Kittilässä koronatilanne on pysynyt edelleen tasaisena

Kittilän kunnan koronatiedote 18.2.2022

Kittilässä koronatilanne on pysynyt edelleen tasaisena, n. 100 testattua tartuntaa viikossa. Sairaalakuormitus Lapin sairaanhoitopiirin alueella on pysynyt matalalla. Valtioneuvoston ohjeistuksen mukaan hybridistrategian mukaisesta hätäjarrumekanismista luovutaan ja rajoituksia puretaan portaittain. Tartunnantorjunta nojaa nyt ihmisten omaehtoiseen terveysturvalliseen toimintatapaan ja vakavan taudin ehkäisemiseen rokottamalla. Tilapäisiin rajattuihin sääntelyihin mennään vain poikkeustapauksissa. Lappi siirtyy noudattamaan kansallista covid-19- testaus- ja jäljitysstrategiaa. Jäljitys on lopetettu Kittilässä 17.2. ja uudet näytteenottokriteerit (katso alla) tulevat voimaan 19.2. COVID-19 näytteenottokriteerit 19.2.2022 alkaen

Valtakunnallinen etätyösuositus on voimassa leviämisalueilla 28. helmikuuta asti. Koko Suomi on tällä hetkellä leviämisaluetta.

Vaikka valtakunnallinen etätyösuositus päättyy, niin joustava siirtyminen etä- ja läsnätyön yhdistämiseen on hyvä toteuttaa vaiheittain. Työnantajien vastuulla on toteuttaa edelleen työhön liittyvien riskien arviointi yhteistoiminnassa henkilöstön kanssa

Maskisuositus alueen työpaikoilla ja julkisissa sisätiloissa on voimassa.

Rokotuskattavuus Kittilässä kolmannen rokotteen osalta on 45.8% ja sen on hiukan matalampi kuin ympäristökunnissa. Täysi rokotesuoja (3 rokotetta tai 2 rokotetta+ sairastettu korona) on paras suoja sairaala- tai tehohoitoa vaativaa tautia vastaan. Koronarokotukset jatkuvat torstaisin klo 9-15 ilman ajanvarausta vuoronumerojärjestyksessä Kittilän terveyskeskuksen neuvolassa, 2 krs.

COVID-19 näytteenottokriteerit 19.2.2022 alkaen:

Pääkriteeri on henkilön oireisuus ja hoidon tarve, vakavalla taudille alttiiden riskiryhmien suojeleminen ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaaminen.

 

Terveydenhuollossa tapahtuvaa testausta suositellaan koronaoireisille

(flunssan oireet, vatsataudin oireet) seuraavasti:

  • Raskaana olevat ja alle 6 viikon sisällä synnyttäneet (yhteys omaan neuvolaan, jos saat positiivisen tuloksen)
  • Potilas- ja asiakaspalvelutyötä tekevät sote-alan työntekijät
  • SOTE- yksiköiden potilaat/asukkaat
  • Terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan lääketieteellisin perustein vaikea-oireiset tai vakavan taudin riskiryhmään (ryhmä 1 ja monisairaat/puutteellinen suoja ryhmä 2) kuuluvat potilaat
  • akuutti- ja kuntoutusosastolle otettavat potilaat (ag-testi ja PCR-varmistus kaikilta)

Oireettomien testaus

  • perheen/saman talouden altistuneet sote-alan työntekijät 5 vrk:n ajan viimeisestä altistumisesta
  • akuutti- ja kuntoutusosastolle otettavat potilaat ag-testi (tulosyystä riippumatta)
  • maahantulotestit tartuntatautilain edellyttämällä tavalla

 

Lisäksi testiin voivat hakeutua oireiset, alle 16-vuotiaat lapset, jos vanhemmalla on tarve tartuntatautipäivärahalle eikä ole vakuutusta kattamassa kustannuksia todistuksen saamiseksi.

 

Lieväoireisia ei muilla kriteereillä testata julkisin varoin. Mikäli työnantajasi edellyttää sinulta sairauslomatodistusta, ole yhteydessä omaan työterveyshuoltoosi todistusta ja mahdollista testausta varten.

 

Kotitestejä voi halutessaan käyttää, mutta positiivisen kotitesti tulosta ei enää varmenneta terveydenhuollossa, mikäli et kuulu edellä mainittujen suositusten mukaiseen ryhmään.

Jos olet saanut koronatartunnan, toimi näin: 

  • Vältä kontakteja muihin ja jää pois työpaikalta, koulusta tai päiväkodista vähintään viiden vuorokauden ajaksi. 
  • Kerro lähikontakteille tartunnastasi ja pyydä heitä välttämään tarpeettomia kontakteja viiden vuorokauden ajan.
  • Palaa normaaliin arkeen sitten, kun oireet ovat selvästi helpottumassa ja 5 vrk oireiden alusta on täyttynyt. 
  • Mikäli tarvitset todistuksen sairauslomasta, ota ensisijaisesti yhteys omaan työterveyshuoltoosi. Terveyskeskus kirjoittaa todistuksia vain niille, joilla ei ole työterveyshuoltoa.
  • Mikäli vointisi heikkenee ja tarvitset hoitoarviota ota yhteyttä työterveyshuoltoosi tai terveyskeskukseen
  • Mikäli olet raskaana tai synnyttänyt alle 6 vk sitten, ota yhteyttä neuvolaan tai terveyskeskuksen poliklinikalle