Kittilässä koronatartunnat kääntyneet laskuun

Kittilän kunnan koronatiedote 14.1.2022
 

Kittilässä otettu viikolla 2 (3.-9.1.2022) yhteensä noin 400 koronapositiivista näytettä, joista noin 50 % paikkakunnalla asuvia ja oleskelevia. Tällä viikolla keskiviikkoon mennessä 100 positiivista (60% kotipaikkakunnalla). Ennuste tälle viikolle on n. 175 koronapositiivista testausta, joten määrä on laskusuuntainen. Tartunnat on todettu pääosin nuorilla ja aikuisilla, lapsilla tartuntoja on todettu vähän.

 

Eristys- ja karanteenohjeet

THL on julkaissut tällä viikolla päivitetyt eristys- ja karanteeniohjeet terveydenhuollon viranomaisille sekä toimintaohjeet kansalaisille. Kittilän toimintaohjeita päivitetään THL ohjeiden mukaisesti painottaen yksilön aiempaa suurempaa omavastuuta jäädä eristysoloihin ja ilmoittaa kontakteille positiivisesta tuloksesta. Kunnan karanteeniohjetta ei ole tarvetta nyt päivittää uudelleen. Eristysohjeeseen päivitetään uusi eristysajan pituus, joka on 7 vrk. Karanteeniajan pituus on 5 vrk.

Kittilän kunnan sivuilta eristys- ja karanteeniohjeet löytyvät sivuilta https://kittila.fi/koronaohjeet-ja-tiedotteet. Ohjeet on tuotettu myös englanniksi.

 

Jäljitys, todistukset ja testaus

Jäljitys on edelleen ruuhkautunut kahden edellisen viikon suuresta tapausmäärästä johtuen. Päätösten tekoon ja jäljitykseen ollaan saamassa Kittilässä lisää resurssia. Terveyskeskuksessa lisäresurssia on jo järjestynyt tilastointi- ja toimistotyöhön. On hyvä huomioida, että kaikille tartunnan saaneille tule enää soittoa jäljittäjiltä.

Eristys- ja karanteenitodistukset toimitetaan sähköisesti takautuvasti. Ethän ruuhkauta terveyskeskuksen puhelinta todistustiedusteluilla, vaan tiedustelut tulee osoittaa sähköpostiin tartuntataudit@kittila.fi. Ohjeiden mukaan karanteeniin jääneen tulee täydentää todistuspyyntöön minä päivänä on altistunut, syntymäaika, tieto siitä, kenelle olet altistunut, mikäli se on tiedossa, sekä onko 0-1 rokotusta vai 2-3 rokotusta.

THL päivittänyt kansalaisille suunnatun ohjeen, jossa painotetaan, epidemian vaiheessa ollaan siirtymässä siihen tilanteeseen, että tartunnan saaneisiin enää oteta henkilökohtaisesti yhteyttä terveydenhuollosta, vaan tartunnan saaneen on syytä sairastaa eristysohjeiden mukaisesti kotona

Lapin sairaanhoitopiiri on antanut uudet ohjeet testauksesta. AG-testi on osoittautunut tarkaksi tavaksi osoittaa koronavirustartunta.  Positiivista AG-testiä ei enää ole tarvetta tarkistaa PCR-testillä ja näin ollen se poistuu kunnan kustantamasta testivalikoimasta. PCR testi otetaan erityistapauksissa lääkärin määräyksestä esim. silloin jos on vahva epäilys tartunnasta, mutta AG-testi jää negatiiviseksi. AG-testistä ei muodostu omakantaan koronatodistusta sairastetusta koronasta. Jos henkilö haluaa todistuksen, hän voi hakeutua yksityislääkäriasemalle PCR-testiin omalla kustannuksella. Positiivinen kotitesti tarkistetaan terveydenhuollossa tehdyllä AG-testillä, jolloin testattu on oikeutettu tartuntatautipäivärahaan normaaliin tapaan. 

 

Varhaiskasvatus, koulut, opiskelu ja tapahtumat

Kittilän lukio toimii etäopetuksessa 17.-28.1.2022. Lukion etäopetuksella turvataan ylioppilaskirjoitukset sekä saadaan väljyyttä koulukuljetuksiin ja yläkoulun puolelle.

Oppilaiden maskisuositus laajenee LSHP:n suosituksen mukaisesti koskemaan kaikkia perusopetuksen oppilaita 1. luokasta ylöspäin.

Kuntalaisia pyydetään huomioimaan, että koulu ja varhaiskasvatus eivät tiedota mahdollisista henkilöstön tai lasten ja oppilaiden tartunnoista eikä altistumistapahtumista, vaan positiivisen tuloksen saaneen vastuulla on itse ilmoittaa lähikontakteilleen heidän altistumisestaan.
Kansalaisopistoille on annettu OKM:n 13.1.2022 annettu suositus etäopetuksesta, jota sovelletaan tarvittaessa Kittilässä. Kittilässä taiteen perusopetus ja alle 16-vuotiaiden ryhmät sekä aikuisten yksilöopetus aloittavat 17.1.2022 lähiopetuksena. Aikuisten ryhmämuotoinen opetus aloitetaan 24.1.2022 myös mahdollisuuksien mukaan lähiopetuksena.

Kokoontumisrajoitus sisätiloissa järjestettävissä yleisötilaisuuksissa on 20 henkeä 22.2.2022 saakka.

 

Lisätietoja:
Sanna Ylinampa, hallintojohtaja, Kittilän kunta, sanna.ylinampa@kittila.fi, puhelin 040 653 0774
Anu Kanerva, johtava lääkäri, tartuntataudeista vastaava lääkäri,
anu.kanerva@kittila.fi        

Ajankohtaiset ohjeet ja tiedotteet liittyen koronavirustilanteeseen löydät kunnan etusivuilta kittila.fi kohdasta Koronaohjeet ja tiedotteet, linkki: https://kittila.fi/koronaohjeet-ja-tiedotteet