Kittilän kunta välitti asukkaiden kokemukset tiedoksi uuden kotikuntalain valmisteluun – voit vielä vaikuttaa antamalla lausunnon ja vastaamalla valtakunnalliseen kyselyyn 20.10.2023 mennessä

Kuva
Ihminen Levin rappusilla istuu kaiteella ja katselee maisemaa

Kittilän kunta toteutti kunnassa vapaa-ajan asunnossa asuville suunnatun kyselyn liittyen kotikuntalain uudistusesitykseen aikavälillä 9.10.-15.10.2023. Vajaassa viikossa kyselyyn saatiin 139 vastausta. Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille!

Kyselyyn vastanneet raportoivat, että vailla vakituista asuntoa -kirjaus väestötietorekisterissä aiheuttaa runsaasti haasteita mm. viranomaispalveluiden käytössä, luottojen, luottokorttien ja vakuutusten saannissa, osamaksusopimusten teossa, Mobilepayn käyttöönotossa, Postin palveluissa, terveyspalveluiden saamisessa, äänestyskäytännöissä ja tunnistautumispalveluissa. Moni haluaisi olla kuntalainen ja saada saman aseman kuin vakituiseen asumiseen tarkoitetussa asunnossa asuva.

Kittilän kunta toi esiin nämä kuntalaiskyselyssä ilmenneet seikat vastatessaan valtiovarainministeriön lausuntopyyntöön luonnoksesta hallituksen esitykseksi kotikuntalaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi huomioitavaksi lakiuudistuksen yhteydessä.

Lakiehdotukseen lausunnon jättäminen on avointa kaikille. Lausunnot pyydetään toimittamaan viimeistään 20.10.2023 lausuntopalvelu.fi:ssä. Kaikki lausunnot ovat julkisia ja ne julkaistaan lausuntopalvelu.fi:ssä.

Samanaikaisesti tämän lausuntokierroksen kanssa on myös otakantaa.fi-sivustolla käynnissä kysely uuden kotikuntalain sisällöstä. Kysely on tarkoitettu erityisesti yksittäisille kansalaisille, ja siinä voi ottaa kantaa siihen, miten hyvin kotikunnan ja asuinpaikan määräytyminen sekä muuttoilmoitusten tekeminen tällä hetkellä vastaavat ihmisten tarpeita ja toiveita ja miten niitä tulisi kehittää uudessa kotikuntalaissa.