Kaikki Kittilän perhekeskuksen palvelut on koottu kunnan sivujen Lapsiperheet -kohdevalikkoon, jonka yksi osa tämä sivu on.
- Pyydä apua palvelun kautta voit pyytää apua tai kysyä neuvoa omaan tai läheiseen tilanteeseen liittyen.
- Vanhempien Enjaksa.fi palvelusta löydät paljon videoita eri aiheista mm. toive lapsesta, raskaus-aika, synnytys, vauvan terveys, vauvan imetys, uni ja vuorovaikutus sekä vauva itkee.
- Apua huoliin -chat tarjoaa apua lappilaisten nuorten ja lapsiperheiden vanhempien huoliin.
Kittilän Perhejelppi
Kittilän Perhejelppi on lyhytaikaista ja matalankynnyksen palvelua raskaana oleville sekä alle kouluikäisten lasten perheille. Perhejelppi tukee ja ohjaa perheitä arjen haastavissa tilanteissa.
Seksuaaliterveys- ja ehkäisyneuvonta
Nuoret ja aikuiset voivat saada seksuaaliterveys- ja ehkäisyneuvontaa omien perhesuunnitelmiensa tueksi. Ehkäisyneuvoloista saat asiantuntevaa neuvontaa raskauden ehkäisystä ja käytettävissä olevista ehkäisymenetelmistä. Voit kysyä myös raskauden keskeytykseen (abortti) liittyvistä asioista.
Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin, joita on raskauden seuranta, raskauden tuomien häiriöiden seulonta, riskiraskauksien hoitoon ohjaaminen, valmentaminen synnytykseen ja vanhemmuuteen, parisuhteen tukeminen, isyyden tunnustamisen vastaanotto sekä yhteishuoltosopimuksen tekeminen.
Raskausaika on merkittävä vaihe elämässä, joka vaatii erityistä huomiota ja ohjeistusta terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Ja synnytys voi herättää monia kysymyksiä ja tarpeita odottavissa vanhemmissa. Tämä sivusto tarjoaa kattavan kokoelman oikopolkuja ja ohjeita raskaana oleville ja synnytykseen valmistautuville.
Alle kouluikäiset lapset ovat oikeutettuja neuvolapalveluihin. Vauvan ensimmäisen ikävuoden aikana neuvolakäyntejä on keskimäärin kerran kuussa, sen jälkeen vuosittain tai tarpeen mukaan. Lapsen ja perheen terveystapaamisiin sisältyvät seulontatutkimukset, rokottaminen, ohjaus, tuki ja neuvonta.
Terveyskeskuksen kiirevastaanotto
Terveyskeskus kiirevastaanotto toimii Kittilässä arkisin virka-aikana klo 8-16. Virka-ajan ulkopuolella voit ottaa yhteyttä päivystysapunumeroon 116117, jossa Lapin hyvinvointialueen terveydenhuollon ammattilaiset kertovat, vaatiiko tilanteesi käynnin päivystyksessä. Mikäli tilanteeseesi riittää itsehoito, saat luotettavat itsehoito-ohjeet kätevästi, vaikka kotisohvalle 24/7. Terveyskeskuksesta löytyvät kaikille yhteiset terveyspalvelut, kuten laboratorio ja röntgen.
Suun terveydenhuollon palveluihin sisältyy suun ja hammassairauksien tutkimus ja hoito, terveysneuvonta ja -tarkastukset. Tarvittaessa potilas ohjataan jatkotutkimuksiin ja -hoitoon. Suun terveydenhuollon palveluita ovat esimerkiksi hammaslääkärin ja suuhygienistin palvelut. Arkipäivinä ajan kiireelliseen hammashoitoon saa hammashoitolan numerosta sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä Lapin kuntien kiireellisten tapausten hammaslääkäripäivystyksestä.
