Nepsy

Kaikki Kittilän perhekeskuksen palvelut on koottu kunnan sivujen Lapsiperheet -kohdevalikkoon, jonka yksi osa tämä sivu on. 

  • Kittilän perhekeskuksen nuorten ja lapsiperheiden Pyydä apua palvelun kautta voit pyytää apua tai kysyä neuvoa omaan tai läheiseen tilanteeseen liittyen: 
  • Tarina-auttamisen vanhempien Enjaksa.fi palvelusta löydät paljon videoita eri aiheista, mm. nepsy  ja nuorten omasta palvelusta Normaali.fi löydät nuorille suunnatut videot eri aiheista. 
  • Apua huoliin -chat tarjoaa apua lappilaisten nuorten ja lapsiperheiden vanhempien huoliin. 

 

Hyvinvointialueen palvlelut

Kolpeneen kuntoutusohjaaja 

Erilaisia Kolpeneen palveluita ovat vammaisille sekä autismin ja neuropsykiatrisen kirjon asiakkaille mm. tutkimus- ja kuntoutuspalvelut,  asumispalvelut, kuntoutusohjaus- ja kommunikaatiopalvelut.

Neuropsykologinen kuntoutus

Neuropsykologinen kuntoutus on neuropsykologin antamaa lääkinnällistä kuntoutusta, jonka tavoitteena on parantaa asiakkaan toimintakykyä. Kuntoutus, sen tavoitteet ja sisältö suunnitellaan aina yksilöllisesti neuropsykologisen tai muun kattavan kognitiivisen tutkimuksen perusteella. Palveluun tullaan terveydenhuollon ammattilaisen lähetteellä tai suosituksesta.

Lapin diginepsyklinikka

Neuropsykiatrisessa kuntoutuksessa hyväksi koettuja konkreettisia työkaluja ja vinkkejä sekä erilaisia etäpalveluita. Lapin diginepsy-klinikan Nepsy-chat auttaa nuoria, vanhempia ja ammattilaisia neuropsykiatriaan ja arjen pulmiin liittyvissä kysymyksissä. Palvelemme joka torstai klo 12-17. Keskusteleminen chatissä on nimetöntä. 

 

Valmennukset ja kuntoutukset

Coronaria/Oma väylä-kuntoutus

Oma väylä -kuntoutus on suunnattu ADHD-, ADD- tai autismikirjon diagnoosin saaneelle 16–29-vuotiaalle nuorelle tai aikuiselle. Kuntoutus on Kelan kustantamaa, joten se on osallistujalle maksutonta.

Coronaria/ Laku-perhekuntoutus

Yksilöllistä tukea 5-15v ADHD-, autismikirjon tai Tourette diagnoosin saaneelle lapselle tai nuorelle ja hänen perheelleen. LAKU-perhekuntoutus jalkautuu perheen arkeen ja perustuu tiiviiseen yhteistyöhön asiakkaan kanssa.

 

Palvelupolkuja ja lomakkeita

Kittilän psykologeille ohjautumisen kaavio varhaiskasvatuksesta

Linkki LSHP:n palvelupolkuun:

Lasten ja nuorten neuropsykiatristen häiriöiden palvelupolku 28.10.2021.pdf (1.21 MB) 

Opinnäytetyö neuropsykiatrisesti oireilevan lapsen palvelupoluista Mia Tikkakoskelta

Tikkakoski_Mia.pdf (theseus.fi)

 

Videoita

Tällä Amazing Things Happen - Finnish edition videolla on tarkoitus lisätä ymmärrystä ja hyväksyntää autismikirjosta ihmisille, joille aihe ei ole entuudestaan tuttu. 

Autismiliiton video autismikirjosta 

Autismisäätiön video esteetön lapsuus kotitilannevideo

Autismiliiton video: Autismi..mitä se on?

Ylen Kioski- ohjelmassa kokemusasiantuntijat kertovat heihin kohdistuvista ennakkoluuloista ja vastaavat kysymyksiin ”Ei sulla mitään autismia ole, sähän olet ihan normaali.”

 

Järjestöjen tuki

ADHD-liitto on valtakunnallinen järjestö, joka edistää adhd-oireisten ja heidän läheistensä hyvinvointia.

