Kittilässä koronatilanne pysynyt tasaisena ja rokotekattavuus hyvä

Kittilän kunnan koronatiedote 31.1.2022
 

Kittilässä koronatartuntojen määrä on tasaantunut. Viikolla 3 (17.-23.1.2022) Kittilässä otetuista näytteistä positiivisia oli 107 ja viikolla 4 (24.1.-30.1.2022) 118. 

Kittilässä kolmannen rokotteen on saanut 42,3 % väestöstä, ikäihmisistä yli 80 %. Täysi rokotussuoja on hyvin suojannut sairaalahoidolta. Lapin sairaanhoitopiirin kantokyky on pitänyt. Näytteenotto on toiminut hyvin ja resurssit ovat riittäneet, kotitestien yleistyminen on helpottanut asiaa. Sairaanhoitopiiri suosittelee neljänsiä rokotteita palveluasumisen piirissä oleville.

Lapin alueellisen koronakoordinaatiotyöryhmän 28.1.2022 kokouksessa todettiin, että vaikka Lapin tartuntatautitilanne on korkea suhteutettuna asukaslukuun, Lapin tilanne näyttää kuitenkin hyvältä valtakunnan tasolla, ja täällä tehdyillä toimenpiteillä on ollut selvästi vaikutusta. Jäljitykseen ja karanteeniin tehtiin muutoksia alueellisesti. Rajoitusten osittaisen purkamisen osalta odotetaan STM:n ohjeistusta ja Pohjois-Suomen AVI:n päätöksiä.

 

Jäljitys ja eristys positiivisen covid 19 -tuloksen saaneille

Kaikkiin tartunnan saaneisiin ei oteta puhelimitse yhteyttä terveydenhuollosta, vaan suurin osa saa eristysajasta tiedon tekstiviestillä. Eristysaika on 7 vrk. Todistus eristyksestä toimitetaan sähköpostiosoitteeseen, joka on ilmoitettu testipisteeseen. Eristystodistusten toimituksessa on edelleen ruuhkaa. Mikäli todistusta ei ole tullut, kannattaa katsoa myös sähköpostin roskaposti.

Mikäli eristyspäätöstä ei ole tullut eristysajan loppuessa, todistustiedustelut tulee osoittaa sähköpostiin tartuntataudit@kittila.fi .

Mikäli eristysajan jälkeen on työkykyyn vaikuttavia oireita, toimitaan normaalin sairauslomakäytännön mukaan.

 

Altistuneita ei aseteta enää karanteeniin

Tartuntamäärien lisäännyttyä ja jäljityksen ruuhkaannuttua altistuneiden karanteeniin asettamisella ei enää katsota olevan mahdollisuutta estää tartuntoja. Lapin sairaanhoitopiirin ohjeet ovat muuttuneet 28.1.2022 niin, että altistuneita ei aseteta karanteeniin, mutta positiivisen testituloksen saanutta pyydetään informoimaan lähikontaktejaan. Jos henkilö saa tiedon altistumisesta, häntä kehotetaan välttämään turhia kontakteja, tarkkailemaan oireitaan ja tekemään kotitesti oireiden ilmaantuessa ja hakeutumaan tarvittaessa terveydenhuollon testiin. 

Perhe-/saman talouden altistuksissa suositellaan päivittäistä kotitestausta myös oireettomille. Testaamista suositellaan 5 vrk ajan. Aika lasketaan sairastuneen perheenjäsenen oireiden alusta tai oireettomalla positiivisen testin päivästä. Jos useampi perheenjäsen sairastuu, jatketaan testaamista viimeisen koronapositiivisen oireiden alusta/positiivisesta testistä 5 vuorokautta.  

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työntekijöitä suositellaan testattavaksi 5 vuorokauteen asti viimeisestä altistumisesta, muissakin kuin perhealtistustilanteissa. 

Altistumisena voidaan pitää noin 15 minuutin oleskelua ilman kirurgista suu-nenäsuojusta/FFP2-maskia kasvotusten tai samassa huoneessa potilaan oireiden keston aikana tai 48 tuntia ennen oireiden alkua tai oireettomalla positiivisella kaksi vuorokautta ennen testausta. Altistumista voi tapahtua jo lyhyemmässäkin ajassa. 

Esimerkiksi: 

· Samassa taloudessa asuvat ja siellä vierailleet henkilöt 

· tapauksen matkaseurue 

· lentokoneessa henkilöt, jotka ovat istuneet sairastuneen vieressä, ei takana, edessä tai käytävän toisella puolella.