- Odottavien perheiden suun terveydenhoito.pdf (120.63 KB)
- 0-2-vuotiaan suun terveydenhoito.pdf (156.5 KB)
- Isovanhempien rooli lapsen suun terveydessä.pdf (122.79 KB)
LKS:n Synnytys ja synnytysvastaanotto
Synnytysvastaanotto toimii ympärivuorokautisesti raskaana olevien päivystyspoliklinikkana. Synnytysvastaanotolla seurataan ja hoidetaan synnytyksen käynnistymistä odottavia äitejä, lapsiveden menon tai verenvuodon vuoksi tulleita ja synnytyksen käynnistyksiä. Synnytysvastaanotolle tulosyynä voivat olla myös esimerkiksi ennenaikaiset supistukset, lapsivedenmenoepäily tai sikiön liikkeiden väheneminen. Tutustu: Synnytysvalmennuksen verkkomateriaaliin
Äitiyspoliklinikan toiminnan tavoite on luoda edellytykset turvalliselle raskauden kululle. Äitiyspoliklinikka on lähetepoliklinikka, jonne sinut voidaan lähettää neuvolasta.
Lääkinnällistä kuntoutusta, johon kuuluvat puheen, äänen, kielen ja kommunikaation häiriöiden tutkimus, kuntoutus ja ennaltaehkäisy sekä syömisen ja nielemisen toimintojen arviointi ja ohjaus.
Uusien taitojen tai toimintatapojen harjoittelu, ympäristön tai toiminnan muokkaaminen, toimintakyvyn ja apuvälinetarpeen arvioinnit sekä tarvittaessa lyhyet toimintaterapiajaksot perehdyttäen myös asiakkaan lähipiiri tukemaan, silloin kun sairaus, vamma, kehitysviive tai toimintakyvyn alentuminen muusta syystä hankaloittaa toimintaa.
Fysioterapiassa arvioidaan lapsen motorista kehitystä, liikkumista ja toimintakykyä. Toimintamuotoina lääkärin lähetteellä annettavat hoidot, lapsen ja vanhempien ohjaus ja neuvonta, apuvälinepalvelut sekä kuntoutus ja asiantuntijakonsultaatiot.
Tutkimus-, hoito- ja kuntoutuspalveluita lapsille ja nuorille sekä heidän perheilleen: lastentautien poliklinikka, lastenneurologian poliklinikka, lastenkirurgian poliklinikka, lastentautien osasto ja lastentautien puhelinpäivystys.
Lapsiperheiden sosiaalipalvelut
Lapsiperheiden sosiaalipalveluita saa tukea perheen arjen käytännön järjestelyihin, arjessa jaksamiseen, haasteisiin lasten kasvatuksessa, taloudellisiin vaikeuksiin tai päihteiden käyttöön. Sosiaalipäivystykseen saa yhteyden akuuteissa asioissa ympäri vuorokauden numerosta 040 7266 965.
Lastensuojelun tavoitteena on turvata lapsen oikeus turvalliseen kasvuympäristöön, tasapainoiseen ja monipuoliseen kehitykseen sekä erityiseen suojeluun. Lastensuojelua on lastensuojelutarpeen selvitys, avohuollon tukitoimet, lapsen sijaishuolto ja jälkihuolto.
Aktiivinen synnytys ry on valtakunnallinen verkosto, joka edistää perhelähtöistä synnytyskulttuuria. Yhdistys tarjoaa monipuolista tietoa liittyen odotukseen ja synnytykseen ja tukee yksilöä löytämään oman tapansa olla raskaana.
Imetyksen tuki ry antaa tukea imetyksen kaikkiin vaiheisiin, tietoa ja omaan imetykseesi sopivia vinkkejä.
Ensi- ja turvakoti liiton: Apua vauvaperheen jaksamiseen sivuilta saat lisätietoa ja apua raskausaikaan, isäksi tuloon, vauva-aikaan liittyen ja silloin kun voimat ovat lopussa.
- Vauvaa odottaville ja vauvaperheille suunnattu talouden opas antaa tietoa raha-asioiden hyvään hallintaan perheen kasvaessa. Opas antaa myös käytännön vinkkejä raha-asioiden hyvään hallintaan vauva-arjessa.
Lapin ensi- ja turvakoti ry:n palveluista saat apua Raskausaikaan, Vanhemmuuteen, Päihteettömyyteen odotus ja vauva-aikana, Väkivallasta selviämiseen, Eroon lapsiperheessä ja Kriiseihin.