  • Tässä esitteessä kerrotaan lyhyesti ADHD-liiton toiminnasta sekä adhd:stä. Lisäksi saat tietoa ADHD-liiton neuvontapalveluista, joita tarjoamme jokaisena arkipäivänä.
  • Lasten adhd esite
  • Arki toimimaan – vinkkejä lapsen myönteiseen tukemiseen opas tarjoaa ideoita ja toimintamalleja arjen tilanteisiin
  • Aikuisen arki toimimaan opas tarjoaa keinoja ja vinkkejä eri elämäntilanteisiin ja arjen hallintaan.
  • Adhd ja parisuhde esite on suunnattu adhd-oireisille aikuisille sekä heidän puolisoilleen.
  • ADHOOS ADHD-oireisille 16-29 -vuotiaille nuorille tarkoitettu Virtuaaliheimo-hankkeen Discord-kanava. ADHOOSissa jaetaan ajatusia, kokemuksia ja tietoa ADHD-oireista yhdessä vertaisten ja palvilemalla toimivien ammattilaisten kanssa. Palvelin on auki 24/7
  • Puhelinneuvontaa ma klo 13-15, ke klo 9-11 ja to klo 9-11
  • Chat ti, to ja pe klo 13-15 
  • Lisäksi ADHD-liitto järjestää teemallisia ryhmächattejä Hyvä kysymys -sivustolla.

Autismiliitto on valtakunnallinen autismikirjoa edustava asiantuntija- ja kansalaisjärjestö. 

  • Aineistoissa Autisminkirjon ensiopas vanhemmille,  Autismikirjon lapsi päivähoidossa, Autisminkirjon lapsi kouluissä, Autisminkirjo nuoruusiässä, Sisaruus ja autisminkirjo -kuinka vanhemmat voivat tukea sisaruussuhdetta. 
  • Neurobase tarjoaa tietoa ja vinkkejä digipelaamisen ja somen käytön hallintaan neurokirjon nuorille ja nuorille aikuisille.
  • Neuvonta puhelimitse ma-to klo 12-15 ja sähköpostitse
  • Nuorille suunnattua Autismiliiton Neuvontapalvelua tarjotaan Sekasin Gaming Discord alustalla, missä vastaamme autismiin liittyviin kysymyksiin.

Erilaisten oppijoiden liitto tarjoaa vertaistukea, tietoa ja neuvontaa lukivaikeuteen sekä matematiikan ja hahmottamisen vaikeuteen.

  • Neuvontapuhelin keskiviikkoisin klo 13–15 
  • Oppimisen apuvälinekeskuksen neuvontapalvelu – jätä yhteydenottopyyntö tekstiviestillä. Kysy oppimista ja työntekoa tukevista välineistä ja oppimismenetelmistä.

 

Oppaita, sivustoja ja artuíkkeleita

Kittilän kirjastosta löytyy oma hyllykkönsä nepsy teemalle. Löydät sen ihan kirjaston perältä oikealta terveydenhuollon kirjojen hyllystä. Sieltä löytyy mukaan otettavia esitteitä sekä tulostettuja toiminnanohjauksen materiaalia! Vieressä olevasta neurologian kirjojen osastosta löydät myös aiheeseen liittyvät kirjat.

Mielenterveystalon Nepsypiirteisten lasten omahoito-ohjelma

Tämä ohjelma sopii sinulle, joka haluat saada tietoa neuropsykiatrisista piirteistä ja löytää myönteisiä keinoja tukea lastasi haastavissa tilanteissa. Tarkoitus ei ole “hoitaa pois” lapsen piirteitä vaan sujuvoittaa arkeanne. 

Mielenterveystalon sivu ADHD ja lapset

Sivustolla kerrotaan mm. Miten ADHD voi näkyä koulussa. Kuinka yleinen ADHD on ja mitä sen taustalla on. Sekä miten sitä hoidetaan.

Näenepsy sivusto

Tavoitteena on mm  tietoisuuden lisääminen ja sivuilta löytyykin omat osionsa esim. nepsylapsen vanhemmille ja kaikille nepsypiirteisille

Nepsytietoa sivusto

Tervetuloa perehtymään perustietoon neuropsykiatrisista (nepsy)vaikeuksista ja niiden tukemisesta. Omat osionsa tietoa kotiin, tietoa lapselle ja nuorelle sekä tietoa kouluun. 

