnanhallitukselle ja lautakunnille, edistää nuorten osallistumis-, vaikuttamis- ja toimintamahdollisuuksia Kittilän kunnassa, olla nuorten vaikuttamiskanava heitä koskevissa asioissa kunnan päätöksenteossa, kannustaa nuoria osallistumaan ja vaikuttamaan yhteiskunnallisiin asioihin ja järjestää toimintaa nuorille. Nuorisovaltuusto toimii kaksi kautta kerrallaan. Siihen pääsee mukaan asettumalla ehdolle nuorisovaltuustovaaleissa. Ehdokas ja äänioikeutettu on Kittilässä kirjoilla oleva ja opiskeleva nuori. Nuorisovaltuuston kanssa on käyty myös yhteistä keskustelua tiedottamis- ja kehittämisyhteistyöstä.

Syksyllä 2022 koottiin myös perhekeskuksen kehittäjävanhempiryhmä, joka osallistuu palveluiden kehittämiseen ja arviointiin kyselyiden avulla ja työpajoissa. Perheiden edustaja kutsutaan aina myös perhekeskuksen työpajoihin.

unnan sivistys- ja hyvinvointipalveluissa asiakkaiden osallistaminen on jo vakiintunut käytäntö. Olemme tehneet lukuisia kyselyitä perheille esimerkiksi lapsiperheiden toimintaan liittyen. Jatkossakin on tarkoitus järjestää kyselyitä  palvelujen käyttäjille ja tuottajille, jotta saadaan selvitettyä todellinen tarve ja toiveet sekä ideat palveluille. Tarkempaa tietoa lapsiperheiden palveluiden kehittämisen historiasta ja tehdyistä asiakaskyselyistä löytyy näiltä sivuilta.

Perhekeskuskoordinaattorin jalkautuminen tapahtumiin, kohtaamispaikkoihin ja näkyminen somessa mahdollistaa kuntalaisille ideoiden esittämisen matalalla kynnyksellä. Perhekeskuskoordinaattori saa perheiltä suoraan paljon ideoita ja toiveita. Hyvänä esimerkkinä tästä olivat todella suositut perheiden pikkujoulut ja uudenvuodenjuhla tai aisti- ja nepsy-ystävällinen aloitusaika Lasten oikeuksien juhlaan. Niitä lähdettiin toteuttamaan teiltä perheiltä tulleesta toiveesta.

Perhekeskuksen järjestöjen ja seurakunnan kanssa teemme myös vahvaa yhteistyötä ja pyrimme kuulemaan myös kolmannen sektorin toiveita perhekeskuksen kehittämisessä. Vuonna 2025 toteutetaan erillinen "Järjestöt osana perhekeskusta" -laadunarviointi.