- Vauva- ja pikkulapsiperheiden avopalvelusta saa apua ja tukea raskauteen, vanhemmuuteen sekä lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyvissä asioissa esim. neuvontaa vauvan unipulmiin sekä lapsen ja vanhemman väliseen vuorovaikutukseen.
Miessakit ry:n Isyyden Tueksi tarjoaa henkilökohtaista keskustelutukea ja ohjausta sähköpostin ja puhelinneuvonnan välityksellä isyyteen liittyvissä kysymyksissä.
Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry on yhdistys, joka auttaa raskausajan masennusta tai synnytyksen jälkeistä masennusta sairastavia ja vauva-ajan psykoosin kokeneita äitejä antamalla vertaistukea ja tarjoaa vertaistukipuhelin palvelun.
Valtakunnallisen omaperhe.fi sivustolta löytyy monipuolisesti tietoa osioissa Perheen suunnittelu, Lapsen odotus, Synnytys sekä Vauva 0-1v
Lapsen saamisen opas tukee lapsen saamiseen liittyvissä kysymyksissä. Opas on suunniteltu kaikille vanhemmuutta suunnitteleville ja vanhemmaksi tuleville, se tarjoaa luotettavan tietopaketin ja ohjaa lukijan oikean avun pariin.
Baby Trail - VauvaPolku on digitaalinen oppimispeli, joka vahvistaa vanhemmuutta ja perhesuhteita innostavasti yhdessä oppien. Vauvapolun kysymykset ja tehtävät valmentavat vauvaperhe-elämään ja rohkaisevat vanhempia omannäköisen, yhteiseen hiileen puhaltavan ja vauvan tarpeita kuuntelevan vanhemmuuden etsinnässä.
Terveyskylän Naistalo tarjoaa tietoa naistentaudeista, synnytyksistä, hedelmällisyydestä sekä lapsettomuustutkimuksista ja -hoidosta. Sivuilta löytyy myös teratologinen tietopalvelu, joka vastaa kyselyihin raskauden ja imetyksen aikaisista altistuksista, pääasiassa imetyksen ja lääkkeiden yhteensopivuudesta, mutta myös muista ulkoisista tekijöistä, kuten esim. infektioista.
THL:n Meille tulee vauva -opas vauvan odotukseen ja hoitoon
THL:n Meille tulee vauvat -opas monikkovauvojen odotukseen ja hoitoon
Mielenterveystalon raskaus- ja vauva-ajan mielen hyvinvoinnin omahoito-ohjelma
Raskaus- ja vauva-ajan ahdistuneisuus ja sen kanssa selviytyminen -opas
Kiintymysvanhemmuusperhe ry:n artikkeli Pienesti pienten unikouluista
Mieli ry:n vanhemmille ja kasvattajille suunnatussa Mielivartti-videosarjassa eri-ikäisten lasten vanhemmat saavat vinkkejä mielen hyvinvointiin arjessa. Omat videot mm Odotusaika ja Vauva-aika.
Neuvokas perheen Vauvaperhe -osio antaa vinkkejä raskauden ja synnytyksen jälkeiseen hyvinvointiin ja vauvojen ravitsemukseen ja uneen.
Hyväkysymys.fi sivuston perheosiosta löytyy artikkeleja, palveluita, keskusteluryhmiä, chattejä jne.
- Pullonpyörittäjien opas on tarkoitettu tiedonlähteeksi niille vauvaperheille, joissa vauva saa ravinnokseen äidinmaitoa tai äidinmaidonkorviketta tuttipullosta.
- Vauvan ja vanhemman nukkuminen
Mannerheimin lastensuojeluliitto
Tietoa ehkäisystä ja eri ehkäisymenetelmistä.
Duodecim Terveyskirjaston opas: Odotus, synnytys ja vauva-aika
Liikkuminen vauvan kanssa:
- UKK-instituutin Liikkumisen suositus raskauden aikana
- Selkäkanavan artikkelista löytyy kuvalliset ohjeet jumppaliikkeisiin lastenvaunujen kanssa
- Kaksplus artikkelista löytyy kuvalliset ohjeet jumppaliikkeisiin joita voi tehdä vauvan kanssa yhdessä ja vauva painona.