Nepsyarki sivusto

Nettisivuilta löydät tietoa neuropsykiatrisista häiriöistä ja lisäksi sivuilla on erilaisia keinoja ja vinkkejä, miten voisi tukea lapsen kehitystä hänen vahvuuksia ja voimavaroja hyödyntäen.

Erityisvoimia.fi 

Sivustolta löytyy tietoa, työkaluja ja vinkkejä lapsen kuormituksen säätelyyn, vertaisten tarinoita sekä vanhemman oma voimavarapankki.

Ydintaito.fi 

Sivuilta löytyy mm. Stressiprofiili ja muuta tukea neurokirjon lasten vanhemmille

Digihelppari

Digihelppari on arjen tueksi kehitetty mobiilisovellus. Sovellus on kehitetty erityisesti ihmisille, joilla on neuropsykiatrisia piirteitä, esimerkiksi vaikeuksia keskittymisessä, muistamisessa tai asioiden ja kotiaskareiden loppuunsaattamisessa.

Aivoliitto

Aivoliitto tekee työtä aivoterveyden hyväksi ja edustaa mm henkilöitä, joilla on kehityksellinen kielihäiriö 

Suomen Tourette- ja OCD-yhdistyksen sivuilta löydät puolueetonta tietoa Touretten oireyhtymästä ja pakko-oireisestä häiriöstä (OCD), olemassaolevista hoito- ja tukimuodoista sekä erilaisista yhdistyksemme jäseniä koskettavista tapahtumista, koulutuksista ja vertaisryhmistä.

Suomen ADHD-Aikuiset ry

Tarkoituksena toimia aikuisten tarkkaavaisuushäiriöisten tukemiseksi ja heidän elämänlaatunsa kohottamiseksi, sekä toimia tarkkaavaisuushäiriöisten aikuisten yhdyssiteenä ja edistää heidän yhteenkuuluvuuttaan. Sivuilta löytyy linkkejä ja vinkkejä, tietoa ja taitoa, tapahtumia ja vertaistoimintaa.

Suomen autismikirjon yhdistys

Toimintaa autismikirjon ihmisten hyvinvoinnin ja yhdenvertaisuuden puolesta. Autismin ja neurokirjon uusi, syrjimätön sanasto: Kuinka puhua neuromonimuotoisuudesta autismi- ja neurokirjon syrjimättömästi.

 

Vertaistuki ja kohtaamispaikat

Nepsy-Nurkka facebook sivusto

Ryhmän jäseneksi voi liittyä kuka tahansa, joka haluaa tietoutta neuropsykiatrisen lasten kanssa toimimisesta. Sivulla voi jakaa ja kysyä, ja vastailla vertaistuen hengessä toisia kunnioittaen.  Ryhmässä ei ole vaatimuksena nepsy-lasten vanhemmuus, vaan ratkaisukeskeinen halu miettiä erilaisia arjen pulmia. Sivuston yp järjestää live-keskusteluja, joissa voi jakaa erityislasten vanhemmuuteen liittyviä asioita.

Erityislasten Omaiset ELO ry

Elo on erityislapsiperheiden vertaistukiyhdistys Lapissa. He toimivat yli diagnoosi-, kunta- ja järjestörajojen. Erityislapsiperheeksi määritellään perhe, jossa on yksi tai useampi erityistä tukea tai hoivaa tarvitseva lapsi tai nuori. Diagnosoidut tai diagnosoimattomat tuen tarpeet voivat olla fyysisiä, psyykkisiä, neurologisia, kielellisiä tai sosiaalisia. Järjestämme kaikille avoimia ja maksuttomia tapahtumia, joihin voit osallistua etänä, livenä tai hybridinä.

Lapin ADHD-yhdistys

Tavoitteena on lisätä tietoa ADHD:sta Lapin alueella osallistumalla erilaisiin tapahtumiin ja toimimalla kokemusasiantuntijoina. He järjestävät kaikille avointa vertaistukitoimintaa ja jäsenistölle virkistystapahtumia.

Leijonaemot

Leijonaemot ovat erityislasten vanhempia, yli lasten diagnoosirajojen. He haluavat antaa konkreettista apua toisille erityislasten vanhemmille, niin isille kuin äideille, kuin koko perheelle

 

Ota yhteyttä