Päivitetyt ohjeet altistumistilanteisiin ja eristykseen sairastuneille löytyvät Kittilän kunnan sivuilta https://kittila.fi/koronaohjeet-ja-tiedotteet

 

Toimet tartuntojen torjumiseksi

Säädettyjen rajoittamistoimien lisäksi ja tiukempien rajoitusten välttämiseksi korostetaan erityisesti kansalaisten henkilökohtaisia toimia tartuntojen torjumiseksi. 

Näitä ovat:

  1. ota rokote
  2. pese ja desinfioi käsiäsi
  3. käytä maskia
  4. pidä turvavälit
  5. pysy kotona jos sairastut, tee tarvittaessa kotitesti
  6. ilmoita kontakteillesi jos olet saanut koronatartunnan
  7. vältä turhia kontakteja
  8. noudata annettuja ohjeita eristyksestä ja karanteenista 

  

Varhaiskasvatus, koulut, opiskelu ja harrastusryhmät

LSHP:n uusien ohjeisen mukaisesti myöskään päiväkodeissa, kouluilla tai harrastusryhmissä tapahtuneissa altistumisissa lapsia, oppilaita tai henkilökuntaa ei aseteta karanteeniin, eikä altistuneen tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin.

Kouluissa poissaolot on vähentyneet ja sairauspoissaoloja on normaalin alkuvuoden määrä. Varhaiskasvatuksen puolella poissaoloja on Sirkan yksikköjen lapsissa ja henkilökunnassa.  

Lukio palaa lähiopetukseen ma 31.1.2022 alkaen. Lukion penkkarit järjestetään ulkona, vanhojen tansseja siirretään keväämmälle.  

Vierailut ja vierailijat sallitaan varhaiskasvatuksessa ja kouluissa jälleen helmikuun alusta alkaen. Tilannetta tarkastellaan tarvittaessa yksikkökohtaisesti.  

Nuoriso-, liikunta- ja kulttuuripalvelut sekä Revontuli-Opisto toimivat normaalisti, 22.2.2022 saakka jatkuvan kokoontumisrajoituksen puitteissa.  

Kuntalaisia pyydetään huomiomaan, että Kittilän kunnan varhaiskasvatus-, koulu- ja harrastusryhmät eivät pääsääntöisesti tiedota ryhmänjäsenten tartunnoista tai altistumistapahtumista, sillä kyseessä on henkilön terveystieto. Koronavirustartunnan saaneen vastuulla on itse ilmoittaa lähikontakteilleen altistumisesta. Varhaiskasvatus-, koulu- ja harrastusryhmissä voidaan siinä tapauksessa tiedottaa ryhmätasolla koronavirukseen sairastumisesta, jos sairastunut tai sairastuneen huoltaja on itse sen ryhmästä vastaavalle ilmoittanut ja antanut luvan, että sairastumistiedon saa ilmoittaa ryhmässä eteenpäin. Sairastuneen henkilötietoja ei tällöinkään ilmoiteta. Jos käytössä on ryhmien sisäisiä tai huoltajien viestintäryhmiä, niissä sairastunut tai altistunut voi itse ilmoittaa tietonsa.


Altistumistilanteessa toimintaohjeet löydät kunnan sivuilta https://kittila.fi/koronaohjeet-ja-tiedotteet

 

Vierailukielto voimassa edelleen akuuttiterveydenhuollossa

Vierailukielto on voimassa Kittilässä akuuttiterveydenhuollossa eli terveyskeskuksen akuutti- ja kuntoutusosastolla. Vierailuja tulee mahdollisuuksien mukaan lisäksi välttää toistaiseksi sekä kunnan että yksityisten toimijoiden asumispalveluissa ja hoivayksiköissä.

      

Lisätietoja:
Sanna Ylinampa, hallintojohtaja, Kittilän kunta, sanna.ylinampa@kittila.fi, puhelin 040 653 0774
Anu Kanerva, johtava lääkäri, tartuntataudeista vastaava lääkäri,
anu.kanerva@kittila.fi        

Ajankohtaiset ohjeet ja tiedotteet liittyen koronavirustilanteeseen löydät kunnan etusivuilta kittila.fi kohdasta Koronaohjeet ja tiedotteet, linkki: https://kittila.fi/koronaohjeet-ja-tiedotteet