- Neuvokas perhe sivuilta löytyy hyviä vinkkejä perheliikuntaan ulkona ja sisällä. Perheliikuntaa kotona osiosta löytyy mm. tietoa vauvajumpasta
Luonnossa vauvan kanssa:
Kittilän perhekeskuksen alle kouluikäisten lasten kohtaamispaikkoja, joissa voit tavata muita lapsiperheitä ovat:
Kirkonkylä:
- Maanantaisin klo 10-13 Seurakunnan perhekahvila parittomilla viikoilla Serkussa (Valtatie 26). Tarjolla edullinen lounas.
- Maanantaisin klo 10-13 MLL:n perhekahvila parillisilla viikoilla urheiluhallilla (Havutie 6). Tarjolla edullinen lounas.
- Tiistaina klo 14-16 vapaat leikkitreffit kirjastolla perhekeskuksen tiloissa (Kirjatie 1)
- Perjantaisin klo 10.30 Taaperoiden lorutreffit kirjastolla ja kohtaamispaikka vauvoille, taaperoille ja vanhemmille kirjastossa (Kirjatie 1).
- Perjantaisin klo 12-14 Vauvakahvila kirjastolla perhekeskuksen tiloissa (Kirjatie 1)
Sirkka:
- Tiistaisin kerran kuussa klo 9.30-12 MLL:n Perhetreffit Ailu Family Fun leikkimaailmassa: 3.9., 8.10., 5.11. ja 3.12.
- Torstaisin klo 14-16 Leikkitreffit Päiväkoti Mäntymajan salissa (Levin ympärystie 1, Sirkka).
- Perjantaina klo 12-14 Vauvatreffit päiväkoti Oravanpesän salissa (Ounasjoentie 23, Sirkka).
Kohtaamispaikkatoiminnan tarkemmat tiedot löydät näiltä sivuilta ja kohtaamispaikkatoiminnan Whastapp-kanavalta. Pääset mukaan wa-kanavalle pyytämällä kutsulinkin perhekeskuskoordinaattori Ritva Heliniltä puh. 040-635 3176
Hiero vauvaa ryhmä (maanantaisin klo 10)
Hiero vauvaa- ryhmään voivat osallistua kaikki vauvan saaneet perheet. Hiero vauvaa ryhmä on suunniteltu erityisesti 2vko – 3kk ikäisten vauvojen vanhemmille, mutta myös yli 3 kk ikäisten vauvojen vanhemmat ovat tervetulleita ryhmään.
Ryhmässä on kolme kiertävää teemaa:
- Kuinka tukea vauvan unta vauvahieronnalla
- Kuinka helpottaa vauvan vatsavaivoja vauvahieronnalla
- Rentoutta ja hyvää oloa vauvalle vauvahieronnalla.
Ryhmässä ohjaamme fill.tri Ruth Ricen kehittämään RISS (Rice Infant Sensomotor Stimulation Technique) -hierontamentelmään perustuvaa vauvahierontaa, Vyöhyketerapeuttista vauvahierontaa ja Oksitosiinihierontaa. Hiero vauvaa- ryhmä maanantaisin kello 10. Hetkeen voi osallistua bit.ly/osallisturyhmään linkin kautta.
Päikkärikahvit vauvaperheiden vanhemmille
Vertaistukea ja tietoa kuinka huolehtia omasta jaksamisesta ja millaista on vauvan ikätasoinen uni. Päikkärikahvit on tarkoitettu alle 1-vuotiaiden lasten vanhemmille ja se kokoontuu verkossa. Ryhmä toteutuu jokaisen kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona kello 13-14. Muutokset aikatauluihin mahdollisia. Ryhmä järjestetään Teams-alustalla. Tarkemmat osallistumisohjeet, mahdolliset muutokset ja osallistumislinkki löytyy osoitteesta: bit.ly/osallisturyhmään.
Voit jutella ammattilaisen kanssa kahdenkesken vauvaperheen arkeen liittyvistä huolista ja haasteista, kuten jaksamisesta, pärjäämiseen liittyvästä huolesta tai yksinäisyydestä. Saat tukea myös vauvasi nukkumiseen ja unirytmiin liittyvissä kysymyksissä. Chatissa päivystävät vauvatyön ammattilaiset. Vauvaperheiden chat on auki arkisin klo 12-18.